婦女醫護

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

保留卵巢,開刀,開生BB的位置,有無JM有經驗?可否分享下手術後有無出現什麼後遺症?我上網看到,切除子宮後都會影響正常卵巢的運作,令卵巢提早衰退,失去母性,性生活沒趣,無左子宮幫助排毒,最後影響埋心臟,而且小便有機會失禁,請問有經驗既JM,手術後有什麼後遺症?好擔心!好想知係咪醫生口中真係少左個用來生仔既地方咁簡單!Thanks!

禁止訪問

子爵府

棉花寶寶 發表於 16-6-22 16:26
但健康始終最緊要
你發生咩事呀?

腺肌瘤,醫生說每月吃止痛藥,會越來越大,到4、50歲更年期無M為止,我先3字頭,話唔再生育的話長痛不如短痛。

大宅

白色情人節 發表於 16-6-22 15:08
保留卵巢,開刀,開生BB的位置,有無JM有經驗?可否分享下手術後有無出現什麼後遺症?我上網看到,切 ...

我都係,現在睇中醫治療,有得醫嘅放心,千其唔好咁快決定成個子宮切呀!睇多2個醫生問下意見。 千萬不要切,切左要食荷爾蒙藥會有好多問題呀!試下中醫啦!

子爵府

南風瑾 發表於 16-6-23 01:45
我都係,現在睇中醫治療,有得醫嘅放心,千其唔好咁快決定成個子宮切呀!睇多2個醫生問下意見。 千萬不要 ...

唔切卵巢都要食藥?我未問清楚西醫呀!醫生講到食生菜咁!唉⋯中醫又無從入手,個個都話自己得!要花時間和金錢去試!

水晶宮

白色情人節 發表於 16-6-23 02:06
唔切卵巢都要食藥?我未問清楚西醫呀!醫生講到食生菜咁!唉⋯中醫又無從入手,個個都話自己得!要花時間 ...

唔切卵巢唔使食荷爾蒙架。

大宅

白色情人節 發表於 16-6-23 02:06
唔切卵巢都要食藥?我未問清楚西醫呀!醫生講到食生菜咁!唉⋯中醫又無從入手,個個都話自己得!要花時間 ...

我又是M痛到死,醫生也開了荷爾蒙藥比我也冇效,所以我明白你處境,痛果時真是想即刻切左佢,不過切左就乜都冇,不如睇多幾個醫生,或中醫治療啦

複式洋房

回覆 白色情人節 的帖子

我覺得你去外國網站查一查你的相關資料,會有較實用的資料

子爵府

保留卵巢,開刀,開生BB的位置,有無JM有經驗?可否分享下手術後有無出現什麼後遺症?我上網看到,切 ...
我2月做左, 保留卵巢, 唔駛食藥, 係會提早更年期的. 可以用微創做的, 傷口細好多, 唔駛開刀的.

男爵府

我上年12月做左微創,我都係30幾做完個人睇落老左好多!

侯爵府

我估最緊要心境,我去做facial個美容師佢現51 ,5 年前切左子宮,她完全冇甚麼,反之人人(包括我)也覺得佢keep得好好!但佢本身是樂天派。祝福

男爵府

南風瑾 發表於 16-6-23 09:28
我又是M痛到死,醫生也開了荷爾蒙藥比我也冇效,所以我明白你處境,痛果時真是想即刻切左佢,不過切左就乜 ...

我同你一樣,月月來經痛2-4日,難受呀!近來年睇了4位中医,共食了30O帖中藥,$花了卻仍要受經痛之苦。
我30/5开始停中藥睇西医先試食避孕丸,無效的話就要無耐接受做手術

大宅

我42今年3月法國開刀切咗,保留卵巢,現在感覺身體正常,只是間中傷口少少痛,公司同事及朋友都說我冇變,反而瘦咗精神咗(可能之前肌瘤好大身體腫脹,又驚會變D唔好野,所以成日都擔心)。

子爵府

早兒媽媽 發表於 16-6-24 12:07
我同你一樣,月月來經痛2-4日,難受呀!近來年睇了4位中医,共食了30O帖中藥,$花了卻仍要受經痛之苦。
我 ...

唉,睇呢個病真係花左唔少錢

男爵府

cdd 發表於 16-6-24 14:52
我42今年3月法國開刀切咗,保留卵巢,現在感覺身體正常,只是間中傷口少少痛,公司同事及朋友都說我冇變,反而瘦 ...

請問你微創還是开刀切除子宮?子宫切除了,不會再來月經,會否仍有經痛反应(因保留了卵巢)。私家医生要用几多$?我想有個預算

大宅

我開刀切除子宮,肌瘤太大做唔到微創,冇經期但會胸脹的感覺,約7萬4到啦。

子爵府

cdd 發表於 16-6-25 19:35
我開刀切除子宮,肌瘤太大做唔到微創,冇經期但會胸脹的感覺,約7萬4到啦。 ...

差咁遠仁安要大約十萬落樓

男爵府

回覆:子宮全切除手術

我於去年底用了,我的肌瘤都很大,切完後,子宮連肌瘤足有一斤重,我用微创做,手術全費約十二萬,医生手勢非常了得,沒有太大的傷痛

子爵府

新年12 發表於 16-6-26 08:20
我於去年底用了,我的肌瘤都很大,切完後,子宮連肌瘤足有一斤重,我用微创做,手術全費約十二萬,医生手勢 ...

想問之後有無後遺症?係咪身體做左比以前好?

子爵府

新年12 發表於 16-6-26 08:20
我於去年底用了,我的肌瘤都很大,切完後,子宮連肌瘤足有一斤重,我用微创做,手術全費約十二萬,医生手勢 ...

同埋幾大呀?我個9cm但兩個醫生都話我無得微創呀!

首頁
12345...7

尾頁

跳至