3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我36週4早產生左,bb出世2.31kg,差唔多20日人仔,好多時候食一安幾就喊哂口,搖頭,喊,係要迫佢食先得,仲要食成個鐘,我開兩安半嘅,醫生仲話滿月起碼食到三安,點算?

別墅

luv__hccc 發表於 16-8-4 02:03
我36週4早產生左,bb出世2.31kg,差唔多20日人仔,好多時候食一安幾就喊哂口,搖頭,喊,係要迫佢食先得, ...

我個仔足月出世2.5kg,初生個時飲奶非常慢,至少一個鐘,我個時食15分鐘會幫佢掃下風,可能有風頂住會唔想食喊爆,跟著比佢落下格先,然後再食過....千其唔好迫佢,令願小食多餐。

其實仲有可能奶嘴唔岩,奶嘴孔太大或少都會有影響架,我仔初生時用緊一款奶嘴頭,初時都唔知咩事佢咁憎飲奶,最後發現佢唔太鍾意那款奶嘴頭,之後換左就好dd,不過我個仔本身都係唔鍾意飲奶既到而家23個月3餐奶每餐都係飲得5安

珍珠宮

回覆 luv__hccc 的帖子

我仔36WK3D出世,得2.4KG,一出世唔識得食奶,要職業治療師教食奶,5日大出院番到屋企唔識餵,佢一啖都食唔到,原來係奶咀孔唔岩,本身買左CHU CHU咀好難啜,之後轉PIGEON再拮大小小,就食到,不過有時都食得慢,有時要搞一粒鐘,掃下食下,同足月有分別。

公爵府

叻叻勳章

開頭少食多餐..一定要.....慢慢來喇.試下轉下咀等等..掃下風...

別墅

回覆樓主:

我女都係36w4出世, 2.46kg

人地飲3安,佢先飲1安

逼唔黎,天生細胃,唯有餵密啲,每次餵少啲

珍珠宮

慢慢來喇
比多耐心~~逼唔黎嘅~

男爵府

bb已經兩日無便便好擔心,我呢個做媽媽好失敗,bb又食咁少,見其他bb都食到三安,點解我bb會食咁少,夜晚又成日扭計

大宅

luv__hccc 發表於 16-8-4 02:03
我36週4早產生左,bb出世2.31kg,差唔多20日人仔,好多時候食一安幾就喊哂口,搖頭,喊,係要迫佢食先得, ...

慢慢來,早左出世,腸胃無甘好係正常的

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

慢慢來, 一係就少食多餐.... 慢慢加大胃口

公爵府

叻叻勳章

我聽過...要小食多餐....會對小朋友好D...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

除了食之外, bb 訓得好唔好, 訓得好先長肉

公爵府

叻叻勳章

訓醒食奶會食得好D架哦....

侯爵府

畀面勳章

我朋友個仔大佐又開始好D...佢早產佐好多架喇..已經.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

我覺得佢唔飲唔好逼, 反而喂密d先...
可能胃仔細, 放唔落....

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我b35周出來。難湊些。食得少。
好考媽媽耐力。我全人奶。佢個幾中食1次。我照比……8個月先戒夜奶。
加油呀!

別墅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

回覆樓主:

我女35wk2d出世,初時連3%條生長線都掂唔到。慢慢黎,小食多餐多掃風,俾佢瞓多D先長肉。我女3個月追返50%條生長線,唔好心急。
唔好俾咁大壓力自己,BB feel到媽媽情緒的,你開心佢先會開心架。

大宅

我阿仔36週出世,得2.26kg,佢食奶又係好慢,差不多食成個鐘, 前日滿月去健康院覆診有3.78kg, 醫生話算幾好!點知果日返到去,開始係咁嘔奶,已經幫佢掃風,又一餐分幾次,但好快吐出黎,我真係好擔心呀!聽日想帶佢睇醫生,佢今日又痾左兩粒便便,有d硬!我真係好自責,點解佢會早產,係咪我累左佢,早產b真係咁大問題咩?我仲要冇人奶比佢飲,我可以點?

珍珠宮

回覆 Fatfat_ball 的帖子

我仔36wk3d出世,2.4kg﹐而家已經33個月大,一出世唔識食奶,10日大開始好d但都比其他bb慢,滿月得7.3磅,而家係奀豬一名,得27磅,細時好少嘔奶,但食慾唔算好,而且食左都唔吸收。

大宅

我仔36w4出世,都屬早產,初生時兩個鐘餵一次奶仲經常嘔奶,四個月介咗夜奶,而家十個月依然都係二三個鐘一餐,每次飲五安,少食多餐,肥到健康院要佢減肥。所以大家唔駛擔心的。

大宅

回覆樓主:

我女35w6d, 2.07kg, 唔識食奶, 19日出院。要職業治療教食奶, 出院後辛苦啲, 比心機餵, 夜奶食到就比。 由唔入線, 2+個月入左,6個月起到而家25個月keep 住40%。 大家加油, 慢慢會追返, 比啲時間信心bb。
仲有, 唔好同其他足月比較, 人地食咁多咁快....會令自己氣餒。

首頁

尾頁

跳至