母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係在職窮媽, BB已經3個月…BB出世初期埋唔到身(夾唔到姿勢、BB太大力啜損咗好幾次健康院姑娘都話愛莫能助),結果一開始係已經係泵媽。BB可能曾經喺醫院餓到有脫水跡象,當日亦跌磅跌到唔比出院, 公立醫院主動拎支奶粉嚟比我餵 (喺公立醫生而話咗餵人奶嘅媽媽,一定會明要去到咩地步佢主動比你補奶粉),記得佢第一口食奶,一口氣食咗2, 唔拔個奶咀出嚟都唔肯放可能因為咁, BB胃口撐大咗加上我又埋唔到身只可以泵出嚟餵嘅情況下, 無論我食幾多嘢, 飲幾多湯, 買埋supplement葫蘆巴籽丸食都好, 都真係追唔到奶。而家BB每餐食6安半至7安,我返工後全日4泵都只係夠BB食兩餐。

我已經唔敢再奢望可以全人奶,而家只係諗餵到幾多就幾多。反正我BB其實好乖,人奶好奶粉又好佢都會乖乖咁食晒, 食奶快(通常15分鐘內食晒)之餘,兩個月人仔就自己戒夜奶一覺瞓天光,瞓到第二朝拍佢先肯起身食奶。所以,我真係唔會再強求全人奶

雖然話係唔再強求全人奶,但始終對自己奶量都有個最低要求呱當死泵爛泵先得嗰3幾安時,其實真係好灰。好記得有一次,因為工作關係要外出,拎住D泵奶工具出去,做完野就走去附近商場泵奶,當時同埋有幾個媽媽無意中望到人地多到爆晒樽, 真係都幾妒忌。之後有個遲過我入個育嬰室嘅媽媽, 佢只係搞咗10分鐘咗右已經打爆兩個樽,而家都只係得2安多D, 真係好自卑。佢可能又唔覺意望到我好少,就好衝口而出講咗句﹕「哇,乜你泵得咁少嘅? BB 好細食呀?」大家傾咗幾句之後,佢就好好心咁講佢嘅「專業意見」例如問我做乜要比奶粉BB, 做乜做泵媽都唔埋身餵唔埋身餵一定少etc, 我第一次感受到原來餵人奶補奶粉會好似做錯事咁;窮媽遇著好多專業意見嘅富媽真係會自慚形穢。

但唔知其他泵媽,尤其係同我一樣都係窮媽媽有冇覺得泵奶係好浪費時間呢?當付出嘅時間同奶量完全唔成正比時,真係灰到一個點係好想好想放棄。而我更加有種無力感就係當我BB喊想人陪時,而我當下比個奶泵困住, 唔可以抱佢氹佢,可以做嘅只係塞個奶咀比佢等佢靜,呢種無力感同無助,就算我比泵到全人奶都冇意思我相信就算係自己老公都唔會明,我呢種難過。亦因為咁更令我反思,人奶緊要啲定同BB相處嘅時間緊要D

我真係好想放棄,但放棄亦都唔係一個輕易嘅決定。返工後嘅一個月,我經歷前所未有嘅趕時間,公司冇policy支持母乳,老闆幫我安排間房比我泵奶,所以我唔會得寸進尺要求喺office hour走去泵奶,lunch time泵完洗完只得15分鐘食飯,有時冇帶飯去買,就連行過公司對面馬路買盒都唔夠時間; 同同事出街食飯傾偈就更加唔洗諗D種種,我自問都可以忍耐同克服,但最令我氣餒係當我因為泵奶生活嘅磨人而呻兩句,甚至直頭戲言話唔想再餵人奶時,我老公唔識安慰我甚至曾經拋下一句(可能係講笑):「你係咪想阿仔容易D?」我真係超嬲成日叫我唔好比壓力自己, 但其實比最大壓力我係佢。老實講,我已經好耐都冇谷奶嘅感覺,就算成10個鐘唔泵,只係脹脹地同模到有硬硬地,但完全唔谷唔痛,即係我估計距離我乾塘嘅日子已經不遠,Touch wood講句,萬一我真係冇而個仔有咩傷風咳兩聲, 唔通入我數我要負全責? 曾經有衝動想鬧爆佢,叫佢既然咁堅持,咪佢自己泵出嚟餵仔囉! 但我當然冇咁講, 因為好多說話,鬧咗幫唔到件事而只會想和氣。

最後,我想講我夠知餵人奶係最自然不過嘅事,但並唔係人人都可以心想事成。

別墅

回覆樓主:

我好明白呀。但真係心情都有關係的,返工有壓力自然更難。我第一胎都泵得好少,但有幾多食幾多囉。第二個我都唔敢執著,但堅持好重要,而家埋身全人奶,但都唔係富媽。我覺得無咩所謂,唔好唔開心,媽媽心理健康都好重要。多奶少奶都係好媽媽,加油。

別墅

mrs_five 發表於 16-7-19 16:36
我好明白呀。但真係心情都有關係的,返工有壓力自然更難。我第一胎都泵得好少,但有幾多食幾多囉。第二個我 ...

仲有,我都覺得我老公d態度令人好難受。我估其實好多人奶媽都遇過。自己辛苦日餵夜餵,但個男人唔支持仲不斷質疑,夠唔夠架?有無食?又唔知食左幾多?補奶粉啦…………我老公不斷打擊我。我都成日喊…… 我都用左兩個星期,我bb體重先開始升, 我响姑娘面前喊晒。第三日準備出院姑娘都教我補奶粉,但之後幾日跌左14%, 差d要入院。好彩姑娘肯比時間我,慢慢升返同追到全人奶。

大宅

klleunh01 發表於 16-7-19 15:46
我係在職窮媽, BB已經3個月…BB出世初期埋唔到身(夾唔到姿勢、BB太大力啜損咗好幾次…健康院姑娘都話愛莫能 ...

完全明白因為我都係泵媽,成日好攰又緊張自己d奶量。有時候BB食唔晒又肉痛又希望可以keep住俾最好嘅佢但有時候發現BB想人抱自己又因為泵奶抱唔到。

其實我諗BB最重要有個開心健康嘅媽媽。可以全人奶當然最好,如果唔夠就當補品啦。

別墅

回覆樓主:

我所以都諗,餵奶餵到我咁多負能量,甚至覺得係一個負擔,其實係咪仲應該繼續?我真係開始好討厭呢種泵奶看生活。
都係嗰句,食飯趕、放工為泵夠數而冇晒社交生活我可以忍耐同習慣,但泵奶而影響緊我第一時間回應bb需要,我覺得好討厭。
我老公相反係好相我餵,佢甚至覺得食人奶先會強身健體,佢口講就叫我唔好迫自己,但其實係佢迫緊我。
我有叫佢試吓感受我每日嗰種餓狗搶屎式嘅食lunch時間,但佢當然當我耳邊風。。。亦因為咁,我真心嬲佢自私。緊張bb錫bb固然好,但完全唔理我感受囉

大宅

我都係在職窮媽,屋企一包冰奶都冇,番左新工一個月,番工只可以泵到一次,而且冇地方泵奶,唯有係pantry到泵,有時食飯有男同事真係好尷尬,但我好堅持,好想喂到6個月,奶量唔夠,呀b一日都要補一餐粉,屋企都冇人支持喂人奶,但我覺得自己心理調整好重要,唔可以俾太大壓力自己,太大壓力會泵極都冇奶,有時一邊泵一邊睇呀b的相,見到佢笑,就令自己好有動力堅持落去,所以你都要加油

子爵府

Sorry....可能其他媽媽同你講補奶粉同唔埋身,所以你先咁少奶呢d說話刺痛到你,但佢地講既係事實,佢地講得咁直接都係想幫到你....餵人奶係最自然既事,但最自然既餵哺方法係埋身餵,身體既構造設計就係靠bb吸啜,提供訊息比大腦知要造奶

你老公果句說話,對於你黎講係壓力,但其實睇得出佢係好支持你餵人奶想你堅持落去,相反,我呻辛苦,老公叫我咁辛苦餵奶粉啦,我反而覺得不被支持,同埋佢完全唔理解我既堅持

bb三個月大有無試過再埋身?呢度唔少媽媽都有分享過,bb大個左就成功埋到身
你想增奶量同可以多d時間同bb相處,埋身係最理想既~唔好覺得好大壓力,放鬆心情去試,得咪得,唔得咪下次再試~加油~

大宅

我都明白,因為我奶量都普通,而家捱左3個月先叫好彩全人奶到,但係我覺得補奶粉無問題,我都係細個飲奶粉飲大,細個都好少病,反而我老公飲人奶又鼻敏感又盛。我而家只係諗住仲有奶就餵,無就慢慢補返粉,同埋我都應該堅持到6個月,之後會泵少d,我想要返自己生活,而家為左泵奶成日出街出得一下,要計住鐘返去怕谷住易收奶,因為本身唔多嘛⋯⋯但真係好困身,無端端奶量跌又好唔開心⋯我都有媽咪朋友轉全奶粉,多左時間同bb玩,其實都唔一定係壞事,無媽咪會害自己小朋友啦!

別墅

艾森 發表於 16-7-19 23:48
Sorry....可能其他媽媽同你講補奶粉同唔埋身,所以你先咁少奶呢d說話刺痛到你,但佢地講既係事實,佢地講得 ...

多謝。但做得泵媽當然係有原因,唔會個b想埋身都唔比佢埋。到今時今日,我有試㗎,但啜親就損。

別墅

回覆 klleunh01 的帖子

好明白你嘅感受。我都有類似經驗。

大女細女都埋唔到身。試咗好多次,損晒好痛都忍住餵,直至損到驚BB飲咗D血,我先迫住泵。

餵人奶真係唔係對每個人都係自然事!有D媽咪乳頭形狀關係,BB POSITION關係,真係餵唔到!

大女一直補奶粉,然後泵唔出奶,全奶粉。到細女,因為醫院多咗SUPPORT,自己又RESEARCH多D,先識不停泵奶,第一個月補奶粉,到兩個月可以全人奶。

經過好多擔心,辛苦嘅日字。無乜點瞓,成日泵奶無時間精神陪BB,身邊無乜人比到支持

其實餵人奶旁人真係幫唔到D乜,亦唔會理解你嘅爭扎

個個媽咪都想BB好,但媽咪都係人嚟㗎!媽咪嘅心情,身體都需要照顧㗎!

希望餵唔到人奶的媽咪放鬆D。對自己好D。。。 盡過力,試過就算啦,唔好勉強。

人奶係好,但奶粉BB一樣可以健康成長的。

奶粉唔係毒藥。 千其唔好鑽牛角尖,搞到自己咁大PRESSURE

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

klleunh01 發表於 16-7-19 15:46
我係在職窮媽, BB已經3個月…BB出世初期埋唔到身(夾唔到姿勢、BB太大力啜損咗好幾次…健康院姑娘都話愛莫能 ...

睇完真係喊左出來,我現在經歷緊好相似我bb住左一星期箱,唔可以埋身,食過奶樽完全埋唔到身,佢心急,食唔到會喊,會扭來扭去避開我個胸,會撞到我好痛
泵,泵來泵去兩邊加埋得一安,一日可能只夠阿B一餐兩餐,三姑六婆日日都話因為你唔訓唔食野唔飲水有做呢樣無做果樣所以無奶,彷彿我生存就係錯咁,再加埋D人見到你泵完一定加句“吓?你泵咁耐得咁少?“
如果可以埋身邊個唔想?三個鐘餵一次奶,BB唔聽話訓下食下,然後換片,安顿佢訓,先可以泵奶,泵完要洗要消毒,然後BB又喊肚餓
我真心氣餒,我唔明自己為咩,究竟堅持D乜

子爵府

klleunh01 發表於 16-7-20 07:51
多謝。但做得泵媽當然係有原因,唔會個b想埋身都唔比佢埋。到今時今日,我有試㗎,但啜親就損。
...

bb啜損係因為只啜乳頭,要bb張大口啜埋乳暈,bb淨係啜乳頭就放隻手指尾入bb口拎開,再重新試,直至bb啜得岩為止
我比bb啜到流血都照埋身,真係每啖都痛到入心....乳頭損左一個星期,去健康院姑娘教完返到屋企,bb又係啜乳頭,都係自己再慢慢教bb張大口先比bb啜,係好困難好氣餒好心急,但bb慢慢會知道啜乳頭會無得食
bb愈大愈叻所以好多媽媽由全泵媽可以成功埋到身,bb願意埋身只係吸啜得未夠叻,需要媽媽再引導一下就可以成功,加上你亦表達出好希望花更多時間陪bb,而唔係用僅有既時間泵奶,試埋身結果無論成功與否,當中既時間都係同bb最親密既時光

大宅

其實 順其自然
有時 留返點精神心力湊bb仲好
我都試過窮
而家一餐pump 一餐清
窮媽媽 有需要可以pm我 詳細傾
你要撐住
加油噢

大宅

放鬆d 奶粉唔係毒藥
開頭我都係全泵 個幾月先可以全埋身 而家就嚟三個月又要轉返泵準備返工
有時我都比奶粉bb食
試下隔餐人奶 奶粉 你又無咁大壓力 bb又有人奶落肚
不過都可以勤力d 泵 返工行唔開試下用freemie 勤力會有回報
其實餵人奶bb都會有機會病 人奶唔係神藥 加油:mother:

別墅

Fatjelly 發表於 16-7-20 10:55
睇完真係喊左出來,我現在經歷緊好相似我bb住左一星期箱,唔可以埋身,食過奶樽完全埋唔到身,佢心急,食 ...

三姑六婆日日話你訓唔食唔飲水所以冇奶 (emoji)我老公曾經咁樣話過我,話睇唔到我飲水。我當時真係嬲起上嚟喺佢要面前即場吹咗支1L礦泉水! 而家做乜事先?家吓欠佢㗎!

別墅

pigpigpig888 發表於 16-7-20 12:29
放鬆d 奶粉唔係毒藥
開頭我都係全泵 個幾月先可以全埋身 而家就嚟三個月又要轉返泵準備返工
有時我都比奶粉 ...

係。我心態係餵到幾耐得幾耐,冇就餵奶粉。有時真係辛苦好攰,呻兩句搵人安慰吓都唔過分呀!但我老公一聽到我話唔想餵就試圖做任何嘢迫我繼續餵。

大宅

klleunh01 發表於 16-7-20 13:05
係。我心態係餵到幾耐得幾耐,冇就餵奶粉。有時真係辛苦好攰,呻兩句搵人安慰吓都唔過分呀!但我老公一聽 ...

同佢講 餵嘅唔係佢佢更係牙刷刷
試下佢乳頭損哂 每3個鐘要泵一次 有時仲要餵到濕濕立立 睇下點
餵人奶真係唔容易 個種辛苦係人奶媽先知

大宅

我個b已經9個月,生前都以為全人奶好易,結果我死泵爛泵都係得2-3安,現在都keep 住半人奶,我好明白你感受,我自己要試,食,做都已經做過,同你一樣冇多奶,又係要上班,bb 吾埋身,我都好妒忌d多奶的媽媽,但現在我覺得已經比冇奶的媽媽幸福多,起碼仲有d 奶.bb係吾夠食,甘咪奶粉囉,又吾係毒藥,以前個個bb都奶粉啦,而且又可以同bb相處時間多d,見到佢喊又可以抱佢而吾係手楂個泵,你要記住:bb 係需要你陪佢多過你泵奶,有咪俾,冇都冇辦法,你都吾想。加油!

大宅

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章

其實唔洗理人,你自己覺得泵係舒服就泵啦,亞b其實每日最少50ml已有足夠的抗體,你餵到2餐人奶已好好,不用太介別人的說話,我自己每次都係泵得3至4安,我公司都有同事俾說話我聽,我5理佢地,我自己知道係對b好就算

大宅

呢個post睇到我眼濕濕,係埋唔到身嘅泵媽先會明白。埋到你估我唔想?有邊個鍾意泵出嚟先餵到,仲要嘥時間洗樽洗喇叭?每次試埋身,見到bb爆喊,好無助。惟有同自己講,頂住,就當好辛苦去捱6個月,之後隨緣。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊