嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位媽媽:

唔知有無媽媽係沙田間mothercare買過野, 覺得的sales態度差上黎講下..

本人今天諗住係沙田間mothercare買架 Maclaren Quest士的車, 但係佢地只係show咗同款但不同色的出來, 禁我咪問個sales話我想買但我想要另一個色..佢地就攞咗本書比我睇, 其實我有兩個色都鍾意, 但因為無實物睇到禁我咪問個sales可唔可以攞其中一款比我睇.. 佢第一句就話我地唔會開架新車比我睇隻色, 叫我諗清楚想要邊隻色先開, 因為開咗之後其他人會唔買war..我當時都覺得佢地都d問題..個sales個態度重好似唔想做生意禁..佢重話如果要睇色去其他分店到睇, 睇咗先黎買..佢地又話其中一隻色新x基都買咗成批比人係商場到用, 叫我地出去問人地新x基借黎睇下..講到呢到. ...我真係覺得佢地唔想攞比我睇...跟住我地最後決定咗要邊隻色後叫佢攞出黎..點知.....開咗出黎之後實物與相片完全係唔同色...實物的色比相片深好多...實物係深紅色..相片係鮮紅色...佢地居然重話係一樣...的sales個樣黑哂重話的相執過黎, 係會同真車唔同..當時真係好興 ...點會今時今日重有呢d服務態度!!!!!!!!最後我地都不多講一句, 無買到就走咗..

我都唔知佢地係乜野意思..就算我係第二間都唔會show哂的色出黎架啦, 睇相完來的色又唔同..但又唔肯開比人睇..你估唔使錢買架咩....我以後都唔會再去沙田呢間買野, 買唔到野重要受氣.

(p.s..第二間mothercare的sales好好多!)

如果有媽媽都到過呢間買野同樣受氣係到發表下意見...

大宅

我之前都試過,我又係想買Maclaren Quest,問個sales啲態度好有問題,問咗等如無問。跟住我去揾個shop manager幫手,費事浪費時間!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

洋房

佢地的態度真係好有問題..其實我都唔係第一次入去買野, 之前都係大住個肚去睇野佢地唔會理你架, 問佢地野好似唔多想理你禁, 重有問佢地有無折的時候, 佢地好寸禁話我地無折架war..除非你做vip, 個樣好似睇唔起人禁搞到你都唔想再問落去。

講真佢地間舖又細, show出黎的款式又唔多, 唔係真係買都唔會叫佢地攞出黎啦!人地第二d買bb野的舖頭, 見到d大肚媽媽不知幾
helpful, 重會比意見你, 呢間好唔點law..

我最終去咗利園個間到買, 的sales真係唔同, 人地會比意見同攞架車比你睇同講解一下幾架車有咩分別law..重叫你帶埋bb黎試再先買. 呢d咪應有的服務態度..

原文章由 joeywongmy 於 08-10-27 09:03 發表
我都覺得佢地一d都唔helpful
我去過幾次想睇車
試過企係d車群邊周圍望搵人
但係d sale見我大住個肚都無人理我
所以我去左幾次都只係問左一個問題(有sale理我)
so 以後我次次入去都只係自己睇自己野 ...

大宅

我都覺呀
有次見佢地有折, 但係牌就得兩個, 話係fashion 款有折
咁我咪問佢地邊d 有折邊d無折
答到九唔搭8咁, 態度又唔好, 仲要我只係問一條問題姐, 佢地又唔係忙爆
咁基本既野都做唔好, 唔知點做sales..

大宅

我去過沙田& 新世紀, 係呀, 佢地d sales 唔理人.

我去睇Maclaren 車仔, 無人講解, 佢地掛住自己傾計, 都唔明成日流流長, 點解可以咁多計傾!?

男爵府

原文章由 彤彤yuki 於 08-10-27 09:37 發表
佢地的態度真係好有問題..其實我都唔係第一次入去買野, 之前都係大住個肚去睇野佢地唔會理你架, 問佢地野好似唔多想理你禁, 重有問佢地有無折的時候, 佢地好寸禁話我地無折架war..除非你做vip, 個樣好似睇唔起人禁搞 ...

係呀, 我都覺得Lee Garden ok喎, 上次買鞋仔驚唔啱問可唔可以換仲好好人咁提我要一個月內換tim呀

大宅

我發覺去邊個location, 都會直接影响sales對客人的質素, 我係O/3 baby買野, 係海港城個間的sales好樂意做demo比你睇, 係愉景新城個D 就當睇你唔到咁~

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

話說上一次係度想買socks,見到牌上寫住size23(for example),咁我,指住對socks問個sales:請問係比幾大月著既?點之佢黑口黑面答:咪係size23羅!
話!我即係火都黎埋,我話:下,你照讀個size冇意思既喎,我係問你啱幾大著,唔係叫你讀書呀!

大宅

完全同意. 我早兩個星期去過, 想睇吓stokke既bb車, 佢哋話沙田呢間冇, 要我去lee garden. 咁我話ok, 但想麻煩佢哋話個價錢比我知, 嘩! 十萬個唔願意, 又話唔confirm$包d咩............大佬呀!我咪叫佢打去lee garden問吓, 個sales塊面黑到mouth: ...........
they really got a poor customer service attitude

伯爵府

醒目開學勳章

沙田好多間bb用品公司都係咁, 特別同mothercare同層果d, 我唔知佢地係比自由行攪到d態度咁, 定係佢地一班sales問題, 但mega box mothercare態度okay

禁止訪問

洋房

禁想問下你地有無同佢地公司投訴呀!我投訴咗, 佢地話會跟進再覆返我war..

原文章由 cecichow 於 08-10-27 14:54 發表
完全同意呀!佢地d態度差到
上次想睇床欄,佢地只係用把口講點點點,我話我想睇下,佢地只係不斷重覆話個床欄...,我再講話我想睇,佢叫我諗下先,吓? 我問係咪唔可以睇,佢話唔會立亂拆??
我即係掉頭走!

上次去海運,想 ...

大宅

我都試過,有好有唔好,好既係新世紀果間都係買maclaren quest mod,仲兩個sales一齊幫我講details,唔好既就係沙田果間,我見之前有媽咪話maclaren有個掛向車既車仔袋向荷花買,甘我去荷花無,咪行過隔離mothercare問囉,我一入去行去casher,問:我之前向荷花見到有maclaren車仔袋賣,我想問下你地有無maclaren既車仔袋賣?個sales話:甘你去番荷花問啦!之後我答佢:我係想問你lee到有無得賣!sales答我:無喎!一早答我無得賣咪得囉,洗唔洗話叫我去荷花問呢!

水晶宮

最憎同d咁既sales仔講野,
我會即刻叫佢搵經理黎, 反正有咩佢又決定唔到, 連野都唔俾睇 就要人決定買唔買先, 我問下經理係咪咁做生意, 係咪唔怕公司個名係網上不停見到被人唱衰,,

複式洋房

新世紀間D sales態度都不好,就算有問野都十分悔氣。

男爵府

HELLO 大家好,
唔好意思, 算我唐突!
我講嘅說話未必會啱你地聽, 不過我想喺到講一講句公道說話呀!
亦想幫一幫沙田mothercare 嘅一班sales 姐姐們講一講說話~

我自己覺得沙田mothercare 嘅sales 姐姐們好nice, 佢地個都好好人, 每次我去一田, 如果時間許可而佢地又唔忙嘅話, 我都會入去同佢地say 吓hi, 同佢地傾吓計!
以前未大肚, 我都會入去睇吓野, 佢地都唔會唔理我, 到我大咗肚, 自然就去多咗, 同佢去熟絡咗..我幫親咗佢地都有成4年以上啦, 馱住2個bb, 佢地d sales 姐姐都見住我對仔女大, 佢地好好人, 個個都好friendly. 肥經理見到我仔仔就好開心, 成日都會抱吓佢, 如果佢地唔忙嘅時候, 仲會幫我湊埋我對仔女等我可以靜靜地睇野~

就連我家姐, 亞嫂佢地個個都喺呢到買野, 都話佢地好nice!

有時我唔入去買野, 我都會入去打個招呼, 佢地都不知幾熱情!
如果我要去mothercare 買野, 我都係一定去番沙田呢一間, 因為佢地唔單止係sales 姐姐咁簡單, 佢地已經好似我d朋友咁啦~
我今日先去完o個到買野! no problem 呀, 沙田mothercare係我去一田必去嘅地方!

沙田mothercare sales 姐姐們, 你地比心機做野呀, 唔好唔開心呀, 我支持你地呀! 每次黎你地間鋪, 都傾得好開心, 見到你地好warm 嫁~
你地令到我好賓至如歸呀! 唔好灰心呀!!! 加油呀!

(下面d相係我08年7月頭去買野時影嫁)

(其實前2日, 呢件不愉快事件, 我都在場, 客人要睇o個部bb車, 6隻colour 嘅現貨, 其實問心o個句, 都唔好意思叫d sales 姐姐叻晒6隻colours 現貨嘅車仔俾你睇啦? 仲要係全部開晒箱俾客人睇
佢地個倉係喺停車場下面, 又要上樓梯, 叫人地叻晒6部車仔俾你睇colour會唔會過份少少呢?(係6部同款唔同colours嘅車仔)!
motehrcare 個鋪面積有限, 佢地冇可能show 晒所有車仔比客人睇, 好多時都會比catalog 客人睇, 好似你去買幾十萬一架車, 佢地都係叫你睇catalog chose 顏色, 好多時都唔會有實物比你睇到! 仲有, 而家好多地方都係睇catalog 再order 衫, 好似nicolas & bears, 而家好多衫仔都番得好少, 都係要睇catalog 再order!

o個日mothercare 入面好多人圍觀, 我聽到有2位客人好大聲鬧, 又話d sales 姐姐迫佢地買, 迫佢地俾錢, 其實sales 姐姐係同佢地講唔啝嘅係可以唔買----唔係好似客人咁講d sales迫佢買!

各位, 以上說話唔係咁啱你地心意, 希望你地多多原諒!
我只係想喺作出少少回應同想講講o個一日嘅事情!
班sales 姐姐唔係佢地講得咁差! 佢地都好nice!

sorry!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

洋房

Stephanie Tesar:

您好!我唔介意有人為班sales平返,她們應該都會有佢地好的一面,但佢地做sales係咪應該對每個入黎買野的客人都應該要有好的應有的sales的態度呢?

如果你個日都係度,我唔覺有位肥sales係到,可能你講呢位係比較好d,我主要係投訴比較矮細位sales (有d似你相中hello kitty頭個位), 佢係話有齊所有色,但無可能全部開哂比我睇,我都即時話禁又唔使,我淨係想睇我想睇其一中隻色...個位sales即刻話我唔會開部新車比你睇隻色架war..如果我要買係咪真係唔可以開比我睇呢?佢話唔係,但唔會再開第二部比你睇law...所以佢咪叫我去第二間舖到睇咗隻色先黎買,但我想問下各位,其他分店都係show咗某d色, 人地都唔係全部show哂出來,禁我想要隻色又真係睇唔到,禁我過日真係想買的時候係咪要睇都唔得呀!我又唔係黎玩野,雖然部車唔係好貴,如果你講買幾十萬的車,我諗人地都會好好服務你,同埋比你試到arm先買啦!

佢地個倉係邊我唔知,如果人客要睇,佢都要去攞架啦!呢的係佢地的工作,同埋人地有心黎買野,而又唔肯去攞,不如唔好做sales啦,話哂都係服務性的行業。我只係針對返個間舖的某一位sales黎講啫!

我都要係到讚揚一下,lee garden分店的sales, 人地都係比catalog我睇,跟住我話我想要個隻色,佢地都係無show出黎,人地咪一樣開架車比我睇,我重問佢你地係咪唔會開架新車比人睇,佢即刻話唔會,唔arm咪放返落入盒law,最後我都幫佢地買咗架車。

講真如果你去買野的sales比你有好的感覺,你一定會返轉頭幫陳,重會介紹的朋友去買tim...我都希望沙田的sales繼續加油做好d,比返人地有個信心去買野,呢樣先最重要!!

原文章由 StephanieTesar 於 08-10-28 02:02 發表
HELLO 大家好,
唔好意思, 算我唐突!
我講嘅說話未必會啱你地聽, 不過我想喺到講一講句公道說話呀!
亦想幫一幫沙田mothercare 嘅一班sales 姐姐們講一講說話~

我自己覺得沙田mothercare 嘅sales 姐姐們好nice, 佢地 ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至