美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日睇醫生,確實左我有玫瑰痤瘡呀
醫生叫我唔好用護膚品,剩係用水洗面,洗面精華素防哂乜都唔好用?
佢剩係俾藥我食,都無俾藥膏我搽。
有無sis試過有呢個病?平日點護膚架?
Btw有無sis有呢個病,睇醫生己斷尾架?可以介紹我嗎?

mumamy    發表於 17-6-30 12:16

子爵府

回覆樓主:

我好耐之前被皮膚科醫生話我係玫瑰座瘡,佢話係唔會斷尾,冇得醫架,只能被開致敏原,唔好飲酒或食刺激性食物,唔好曬太陽,被冷風吹都有可能發作,少用化妝品及古靈精怪護膚品,冇藥食,當時俾咗啲藥膏我茶,同埋叫我用QV cream當保濕。佢話皮下微絲血管會爆,會變咗好似小蜘蛛網咁,唔會消失,如果想改善外觀可做 laser,嚴重者會變酒渣鼻(不過通常男人多),不過我應屬於輕微,都唔太覺自己皮下有spider web vein,只係太焗或太冷或化咗妝時蝴蝶位會紅同痕,我冇乜點理佢,用咗幾年Q* cream當skincare,叫幾穩定,而家我冇乜理佢又ok喎

子爵府

回覆樓主:

其實我一直都keep 住有化淡妝,係蝴蝶位會紅,唔化嗰排又好啲。呢家嘢真係避無可避,連壓力大都會出事,你話點避呢

大宅

Bling11 發表於 16-6-27 20:52
其實我一直都keep 住有化淡妝,係蝴蝶位會紅,唔化嗰排又好啲。呢家嘢真係避無可避,連壓力大都會出事,你 ...

如果冇瘡,—去到熱,焗,冬天温差大,食/飲熱嘢會面紅,係咪玫瑰痤瘡?

子爵府

crystalcbh 發表於 16-6-27 23:04
如果冇瘡,—去到熱,焗,冬天温差大,食/飲熱嘢會面紅,係咪玫瑰痤瘡?
...

咁我就唔知啦,不過喉時我係爆瘡所以去睇醫生的。我有朋友都是患者,但佢當時塊面係勁紅,而且是一紅細幾日,但唔太覺佢有瘡

複式洋房

crystalcbh 發表於 16-6-27 23:04
...

我都係呀 好痛苦

大宅

我細妹又係玫瑰痤瘡,佢之前發個時爆左好多瘡,而且塊面仲好紅,紅到關公咁款,醫生又係開藥膏同叫佢唔好化妝,但係佢係空姐,根本冇可能唔化,跟住佢自己轉哂用Cetaphil洗面查面、礦物化妝品,仲買左隻專門俾玫瑰痤瘡食嘅supplement,個隻supplement仲跟一支精華素,我見佢都用左食左成大半年,到而家都冇咩事,又冇再返發,我覺得你可以試試啊

大宅

mrs.ban 發表於 16-6-28 12:24
我細妹又係玫瑰痤瘡,佢之前發個時爆左好多瘡,而且塊面仲好紅,紅到關公咁款,醫生又係開藥膏同叫佢唔好化 ...

想問什麼supplement ?可否pm 我

大宅

回覆 unhappymother 的帖子

已pm喇! 希望幫到你啦!

大宅

回覆 mrs.ban 的帖子

我都想知什麼supplment, 可否pm 我
我都是同病相連,依家不感用美白護膚品,我認為唔夠訓仲會差D,最嚴重時有少少情緒病,太貴的皮膚測試又唔捨得做,因為隨時會改變的,已介口海鮮,菠蘿,牛,鴨,鵝,羊,芒果,荔枝,芋頭,鱔,介口真係好辛苦,PAPER MASK 要Check check 有冇 Paraben防腐劑,又唔想食太多西藥,唯有忍下口

大宅

回覆 kwan_kwan3 的帖子

已pm!
我明白啊,我見我細妹發個時真係好辛苦...

我覺得除左cetaphil之外,都可以試下用AD+嘅,但前題係要好返之後先可以用,如果仲發緊就都係用返cetaphil好啲

我自己本身都有濕疹同荷爾蒙瘡問題,我自己用AD+覺得唔錯,所以介紹埋細妹用,我見佢好返之後用都冇事,用埋AD+隻美白精華都受到,我諗你都可以試下啊(但係我細妹有keep住食supplement嘅)

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

mrs.ban 發表於 16-6-28 12:24
我細妹又係玫瑰痤瘡,佢之前發個時爆左好多瘡,而且塊面仲好紅,紅到關公咁款,醫生又係開藥膏同叫佢唔好化 ...
可pm資料比我嗎?我都有

大宅

pppfamily 發表於 16-6-28 15:01
可pm資料比我嗎?我都有
已pm!

大宅

可否PM比我, 我都有左成兩年都未斷尾

大宅

michelle882006 發表於 16-6-28 15:43

可否PM比我, 我都有左成兩年都未斷尾
我決定成條link放上黎喇!

https://www.amazon.com/gp/product/B00MX6Q5QM/ref=oh_aui_detailpage_o05_s00?ie=UTF8&psc=1

佢叫Camuclear,我細妹都係係amazon度買,大家可以去amazon度搵

子爵府

mrs.ban 發表於 16-6-28 14:46
回覆 kwan_kwan3 的帖子

已pm!
我都有玫瑰痤瘡2年, 未好番, 仲係有紅同瘡, 搞到我好唔開心我pm左你, 可以話我知咩supplement嗎?
我都有荷爾蒙瘡問題喔, 請問你用咩方法可以令佢唔再生荷爾蒙瘡? 謝謝你

大宅

juicehkt 發表於 16-6-28 15:57
我都有玫瑰痤瘡2年, 未好番, 仲係有紅同瘡, 搞到我好唔開心我pm左你, 可以話我知咩supplement嗎 ...
我係15#已經post左條link喇!

子爵府

mrs.ban 發表於 16-6-28 16:03
我係15#已經post左條link喇!
岩岩見到, 謝謝你
咁請問你荷爾蒙瘡點搞掂?

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

juicehkt 發表於 16-6-28 15:57
我都有玫瑰痤瘡2年, 未好番, 仲係有紅同瘡, 搞到我好唔開心我pm左你, 可以話我知咩supplement嗎 ...
我都係瘡多, 紅就冇初初起咁紅, 一搽有油野就起晒粒粒,

大宅

juicehkt 發表於 16-6-28 16:06
岩岩見到, 謝謝你
咁請問你荷爾蒙瘡點搞掂?
我都係食supplement啊不過我另外仲有用啲skincare去幫手搞搞佢,so far好返唒,係留返啲印,而家慢慢退緊,但係我用嘅skincare真心貴到傻

首頁

尾頁

跳至