自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

壓力大到爆濕疹,耳仔鼻哥爛曬,好慘⋯⋯每日忙出忙入,似乎睇唔到進展,廚房搞左兩個月,連設計都未搞定第一次做,冇經驗,又怕出錯⋯⋯

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港嗎?

我發覺一間好的設計公司好重要,還好揾到間唔錯,不過就over budget, 但叫小咗煩惱。

子爵府

你睇吓呢度D 裝修POST喇, 睇完裝修後既相, 你會感覺好D架.

珍珠宮

54heima 發表於 16-6-18 16:28
壓力大到爆濕疹,耳仔鼻哥爛曬,好慘⋯⋯每日忙出忙入,似乎睇唔到進展,廚房搞左兩個月,連設計都未搞定:c ...

明白妳的心情
去年我家裝修, 由搵c父、搵材料、設計間隔、傢具、電器、進度......一切也是由我負責, 我c6咩都唔理,但又會批評和不滿,搞到我壓力大到爆炸, 不停食食食來減壓

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 16-6-18 16:32
香港嗎?

我發覺一間好的設計公司好重要,還好揾到間唔錯,不過就over budget, 但叫小咗煩惱。 ...

就是要全部講英文先攞命,大部分專用字要專登去記,加上好多裝修材料和用法,做嘢程序同香港完全唔同,淨係語言已經搞死我
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:裝修真是折磨人

你會唔會係甲醛敏感呀!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

幻想下裝修完.......間屋變得又靚又舒適,心情會好返~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

54heima 發表於 16-6-18 16:38
就是要全部講英文先攞命,大部分專用字要專登去記,加上好多裝修材料和用法,做嘢程序同香港完全唔同,淨 ...
冇法啦!唯有睇開小小,我之前都有唔開心,不過我老公成日話而家個設計裝修已經好好的了,爛尾嘅大有人在,比較起上嚟,算不錯了,一直就係咁嘅說話,開解支持到裝修完,都經歷咗年幾時間,有時往好的方向諗,開解一下自己!就捱得過了!加油!

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 16-6-18 16:32
香港嗎?

我發覺一間好的設計公司好重要,還好揾到間唔錯,不過就over budget, 但叫小咗煩惱。 ...

廚房只是第一步,淨係廚房預算已經over budget 30%

水晶宮

Hangsin 發表於 16-6-18 16:39
你會唔會係甲醛敏感呀!

已經揀左low VOC ,不過門框木頭只有普通油

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 16-6-18 16:43
冇法啦!唯有睇開小小,我之前都有唔開心,不過我老公成日話而家個設計裝修已經好好的了,爛尾嘅大有人在, ...

年幾唔好嚇我

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:54heima+發表於+16-6-18+16:38+就是

原帖由 DoReMi媽媽 於 16-06-18 發表
冇法啦!唯有睇開小小,我之前都有唔開心,不過我老公成日話而家個設計裝修已經好好的了,爛尾嘅大有人在, ...
你裝修搞左年幾?

DoReMi媽媽    發表於 16-6-18 16:52

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我都搞緊,真係煩到嘔!

象牙宮

54heima 發表於 16-6-18 16:44
廚房只是第一步,淨係廚房預算已經over budget 30%
我嗰個做到大半,發現over budget情況嚴重,即時要設計公司開會執數,睇下有咩可以減可以改,最後找數都over budget 50%, 你話係咪離譜? 你要睇緊啲,不過語言溝通又係一個問題,唔緊要啦,努力過後的成果會令你忘卻之前的苦惱,真的,會住得好舒服,值得的。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

明白

上年只整廚房。同坐廁
已請左假。
約師傅十時上來,中午十二時才見人,
整一陣又話買材料,一去二/三小時。

整整下,又整到條電線,無左電一段時間。錢無加多,
但原先預期時間不夠,要再請假
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

54heima 發表於 16-6-18 16:48
年幾唔好嚇我
咁我拆晒啲嘢,一樣都不留,時間係要用多咗。

水晶宮

大力大力 發表於 16-6-18 16:39
幻想下裝修完.......間屋變得又靚又舒適,心情會好返~

分明搵嘢黎搞,其實間屋好多人睇過話仲幾似樣唔裝修都得,結果兩公婆坐低傾傾下,不傾尤自可,一傾我要換呢樣佢要換果樣,呢樣果樣換左第樣不如又換埋,結果唔好煩全部拆曬重新整

DoReMi媽媽    發表於 16-6-18 16:54

珍珠宮

引用:Quote:54heima+發表於+16-6-18+16:44+廚房

原帖由 DoReMi媽媽 於 16-06-18 發表
我嗰個做到大半,發現over budget情況嚴重,即時要設計公司開會執數,睇下有咩可以減可以改,最後找數都ove ...
我都over budget呀!

象牙宮

bufferzone 發表於 16-6-18 16:52
我都over budget呀!
我諗好難唔over budget, 只係超幾多

大宅

真係揀師父好緊要。好彩我老公咩都自己搞同搵人整。我廚房都係係大6 做。廁所都係大6 同香港買料。我6中 月搞10 月頭就裝修完。裝修真係好多野煩。但自己親自去睇去買好過假手於人

首頁

尾頁

跳至