家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: Re : 投資基金

joeytcy 寫道:
甘我想問一下有無人知下面幾隻邊隻好D....
1)富蘭克林高息基金
2)富蘭克林浮動息率基金
3)富蘭克林入息基金
銀行介紹買高息基金...因呢7年回報唔錯, 但會唔會因利息越來越高以至無甘多利潤呢, 呢隻係投資環球固定入息債務證券.

No..No.. No..
Please invest before you know what the fund is.....

1) high interest fund may be come from the RUBBISH bonds....
2) FLOATING RATE FUND = MAYBE, governemtn bond + rubbish bonds...
3) it may be the normal income from stable stock dividend..

maybe, all my wrong...but please check before you invest......

the salesman may not know clear...
they only want you to BUY...BUY ..BUY

公爵府

Re: Re : 投資基金

點解只係富蘭X林呢間公司呢? 又點解叫你買呢類高息基金呢? 你買基金的目標同年期又係點呢?

Click 香港投資基金公會比較
Click Morningstar

我不是專業人士, 但睇Global Asset Allocation類型基金, 富蘭x林入息基金未必係最好, 可再睇 鄧普x 及 美x 公司同類型基金。

Click 美xClick 鄧普x & 富蘭x林

富蘭x林浮動息率基金就係 Money Market類型基金,主要係perservation of capital。

另外一類, 高息基金好難講, 買呢類基金不如買Global Asset Allocation類型基金, 差唔多回報但跟加分散風險。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

民房

Re: 投資基金

Honey,

其實我都有留意"盈富基金". 貪佢可以股票咁隨時買賣. 仲唔駛俾咁多認購費同贖回費. 但係回報就一般.

大宅

小小女人 寫道:
Honey,

其實我都有留意"盈富基金". 貪佢可以股票咁隨時買賣. 仲唔駛俾咁多認購費同贖回費. 但係回報就一般.

But if you buy during SARS period at HSI level 8400 and sell now, you got nearly 50% return....in one year ....That's very good already

民房

dummypimp,

我明白這個道理. 幣就幣在我而家至開始. 所以以現在 $12.40 計 要昇 $2.- 至有 16%. 不過可能要等好耐...

大宅

我係一個初哥, 係舊年已經想買基金, 但到依家都唔知買邊一隻比較好, 其實依家甘多隻基金, 間間公司拿住幾多幾億去投資, 甘樣會唔會遲早都有問題架, 話晒係d血汗錢呢架. 甘你地有無覺得邊隻好呀, 依家有d人有話唔好入債券基金...我自己就覺得股票加債券混合好似好d, 但都搵唔到邊隻好, (因太多).......

公爵府

joeytcy,

唔好為買基金而買呀, 正如我
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

風險唔會高, 如5最高的話, 我會選擇2-3程度, 我已經分開左兩part 錢,亦有留備用現金, 第一part要黎買股票, 第二part 就係考慮緊買咩野(唔多錢, 只係得幾萬), eg.基金, 定期,等等.....目的幾年後去旅行用..
而保證基金我覺得唔係甘吸引, 銀行有隻掛勾票據1.5年, 又點睇.................唔好意思, 我甘多野問...hehehe

大宅

joeytcy 寫道:
風險唔會高, 如5最高的話, 我會選擇2-3程度, 我已經分開左兩part 錢,亦有留備用現金, 第一part要黎買股票, 第二part 就係考慮緊買咩野(唔多錢, 只係得幾萬), eg.基金, 定期,等等.....目的幾年後去旅行用..
而保證基金我覺得唔係甘吸引, 銀行有隻掛勾票據1.5年, 又點睇.................唔好意思, 我甘多野問...hehehe

掛勾票據其實即係市好時你就攞利息(通常全期5%-30%不等,睇幾長年期,掛勾股票或指數表現而定);市差你就要等同揸住背後掛勾股票之風險......所以好市時,賺就有上限,跌市時,輸就冇下限(因為要收股代錢=揸左貨).......

呢D通常適合D認為現價太高不想入市,D錢又唔知放邊,但當個市跌到一個水平(通常就係個掛勾貨既Strike Price)又會唔介意入市坐貨之人

大宅

[quote]不如你講

民房

chong,

我同你既想法好接近喎.

大宅

小小女人

Hope we can find the best method... :mrgreen:

大宅

其實投資基金很簡單 :

應選擇 :
1. 長線表現好的, : 3年 及 5年
2. 買區域型的, e.g. 亞洲, 歐洲區 或 環球型.
3. 波幅低.

不應作短線買賣, 否則手續費會很貴.
「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

民房

Chong,

yes yes yes !

Ron38,

好多謝你的意見, 我都有諗亞太區d基金. 但唔想將所有蛋放在同一個籃上. 所以仲四海8緊其他基金.

禁止訪問

民房

maxnew,

thanks. 我除左8佢做得好唔好之外更加會8埋佢地d收費. 因為o個d係我d$$黎架麻.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

大宅

Ron38 寫道:
其實投資基金很簡單 :

應選擇 :
1. 長線表現好的, : 3年 及 5年
2. 買區域型的, e.g. 亞洲, 歐洲區 或 環球型.
3. 波幅低.

不應作短線買賣, 否則手續費會很貴.

y see......... 3 & 5 years mean "LONG TERM"
in his mind............

Every salesman has the same words....

首頁

尾頁

跳至