自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

阿囡尋晚派tests既result俾我,中英數常既成績,每科都係90+,但我唔知點解都好嬲,因為佢錯既全部係careless mistakes,平時做功課係唔會錯既,我之前同佢溫個陣,都有提佢要double check,佢既能力應該係會再好d既,所以有d失望同忍唔住話左佢幾句,而家自己個心又好唔開心 覺得破壞左母女既感情,但我都係想佢下次上心d......

珊瑚宮

原文章由 SandyWu 於 08-10-24 11:13 發表
阿囡尋晚派tests既result俾我,中英數常既成績,每科都係90+,但我唔知點解都好嬲,因為佢錯既全部係careless mistakes,平時做功課係唔會錯既,我之前同佢溫個陣,都有提佢要double check,佢既能力應該係會再好d既,所以有d ...

如果有呢個分,我覺得佢ge唔小心,已經係好小啦

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

小朋友扣嘅大意分一般嚟講都會有ga,但佢已有90+好 啦, 我個仔到而家都p.4都仲有呀

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 phoebelamlam 於 08-10-24 11:15 發表

如果有呢個分,我覺得佢ge唔小心,已經係好小啦

phoebelamlam,

多謝妳既回應,我自己都係kum諗,但一想到佢應該係識既,自己就會好"mug",可能我對佢有太大既期望啦,因為我得一個囡,咩心機都放係佢度啦,所以咪KUM唔開心LAW,個TESTS RESULT係佔成績表既40%,都算多架,我老公尋晚都叫我唔好KUM緊張 佢完全接受阿囡既成績,可能係DADDY既心態唔同媽咪啦

別墅

咁都唔滿意, 樓主你自己都未必百份百無失手啦!
TAKE IT EASY!

男爵府

原文章由 SandyWu 於 08-10-24 11:13 發表
阿囡尋晚派tests既result俾我,中英數常既成績,每科都係90+,但我唔知點解都好嬲,因為佢錯既全部係careless mistakes,平時做功課係唔會錯既,我之前同佢溫個陣,都有提佢要double check,佢既能力應該係會再好d既,所以有d ...

我都好明白你嘅心情,唔識都無咁嬲, 錯埋d careless 嘢, 即刻噴血,好似我個仔, 題目有得抄嘅字,佢都抄錯....mouth:
Imagine me and you, I do
I think about you day and night
It's only right
To think about the girl you love
And hold her tight
So happy together ........

Me and you
And you and me
No matter how they tossed the dice
It had to be
The only one for me is you
And you for me
So happy together

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 ntefamily 於 08-10-24 11:17 發表
90+都好嬲, 好唔應該喔, 才小一第一次測驗. 小朋友年紀仲好細! 已好好啦!

ntefamily,

其實我知道架,但可能真係諗住佢OK哂,因為之前同佢溫到好熟,而我相信囡囡既學校,其他小朋友既競爭應該係好"激"下,好多小朋友都係90+以上既平均分既

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

But have also you given her a compliment sin??
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珊瑚宮

原文章由 SandyWu 於 08-10-24 11:20 發表

phoebelamlam,

多謝妳既回應,我自己都係kum諗,但一想到佢應該係識既,自己就會好"mug",可能我對佢有太大既期望啦,因為我得一個囡,咩心機都放係佢度啦,所以咪KUM唔開心LAW,個TESTS RESULT係佔成績表既40%,都算多架 ...

傻啦,一百分係好,但係你諗下喎,無一個人係唔會錯呀,就算我做mama,我都係咁諗,如果佢係錯得唔太利害,我都唔可能話d咩呀

我細囡今年都係小一,佢啱啱個小測,老師都登佢唔抵,不過都無計,因為老師唔可能話佢知錯咩,佢錯ge野,絕對值得我打佢一鑊金呀

比一副圖佢,要佢寫番d人物,
佢寫ge位置無錯,全部都對呀,
可惜佢夠膽死,father,mother,grandmother,grandfather,sister,brother,全部r無寫到,佢唔係唔識呀,只係因為佢心急,呢到無左30分呀 佢分paper有67分,如果佢唔大意,佢有97呀,可惜都無,我都只係同佢講左,下次要小心,唔可以咁錯,咁錯好唔抵呀

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 山SANDRA渣 於 08-10-24 11:21 發表

我都好明白你嘅心情,唔識都無咁嬲, 錯埋d careless 嘢, 即刻噴血,好似我個仔, 題目有得抄嘅字,佢都抄錯....mouth:

SANDRA,

所以我尋晚都唔係幾訓得,真係噴血,佢既MATHS可以ANSWER係對,但條式係錯架 但我同佢學KWIK MATHS,佢好複雜既加減數都識既,但對住個圖數公仔就數錯,我真係有想死既感覺

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

咁又係. 如果錯果 D 真係唔識既, 反而冇咁嬲. 錯埋 d careless mistakes 又真係會好炆. 但小朋友剛剛先上小一, 都仍然係適應階段. 有 90+ 分數已經好好. 妳應該多鼓勵, 同時提點妳囡囡12 月考試時要注意那一方面. 現在只是 test, 有錯還更加好, 下一次考試做 paper 時就會小心好多. sandywu, 妳要努力啊 ! 小小事就破壞左母女既感情, 多麼唔值得.

子爵府

放鬆d,仲有慢長學業,
分數高低起伏,我亞女這幾年都有好大差距.
唔好比咁大壓力自己及小朋友.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你太緊張喇! 90+已經好好啦!
你要諗吓, 你個囡可能自己都好唔開心, 又驚比你鬧, 佢壓力大過你呀! 佢有可能test 既時候好緊張先會犯咗少少錯.
我覺得你唔應該鬧佢, 反而應該安慰佢, 鼓勵佢下次小心 d 先岩嘛!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

如我個女科科90幾...我真係好開心架...小小大意, 每個人實會架啦, 唔好緊張....有排你緊張呀...我個女下星期就要測驗, 又係第一次..我都想佢有好成績..只係唔好太差就得..

大宅

90+已好好, CARELESS MISTAKES經常會豈小朋友身上發生,如果佢果刻發現改好而家都吾會比你見到啦,千期吾好有責怪既說話, 最多同佢講下次小心D吾好禁大意, 努力!加油! , 我有個朋友好似你而家一樣90+都吾滿意,比左好多無形壓力個女,攪到個女好驚(考試測驗都哭,終於要見社工)成績可以好好, 但係情緒吾穩定,社工跟進左成年我個朋友而家都識控制自己吾好要求太高,比太多壓力個女,互相體量, 個女自然會比較開心,容易接受自己錯處

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 ntefamily 於 08-10-24 11:31 發表

放鬆的啦, 個女已好醒, 6年小學生活, 漫漫長路.

女仔已好教過男仔好多, 我個仔默書成績的波幅可以由0-100分, 到舊年P.5都係咁, 我比佢下C啊

只要小朋友真係熟透所學的知識, 咁就不用太擔心, 粗心大意對P.1的 ...

ntefamily,

謝謝妳既安慰,我知女仔已經好教好多,我係一個WORKING
MUM,老公話可能我將工作既壓力唔覺意俾左個囡,我真係好內疚唔可以控制自己既情緒,可能身邊其他人都覺阿囡係幾叻既,所以我不自覺地覺得佢應該成績不止於此LAW

首頁
12345...11

尾頁

跳至