在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

現在的公司做了7個月 , 但偏偏我要跟一個野蠻的客
無時無刻一講唔O岩便情緒高漲, 係咁係度鬧
基本上唔理O岩唔O岩, 佢都唔理人感受...
哎心諗 我以前做份工係上家 (做客) 都唔會咁鬧我D
下家 (廠商) 大家都係打份工O者 用不用係咁鬧人
完全係冇係對方方面去諗野
她只係覺得佢係客, 佢係大哂
最慘係我唔可以同佢講道理.... 梗本係我冇得出聲
老闆和同事都知, 但冇計 生意唔好. 我係有品的人
唔可以得失去.. 想過好多次想唔做.... 但係個市咁差

男爵府

無架, 我咪唔出聲, 尤佢鬧, 跟住佢有佢鬧, 我有我講野咯!

別墅

我直情一粒聲都唔出.. 想佢快D 鬧完 可以收線
但係日日俾佢鬧
攪到個人有D 恐慌症

大宅

畀面勳章 親子達人勳章

當佢唱歌, 只係同佢講 : 係係係, 係我地既問題, 我會跟進!

大佬, 真係要好多EQ先可以對付依d人, 跟本好多人都變咗質, 成日係咁鬧人, 要求又過份......

大宅

樓主

妳試下, 唔出聲, 由佢鬧, 佢鬧人想搵對手之麻. 佢唔出聲佢好無隱的.加上佢情緒咁高脹, 任何解釋, 反駁, 道理, 理由佢都一句都唔會入耳.

由佢鬧, 佢一停時, 或有dead air時 (斷估都有一,兩鈔掛, 佢都要透氣麻) 妳咪照講番野, 或者一路用無高低音地答:哦.哦.哦....

妳咁既返應,佢真係吹妳唔脹 (妳有妳鬧,我有我答)

係好難做到咁高境界..但日日如是.妳一定做到既..

唔好為呢d人而令到自己情緒有一鈔,一絲起伏..

努力!

複式洋房

顧客永遠是對的..

所以 如果佢唔講道理 佢要鬧 我都會由佢鬧完先... 因為佢點都要發咗火先...

咁我就由佢講 講完又講返我要講嗰d嘢...

可能佢又會發火... 但係無計啦.. 由佢發火囉 .
你可以諗吓其他嘢...唔好咁上心就得啦..

別墅

我發覺最近多左好多鍾意鬧人的人, 我之前個上司都是的, 好鍾意鬧人的, 小小事都可以鬧半個鐘的, 我走之前一個月, 每日都給她鬧3次, 每次半個鐘至一個鐘不等, 其間出聲又死....唔出聲都死

出聲答佢, 佢就話你唔知錯, 無悔意

唔出聲ma, 佢就話你比面色佢睇, 問你是否話下你唔得呀

所以最終是佢鍾意點就點啦

大宅

我會唔出聲等佢自己系度鬧, 鬧到咁上下系適當時機只答 "系 / 哦 / 我地唔好 / 對唔住". 日子久而久之佢自己都會覺得無引. 最緊要系老闆同 d 同事個個都知呢個客人的性格, 你講咩都無人怪你. 你自己又唔好比 d 咁唔相干的人激親自己 + 影響自己的情緒. 咪當佢傻的,癲的. 又另一想法, 好可能呢個人無人願意聽佢講嘢, 佢唯有以呢個方法去同人講嘢,又達到佢惡晒的目的.
總之唔好為佐 d 咁的人另到自己唔開心.

大宅

唔好嬲
最緊要係錯不在自己

由佢鬧

反正..就算有錯都係公司既問題
你唔好唔小心得失一個客而搞到自己份工都無埋(呢下野就真係唔抵啦)

別墅

原文章由 hidecatcat 於 08-10-31 12:21 發表
唔好嬲
最緊要係錯不在自己

由佢鬧

反正..就算有錯都係公司既問題
你唔好唔小心得失一個客而搞到自己份工都無埋(呢下野就真係唔抵啦)

係呀, 我都係咁諗.
唔出聲由佢鬧. 等佢嗡完一堆廢話
我便收線......

大宅

原文章由 howy 於 08-10-31 11:33 發表
我發覺最近多左好多鍾意鬧人的人, 我之前個上司都是的, 好鍾意鬧人的, 小小事都可以鬧半個鐘的, 我走之前一個月, 每日都給她鬧3次, 每次半個鐘至一個鐘不等, 其間出聲又死....唔出聲都死

出聲答佢, 佢就話你唔知錯, ...

唔...我覺得係有精神病...
因為而家好多人唔識得去根人溝通..成日猜疑, 多心...又硬頸, 唔肯接受人既優點. 所以佢地就會找些"好人"來盡情發洩來平衡佢地既心理

大宅

唓! 我有個客都係咁啦, 我重要比老細迫我同佢道歉添!

我都好唔開心架, 不過, 我同之前Dmama講既一樣, 唔會成日去諗住呢D黐線既人, 老細叫我去, 講兩句咪算囉, 講完咪走, 以後係工作地方見到呢D人都避之則吉, 係街就當佢透明, 橫掂老細都知佢黐線......重有, 有乜野我都唔會上身, 有得佢自己直接去搵老細, 費事得罪呢D人, 做多一年度我都走啦, 洗乜為呢D人勞氣同埋抑鬱 而且, 我相信惡有惡報, 若然不報, 時辰未到啫

原文章由 kantanjin 於 08-10-31 14:29 發表

唔...我覺得係有精神病...
因為而家好多人唔識得去根人溝通..成日猜疑, 多心...又硬頸, 唔肯接受人既優點. 所以佢地就會找些"好人"來盡情發洩來平衡佢地既心理 ...
上主是我的牧者, 我實在一無所缺
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁
還使我的心靈得到舒暢
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰和舒暢........
在我一生歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日

大宅

原文章由 beaclem 於 08-10-31 14:47 發表
唓! 我有個客都係咁啦, 我重要比老細迫我同佢道歉添!

我都好唔開心架, 不過, 我同之前Dmama講既一樣, 唔會成日去諗住呢D黐線既人, 老細叫我去, 講兩句咪算囉, 講完咪走, 以後係工作地方見到呢D人都避之則吉, 係街就 ...

哎....而家都唔知乜世代
有乜理由政府要同市民講對唔住至得架
就算真係有錯
補得番個鑊咪算囉.....(有d懷念強勢政府既時代 )

首頁

尾頁

跳至