母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企下星期停電六小時, 期間應該如何保存冰奶呢? 如果放多些冰在雪櫃電期間唔開雪櫃, 咁樣d冰奶會唔會溶呢?

請有經驗的媽媽教路, Thank

洋房

放冰未必夠凍,買d(足夠)冰種la!但千萬唔好開雪櫃喎!

原文章由 佩兒 於 08-11-5 17:30 發表
屋企下星期停電六小時, 期間應該如何保存冰奶呢? 如果放多些冰在雪櫃電期間唔開雪櫃, 咁樣d冰奶會唔會溶呢?

請有經驗的媽媽教路, Thank

大宅

本身已經有兩個冰種, 唔知夠唔夠呢?

大宅

Do U have friends living in the same manion with you? My 62 and 99 live in the next block so I put the bottles of milk to their freezer last time when my block had regular maintenaince check-up. Or can U consider fridge-to-go? I heard that it can keep the milk for 6-7 hours but better confirm that beforehand.

珍珠宮

放係fridge to go 咪可以囉! 又或者同管理處講,佢地應該會幫到你架!

大宅

多謝大家的提議, 我無fridge to go啊, 只係得好細個的保溫袋, 其實我都有朋友住係附近, 不過我諗只係幾小時, 攞出攞入都要時間, 如果係雪櫃都keep到就唔使攞出攞入, 我而家大約有20多包奶, 好怕keep唔到!
唔知有無媽咪試過就咁keep係雪櫃都ok呢?

大宅

原文章由 佩兒 於 08-11-6 14:48 發表
多謝大家的提議, 我無fridge to go啊, 只係得好細個的保溫袋, 其實我都有朋友住係附近, 不過我諗只係幾小時, 攞出攞入都要時間, 如果係雪櫃都keep到就唔使攞出攞入, 我而家大約有20多包奶, 好怕keep唔到!
唔知有無媽 ...

唔好冒險呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊