自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我已婚都一年,我係婚後先開始搵工,首先好多謝係度鼓勵過我嘅姐妹們。諗返起轉工時,次次都比人問我會否生b,幾時生,之後叫我等消息,都心知佢地諗咩嫁啦,所以我一到有offer時,超開心。講返我嘅背景先,方便大家易啲睇,加上同時因為現職公司要我簽份野,犯左果啲野就要即炒,其中一條係“講公司壞話”,所以大家請高抬貴手,吳好係度/pm問我係咩公司啦,只可以講,間公司係一間係人都識嘅大公司啦。我其實係轉工同時轉行,為方便大家易明,我要做下過濾先,就假設我舊公司係做室內設計,我依加想做飲食業因為大學時讀飲食系,獵頭公司就幫搵酒店入面嘅餐飲部,做餐廳設計及佈置嘅職位(方便佢吹到我有經驗麻),後尾佢話搵到個食譜制定及設計,日本菜,覺得幾岩我,建議我試下,咁我覺得都係做返同讀嘅野有關,所以都試下。其實間公司請我時,都暗示都明我係後補了。見工時係張國強(化名)見我。佢係屬於某酒店入面餐廳食譜設計(日本菜)果隊嘅阿頭,見完我之後幾日,佢同獵頭公司講,佢公司有另一個空缺更岩我,都係做食材管理組嘅食譜制定與設計,不過係印度菜果team,佢可以轉介我去,有機會要比印度菜食譜設計嘅上司in多一次(下删n字),最後我就去左做我完全無經驗嘅整食譜啦。(印度菜果邊話費事in多次)

有offer緊係開心啦,雖然我係合約工,但見工時張國強提過,表現理想嘅,做夠一年就可以轉長工。到左返工果日,仲識到一個好好人嘅同事裕美(化名,佢係我部門度做餐員購置組,同埋係整個部門嘅新員工關懷大使)點知原來係受難曲嘅開始……第一日返工就比員工守則我睇(做啲咩會即炒,除左講公司壞話之外,連公司架構都吳講得),有廿項左右,之後比張個人資料嘅野我睇下有無錯,我見到張野寫住娘家地址,婚姻狀況係未婚,就將依兩樣野,更正返做已婚,同埋將娘家地址改返做依加地址,就交返張野比hr。

之後可怕嘅事發生啦!我team上司叫做因妮(化名,聽講就快五十歲,已婚廿年,外表保養得好,似三十幾歲),第二日佢同一個hr同事捉左我去一間會議室度丙,話我犯左兩個關於誠信嘅員工守則,佢地有權炒我,加上我係試用期所以就不需要通知期,可以叫我即走,但佢地想係炒我之前了解下我點解要講大話。吓?我幾時講大話?佢話我係已婚,但呃佢地話自己未婚,係犯左“在被審查中歪曲事實真相”同埋“在個人資料方面弄虛作假”,要求我解釋。我由此至終都無話過自己係未婚!總之呢,原來係獵頭公司話我係未婚。初時依間公司話請我,仲以為大公司不會介意應徵者嘅家庭崗位,不介意我係新婚女性,亦到無問我關於生bb嘅問題,原來係一個美麗嘅誤會,我想講,佢地覺得我呃佢地話自己未婚,咁我都覺得佢地呃左我啦,獵頭公司話佢地有醫療卡比我,但現在佢地話無,因妮仲話,依啲福利係比我們依啲長工嫁(請果陣係度揚自己張職員卡),吳係比你依啲咁嘅合約工,你吳好係度痴心妄想,咪發夢啦!(無咪無囉,洗吳洗咁樣講野呀!)之後,HR問我依加有無大緊肚,有否打算大肚,打算生幾多個。唉,聽完佢咁問,我諗起一句阿媽成日講的說話"天下烏鴉一樣黑"

講住咁多先,打到手累呀

P.S. 我係第一次經獵頭搵工

UPDATE $67
其實我想講我被分配到最衰GE TEAM HEAD度,同時獵頭又整左單咁GE誤會,所以我就比一個本身喜歡留難人的上司更加搵野黎留難我

大宅

我未試過用head hunter, 但入職唔使自己再填form?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

但點解會報咗娘家地址?

子爵府

第一段好似唔係幾關事
間公司好似幾恐怖下,但點解你一開始用娘家地址搵工?

禁止訪問

男爵府

即刻搵工!仲諗?

子爵府

畀面勳章

回覆:雖然轉左工,但感覺似上左另一艘賊船(希望自己捱得到落去)

佢咁講野算唔算觸犯家庭崗位歧視條例

珍珠宮

回覆:雖然轉左工,但感覺似上左另一艘賊船(希望自己捱得到落去)

見工同入職後都晤使填個人資料表架咩?

珍珠宮

BLuMame 發表於 16-7-18 19:29
我未試過用head hunter, 但入職唔使自己再填for
無另外再填form

珍珠宮

靚靚C9 發表於 16-7-18 19:36
但點解會報咗娘家地址?
獵頭曾經叫我比埋娘家地址佢

wcpcelia    發表於 16-7-19 13:23

珍珠宮

Ming_shirley 發表於 16-7-18 20:33

珍珠宮

adaughter 發表於 16-7-18 19:56
第一段好似唔係幾關事
間公司好似幾恐怖下,但點解你一開始用娘家地址搵工?
...
冤枉呀大人,係獵頭叫我比埋娘家地址佢

侯爵府

侯爵府

牛年勳章

Angel_Rose 發表於 16-7-18 22:21

唔係幾明點解除左個人住址以外,仲要求提供家人住址,而你又願意提供?

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 16-7-18 22:21

似乎係獵頭公司為做成單生意而對你呢家間公司作出誤導

珍珠宮

朱古力妹妹 發表於 16-7-18 20:29
即刻搵工!仲諗?
其實我心好亂,因為我轉行,算係由零開始,搵左工成年,都見過三十幾四十份啦,一係問我會吳會生仔,其他果啲都話要低人工,比舊工低幾千,唯獨依加依份嘅人工比舊時高幾千,我怕再轉工,都會比人問生仔,又或者低人工,唉,諗落,如果獵頭無呃人話我未婚,可能我依加仲未轉到工

珍珠宮

Ming_shirley 發表於 16-7-18 20:33
我覺得算,不過好難告得入

禁止訪問

好媽媽勳章

回覆樓主:

珍珠宮

糯米米糍 發表於 16-7-18 22:32
唔係幾明點解除左個人住址以外,仲要求提供家人住址,而你又願意提供?
...
當時無諗到咁長遠,而娘家都係我屋企之一,同獵頭又好傾佢又好關心我,所以佢問到嘅時候我都比埋佢

珍珠宮

NoName 發表於 16-7-18 22:04
見工同入職後都晤使填個人資料表架咩?
見工前無,我估係獵頭幫我搞好左,入職後果張係個人資料電腦印出黎果啲,有錯就改,改完簽名

首頁

尾頁

跳至