婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個仔成日係爺爺嫲嫲姑奶面前扭計,我已經鬧左姑奶一獲,老爺奶奶已經嬲左我。今日個仔又玩野,又係我d朋友面前扭計,因為佢知道佢地好錫佢,我今日又鬧仔,欠些又無埋個朋友。
因為管教,我真係就來無哂朋友同親人,我開始覺得自己好孤單(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

小朋友,幾大個呢?
不知所謂的乙陸!!!

公爵府

你個仔扭計,你點解要鬧姑9,其實係你自己有問題,唔關你個仔事囉!

侯爵府

畀面勳章

Miulo 發表於 16-7-10 00:33
你個仔扭計,你點解要鬧姑9,其實係你自己有問題,唔關你個仔事囉!

我都唔明,個仔曳,但閙個奶姑,比人討厭好正常啦!
樓主不如講下自己點教仔先,係咪語氣教法太嚴厲,有些人教到火遮眼會又打又粗口喎,你有冇過火先?

男爵府

鬧係解決唔到問題

洋房

個仔今年四歲,平時都要返開老爺奶奶屋企食飯,個仔平時都好乖,聽教,不過越大就識似住有錫佢既人係度,就蝦我。老爺奶奶一直都係緊張大師,每次同佢地一齊,都會講:個仔個咀有粒飯,快d同佢抺左佢啦;件衫濕左,快d同佢換左佢啦(其實只有人滴係衫袖濕左),個碗飯凍哂,快d餵佢食啦(其實碗飯勁熱)每隔半分鐘叫一次,個仔兩歲仲未戎片,你老公一歲就戎左啦;快d俾埋佢食啦,一定要食哂唔可以食剩野(佢碗飯,大過大人份量,無得夾少d,因為樣樣奶奶煮,一定要俾面食哂,有時候太多,我真係唔想再迫個仔食,奶奶就鬧成日哂野);個仔一唔聽話,做咩個仔曳左?同咩人玩來?只係佢平時太就我個仔,個仔大左就識蝦佢,奶奶俾佢跳梳化,到我鬧仔,又話我做咩鬧佢;

洋房

我件屎忽鬼姑奶四十歲,自稱自己係皇后,由我未嫁到生埋仔,我姑奶依然幻想自己係春嬌與志明,成日無仔陪就搵我同個仔玩,叫佢湊一陣,又話唔識理佢,佢每單情史次次都要我同老公幫佢執手尾,例如:借我地間屋俾佢同佢條仔同朋友開派對(因為層樓賣左),我地借家俬用品俾佢去佢條仔間屋住,之後俾人飛左,又要我自己去執返我借俾佢既家俬同用品(當時我個仔六個月),佢自己就同朋友去澳門散心,最討厭佢教我教仔,我間中有俾I pad個仔睇,姑奶知道左話我唔應該俾佢睇會壞眼,到個仔煩住佢,佢就俾我個仔玩I pad。佢最鐘意搵我個仔去呃like。每次同佢飲茶都要開定位,佢先會搭巴士出來。
最近,又同老爺奶奶姑奶出去食飯,個仔食緊飯又要玩玩具,當然我又要被鵝,跟住個仔似住爺爺嫲嫲係度,又唔聽我講,再忍,叫佢收起玩具,唔聽,講左跌左唔再執返個玩具,老爺奶奶當耳邊風,之後個仔又喊,我帶個仔出門口鬧,老爺又跟來仲幫住哂,老爺幫唔到個仔,佢食飯食到一半走左去,返到位,個仔仲索緊氣,姑奶話我掃興,又要執返個玩具俾仔,我一怒之下抱個仔走,姑奶鬧我,我還擊,我點教仔關你叉事(平時我唔會係仔面前講粗口),佢再鬧返我(當時太嬲,唔太記得

洋房

佢講咩),我話佢,管好你自己先啦!
就係咁,我忍左老公呢家人四年,雖然我奶奶好緊張我個仔,我呀爸有cancer要覆診(當時我個仔六個月),我奶奶唔肯幫我睇仔,俾說話我老公聽,我抱埋個仔同呀爸睇醫生,仲要嬲我地夜晚煮左呀仔飯,我地唔返去食。我呀爸過左身,唔俾我個仔去拜佢,見佢最後一面,當時我個仔一歲多,但係我個仔幾個月就要去拜太嫲太爺,因為佢地早先保佑。我有左第二胎,老爺奶奶好擔心老公負擔重,因為我頂唔順,要工人,而且剛剛有左成日眼訓又周身痛,日鵝夜鵝,以家好難請工人,個個都唔好,捱下你就慣啦!我半夜發高燒,奶奶唔肯幫我睇仔,叫我唔好半夜入醫院,最後等到第二朝,我自己去睇醫生,最後醫生問我食唔食抗生素,我叫老公叫奶奶幫我睇仔幾日,我唔想食抗生素,我奶奶都係唔肯幫我。奶奶最後仲鬧我老公,話我成日點佢。最後鬧大交,我有抑鬱,個肚五個月大時,醫生同我講,bb心臟有事,最後,我地做左流產手術。之後我無理佢地一家人大半年,老公識做左,我照舊好似以前咁對返佢地,成日帶老爺奶奶去玩,幫奶奶訂機票同佢d親戚玩,每逢過年,我都會做妹仔幫奶奶招呼佢地既親戚,洗碗提茶切生果,姑奶永遠都會係開飯先出現,一句唔鍾意招呼人,就可以同男朋友走左去,佢唔會幫佢呀媽洗碗,只會理自己襯唔襯到件衫出門口。
而奶奶亦覺得自己個女唔洗做呢d野,因為佢個女好叻好靚。
仲有太多,我真係數唔哂,總之,我唔係一個唔想對老爺奶奶好既新抱,只係我太盡力,接受唔到傷害。

洋房

而個衰又叻左。成日似住錫佢既人係度,就左扭右扭,如果呢d人一個月見一次當然無所謂,一星期見幾次,我覺得就好有問題。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

睇你字裏行間,對佢地都很多怨氣,同埋佢地比太大壓力你,既然係咁,不如你少d見佢地啦,最好暫時唔見住,對待自己唔好既人,唔洗見,失去左都唔可惜。你教仔做法正確(比我都係咁教),而你都話你仔平時係乖,咁就唔好怪哂個仔身上。

大宅

MommyPanel勳章

我都試過差唔多嘅事,有時d親戚真係唔係我想得罪,我都知佢地少見我仔,難得見到想縱下佢喺佢面前做好人係人之常情,但我好堅持我個仔必須要知道佢呀媽我有最終話事權,我話唔得嘅野就係唔得,唔可以因為有其他人喺度或有其他人撐腰就唔理平時定好嘅規矩,不過哩d情況我唔會鬧其他人,我會照鬧個仔,因為就算有其他人幫都係佢自己唔聽話扭計,個責任始終喺佢度,如果話其他人,個仔唔會知係自己做錯,雖然,就算我冇當面話老爺奶奶,同之後都有解釋返比佢地聽我嘅用心,佢地事後都話我咁做係唔啱,唔俾面佢地,但為左個仔可以學好,為左我自己將來唔會俾個仔激死,點都唔可以退讓,好彩係我老公都明白我撐我,我老公講得好好,個仔我對住最多,如果因為其他人縱壞左最後受嘅都係我一個

Jolin_Yuen    發表於 16-7-14 12:43

大宅

你已有能力搬左出去,真係見少啲啦,人x係冇藥醫的。

洋房

懸月 發表於 16-7-10 10:19
我都試過差唔多嘅事,有時d親戚真係唔係我想得罪,我都知佢地少見我仔,難得見到想縱下佢喺佢面前做好人係 ...

我老公一時又話我教得好啱,一時佢又會話做咩唔俾面佢呀爸呀媽,由嫁佢之前已經同佢協議左,我點就佢屋企人都得,我受完氣,一定要錫返我。不過每次佢呀媽發佢脾氣,就會返來話我唔啱。
老實講,之前我同佢地住,佢屋企有個太太,九十幾歲,每晚瀨屎瀨尿,姑奶一返到屋企就鬧呀太,只有我幫佢沖涼。有時候呀太玩野,想我服侍佢,又要剪指甲同洗腳,我姑奶又有無做過?後期太太入左老人院,便秘,我親手用手同佢通便。佢地一家人依然覺得我係外人。
我認我情緒好波動,不過我真係忍夠,我真係好錫我個仔,唔想佢得寸進尺,老公平時已經好寵個仔,我每日都好似衰人咁,樣樣管住佢,其他人就成日覺得(佢都好乖啦,洗唔洗咁呀?)連我都做埋好人,我真係唔敢想像個仔會有幾壞。

Jolin_Yuen    發表於 16-7-14 12:44

大宅

MommyPanel勳章

cathyscw 發表於 16-7-10 18:56
我老公一時又話我教得好啱,一時佢又會話做咩唔俾面佢呀爸呀媽,由嫁佢之前已經同佢協議左,我點就佢屋企 ...

要男家唔當自己係外人哩樣野,只要睇下哩版嘅其他post就知係不可強求,雖然我自己都未睇化但自問盡左本份就算啦,唔好太委屈自己,真係唔開心要同老公傾下,既然結左婚,有問題當然要一齊解決。

講真,小朋友乖係教出黎嘅,其他人睇唔到個過程,只會睇到個結果,佢地係唔會明白我地付出左幾多野,所以條底線我點都唔會俾佢地隨便咁破壞,但我同老公傾嘅時候我都會檢討下自己,可能有時火遮眼,態度真係過左火,下次咪試下收斂少少或換個方式講,同時要俾老公知,如果再發生哩d事,佢點樣做可以幫到手,大家都係錫個小朋友,都唔係特登想搞到大家都唔開心,好多時同男家嘅矛盾,有老公即時擋一擋會好好多。

男爵府

畀面勳章

回覆:我就來為左個仔,無哂親人同朋友。(emoji)

樓主要放鬆d,如果可以同老公傾下佢家人問題,再唔係暫時唔好見。我怕你屈下屈下,屈出病。

大宅

cathyscw 發表於 16-7-9 23:11
我個仔成日係爺爺嫲嫲姑奶面前扭計,我已經鬧左姑奶一獲,老爺奶奶已經嬲左我。今日個仔又玩野,又係我d朋 ...

唔好理無謂人太多,小朋友無辜的,好好湊大個仔,你堅持自己一套,最緊要你都識講平時仔仔好乖,再大啲就識諗,加油!

洋房

慶幸,有個咁既平台,我可以申下,我真係又抑鬱發作,我剛剛有左,個仔唔聽話就會好忟,雖然我都盡量忍佢,不過個衰豬日日挑機,真係好辛苦。朋友成日來屋企食飯,好錫我個仔,樣樣幫住佢,佢就更加扭計。因為唔食飯,個仔又扭計,我欠些鬧走埋個朋友。我真係覺得好孤獨,除左我呀媽同家姐之外,個個人都好似話我唔啱,我真係好唔開心。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

小朋友4歲,已經返學,請教下老師。
有時,佢地知媽媽佗多個,會特別扭。
不知所謂的乙陸!!!

大宅

你都要學下輕鬆d,唔需要樣樣都執得咁緊。我見你多數都是說他扭唔食飯,你咪由佢唔食囉。小朋友就算餓一餐半餐又唔會死。有人話你咪實話實說:他食夠了/他肚餓自然會食之類囉。做媽媽,都要學懂甚麼時候要放手。

子爵府

你剛大肚, 情緒上落大, 和你c6冷靜講清楚: 仔要教, 非玩具, 從今天起, 我教仔, 其他人收聲, 否則阿ma無尊嚴, 我主力又湊又教咪好大穫? 如果男家有人插手, 唔好怪我唔客氣
企硬d, 新抱永遠也是外人, 甚至工人, 從今起, 吃力不討好之事可以不做

不要再靠男家, 自己想辦法

首頁

尾頁

跳至