少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔好意思, 有D長

衰女宜家2.5歲, 由出世開始都好夜瞓
半歲到1.5歲都要2點半先瞓
呢半年就點半先瞓, 瞓我同老公中間
不過一直都無刻意改佢睡眠習慣

到宜家返學前班, 朝早10點就係屋企樓下返學
每朝都要9點半開始叫醒,
又喊又扭, 家嘈屋閉

佢每日作息大概如下

9點半 叫起身
10 - 1300 返學
1330-1430 食飯 (要追住餵 by 女麻女麻)
1430 - 1530 玩
1530 開始午睡, 有時40 分鐘, 有時3個鐘

1800 - 1900 食晚飯 (要追住餵 by 女麻女麻)
1900 - 0000 玩, 睇電視
0000 - 0130 已刷牙, 在大人床上玩, 聽完故事唔瞓, 玩玩, 傾計直到0130, 有時0200

我都唔明, 佢點都唔瞓, 有時我同老公都瞓左佢都未瞓, 好辛苦呀
午睡時間試過叫起身, 感覺唔多有幫助
晚飯後到公園放電仲有反效果添,
想過正常小朋友生活, 求指導!

大宅

Try Try to turn the schedule as follow, but need to push her a lots by grand mom or parents

800 叫起身
800 - 1000 breakfast and 玩
10 - 1300 返學
1330-1430 食飯 (要追住餵 by 女麻女麻)
1430 開始午睡 ****after afternoon nap, bring her to any park near by or clubhouse to play, they need to release a lots of energy ga, better play hard with some other kids, no use if only play by themselves at home****

1730-1800 shower time
1800 - 1900 食晚飯 (要追住餵 by 女麻女麻)
1900 - 2200 玩, 睇電視 (try to force her to lie on the bed and sleep together by whoever)
Hope she can sleep by then....

別墅

thx sis..
其實2.5歲小朋友到底要瞓幾耐晏覺?
叫醒佢好似好殘忍.....

男爵府

夜晚個轉玩小d,10點上床訓,寧願早點起身玩。依d 就要大人配合。我有時見佢晏覺過左粒半鐘, 我一定叫醒佢。寧願夜晚早點上床訓。

別墅

其實要處理嫲嫲先
只要我晏覺整個女,佢就會阻止
有時個女玩過龍無瞓晏覺
到8點左右hup 眼瞓
就話一定要比佢瞓,細路仔係咁,bla bla bla
明明捱多一個鐘就一覺瞓天光
搞到好似我唔arm咁
灰心

大宅

我個經驗係, 晏覺唔好瞓甘耐1-2 個鐘,通常2點幾三點開始瞓...而晚上九點就要準備瞓。 大人都要配合, 一齊瞓....等到佢瞓著, 先起身做自己野。

你可以慢慢調較返個時間. 每次早半個鐘。

我個仔以前都夜..十一點幾先瞓, 但而家最遲9:30就上床, 10點前瞓著。

到五歲時 k3, 就唔好再比佢瞓晏覺, 因為要習慣返全日制小學。
慢慢來啦...始終仲細....每日起碼要瞓10個鐘 (夜晚到天光)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bbtomatobb 發表於 16-7-1 00:33
其實要處理嫲嫲先
只要我晏覺整個女,佢就會阻止
有時個女玩過龍無瞓晏覺

我唔明點為之捱多一個鐘就天光. 如果佢8點開始眼訓, 咪俾佢訓. 你而家俾佢食住你地....

我d 仔女呢個年紀係7點半前要訓, 訓到第二朝. 如果遲左訓晏覺或者訓耐左, 9pm前要訓. 如果冇訓晏覺, 7點半訓. 我細女3歲, 下晝訓2個鐘, 夜晚訓12個鐘.

如果有功課做, 攪到 10點訓的話係無辦法之下既生活, 你個女仲未要做功課, 其實可以好早去訓. 佢早訓,你地可以早d 休息同有私人時間, 係好事.

別墅

bosch 發表於 16-7-1 09:03
我唔明點為之捱多一個鐘就天光. 如果佢8點開始眼訓, 咪俾佢訓. 你而家俾佢食住你地....

我d 仔女呢個 ...
如果佢起身之後一路無瞓晏覺
到9點半左右就會瞓到翌日朝早9點半
本來咁樣都幾好
反正佢9月開始返幼稚園下午班
只係到7點幾佢就會開始唔精神
屋企人唔太支持我呢個諗法
認為小朋友一定要午睡
就咁

珍珠宮

回覆:衰女晚晚1點半先瞓

唔比訓晏覺,要比多d運動佢做

子爵府

回覆樓主:

其實瞓覺時間長短不是問題,主要要夜瞓所以早上起唔到身,全部時間提早一小時會好一點。

午飯後早些午睡,6pm 前要起身,最好晚飯前沖涼,晚上沖涼,沖完會精神咗。要了解小朋友係咩原因唔瞓,係想見父母耐啲,還是真的不攰。

最遲11pm 準備瞓,大人都要早瞓,全部人瞓晒,冇人同小朋友玩,自己悶悶地都會瞓。我女都算夜瞓,兩三歲時好多時十二點至瞓,我十一點講故事,有時講講下自己瞓埋,阿女就一齊瞓。佢如果唔攰,會喺我瞓著後自己行出廳搵爸爸,爸爸會開新聞俾佢睇,睇睇下會悶到瞓,不過最夜試過一點半至瞓著

男爵府

你所有時間都咁遲, 梗係夜訓啦, 朝早0800好捉佢起身, 1430前午睡, 2200開始上床, 時間逐D較前

水晶宮

夜晚唔好俾佢睇咁耐電視啦,睇到入迷肯定唔願訓

大宅

睇電視會令到腦部神經處於活躍狀態,睡前睇梗係難入睡啦,仲會好易發惡夢添
+別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿+

別墅

爸媽要做role model.. 唔好晚上同佢睇電視。
一齊10點上床, 唔講野, 佢自己會無聊就會瞓。
加油!

禁止訪問

大宅

Misara 發表於 16-7-25 16:44
早啲趕佢上床,佢咁夜訓返學無精神嫁喎

我個仔2歲半都好夜訓,通常8,9點起身,2-3點趕佢自己入房訓下午覺,訓個令鐘,夜晚都要11點幾先訓,已盡量下午訓醒帶佢去公園放電,唔好訓過5點,都係精力充沛

洋房

做role model 是有用的!!! 因為都冇人陪佢玩,自然會訓

男爵府

bbtomatobb 發表於 16-6-29 16:21
thx sis..
其實2.5歲小朋友到底要瞓幾耐晏覺?
叫醒佢好似好殘忍.....

我對囡2歲半都訓好多, 9pm-7am (10個鐘), 晏晝食完午飯, 1:30pm-4pm (兩個半鐘)
不過4pm係我極限, 最遲4pm我都要叫佢地起身,係就係慘d. 但如果晏晝訓太多我又驚佢地夜晚唔肯訓

大宅

cut 左訓晏覺。如果佢真係好攰,就訓一個鐘最多。
我個女都係兩歲半,又係精力旺盛。
naptime 之前係兩個鐘(1:30-3:30),試過個半鐘叫醒佢,佢夜晚都係夜訓。
呢幾日唔訓晏覺,夜晚八點幾訓左,第二日7點幾起身。但黃昏時間可能會好扭計。
我識好多人既小朋友,兩歲半已經唔訓晏覺。

大宅

想早睡就一定要早起!
八點前一定要起身,辛苦一排自然早睡。

首頁

尾頁

跳至