論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

a

象牙宮

想不和她勾通?。

1. 說出你感受... 你好似不喜歡工作。
2. 反問她, 如果她是雇主.. 她的所為, 身為雇主可以接收么?
3. 問她願意改正??

菅理人... 本就是難題。玩心理。
隔几个月, 都要做思想教育... 怎做人/員工。(工人就是那德性) 不想服從。

雇主就是雇主
打工就是打工... 角度不同, 怎做都要每日學習。
讀書, 工作, 醫生, 律師, 任何 position. 真的可不服從么上司??

大家 思考一下, 我說的。一起交流。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實大家都要調節心態

翡翠宮

我都無特別講早晨; 亦無留心佢有無講; 總之要做既野做完, 就得
星期日唔會叫仍做任何野

子爵府

其實姐姐同樓主都在計較對方,結果只會是惡性循環,我唔知姐姐係唔係已經破壞你好多東西,而你叫極佢都無改你才扣佢300,但如是頭一兩次我做法是先提點佢要小心唔係就扣錢,被扣300係人都會黑面啦,休息日姐姐唔肯幫手只可以話姐姐好計較咁小事都唔幫,但樓主亦應明白姐姐無義務一定要幫你工作,如你硬性規定姐姐休息日要做乜已經超出僱主權利,你要佢幫都應該態度好一些,和姐姐相處唔係惡佢就怕咗你,好多姐姐受軟唔受硬,大家多溝通和諧相處關係才會長久。

大宅

tuenmunoasia 發表於 16-7-20 11:33
其實姐姐同樓主都在計較對方,結果只會是惡性循環,我唔知姐姐係唔係已經破壞你好多東西,而你叫極佢都無改 ...

a

大宅

333s 發表於 16-7-20 10:48
想不和她勾通?。

1. 說出你感受... 你好似不喜歡工作。

a

子爵府

angel619 發表於 16-7-20 14:59
部電話值幾千銀重有好多小朋友相,佢朝早打爛咗,到我起身同佢講咗兩句,都唔出聲!到我發現,佢先講!我 ...
D電話其實好襟跌,我個電話成日飛落地下都唔爛,佢有乜方法整爛佢?
佢做乜咁多手掂太太個電話? 故意破壞?

大宅

細姐姐 發表於 16-7-20 15:15
D電話其實好襟跌,我個電話成日飛落地下都唔爛,佢有乜方法整爛佢?
佢做乜咁多手掂太太個電話? 故意破壞? ...

a

子爵府

angel619 發表於 16-7-20 15:20
佢話打掃果時打爛,詳細無講。不過我嬲嘅係,佢打爛嘢唔出聲,同埋我一發現之後,佢一句道歉都冇,係面燶 ...
真係好氣頂
仲要黑面?

乜人嚟㗎!

男爵府

mini1204 發表於 16-7-20 11:16
我都無特別講早晨; 亦無留心佢有無講; 總之要做既野做完, 就得
星期日唔會叫仍做任何野
...

我最近請咗兩個菲,朝早都係唔多講morning,又駁咀又黑面!一個衰成日玩手機,接阿仔放學都勁玩,老師都睇唔過眼同我講,最後我都換人!點知換咗個仲衰,食煙,叫佢切紅青蘿蔔走去切節瓜,餐餐晚飯要企响佢隔離一係幫佢煮埋,一係睇住佢煮,我哋行開咗,就咩都唔理!最重要係佢成日想出街去食煙,明明叫佢十一點出街買餸跟住接阿仔放學,佢可以未夠十點走咗出去,話响街呆坐一個鐘!D agent話我家近中環好易學壞喎!

子爵府

pandey 發表於 16-7-20 15:51
我最近請咗兩個菲,朝早都係唔多講morning,又駁咀又黑面!一個衰成日玩手機,接阿仔放學都勁玩,老師都睇 ...
請工人唔係享受,係難受!
我隻印,唔識煮食,我唔想嘥氣教,自己煮,我仲叫佢行出厨房,費事俾佢偷師學"野,以為自己妈叻!

佢又冇乜玩電話,但公主病,話佢D匙羹洗得唔乾淨,都發脾氣,唔食飯喎!

係咪低能?你唔食飯,你估太太會肉赤咩!你估太太會你食飯咩?

我煮飯,係諗住煮D好嘢俾亞sir 食咋! 費事俾工人搞到鬼五馬六,嘥晒我D材料,亞sir 出差,我唔煮,叫佢食自己!

男爵府

angel619 發表於 16-7-20 14:59
部電話值幾千銀重有好多小朋友相,佢朝早打爛咗,到我起身同佢講咗兩句,都唔出聲!到我發現,佢先講!我 ...

你個姐姐好過份
我唔會扣錢算

珊瑚宮

海外純? 勿天真
可能是隻老雀, 香港通

只是回鄉 hea 一年半載, 又來玩過

玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 16-7-21 12:19
海外純? 勿天真
可能是隻老雀, 香港通
應該係!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

直頭係炒慣炒熟, 改咗好多次名的博炒精, 扮 fresh from oversea

大宅

lily-of-valley 發表於 16-7-21 12:59
直頭係炒慣炒熟, 改咗好多次名的博炒精, 扮 fresh from oversea
唔知而家入香港境使唔使留指模, 如要, 工人改名都冇用

大宅

引用:Quote:pandey 發表於 16-7-20 15:51 我最近

原帖由 細姐姐 於 16-07-20 發表
請工人唔係享受,係難受!
我隻印,唔識煮食,我唔想嘥氣教,自己煮,我仲叫佢行出厨房,費事俾佢偷師學"野 ...
勁似我個印,話佢冇做呢樣野,果晚就絕食,第日就話肚痛,好似自己大晒咁

男爵府

我個已炒菲都係,佢做錯事、我輕輕話一句(真係一句)就玩絕食.

碰巧當晚要同細路出街食飯試新餐廳,菲姐當堂乜都要試

大宅

1010k 發表於 16-7-21 14:31
我個已炒菲都係,佢做錯事、我輕輕話一句(真係一句)就玩絕食.

碰巧當晚要同細路出街食飯試新餐廳,菲姐 ...
咁眼yuen我唔會帶佢出街食

hsbc005    發表於 16-7-21 16:19

首頁

尾頁

跳至