論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人驗身?

請問工人驗身多唔多問題?有問題可唔可以唔要 ? 幾耐有報告?

男爵府

Re: 工人驗身?

我自己那個就okay啦。有問題當然可以唔要啦。我那一個就within一個week。

主要驗肝炎,aids,有無細菌羅。

複式洋房

cocopig :
你好!一般外傭驗身服務,已包括下列項目:
a ) 胸肺X光 Chest X-Ray
b ) 血液驗孕 Beta HCG
c ) 大便常規 Stool Routine
( 血細胞、紅細胞、蟲卵、寄生蟲 )
d ) 梅毒血清測試 VDRL
e ) 愛滋病毒抗體 HIV
f ) 乙型肝炎表面抗原 HbsAg
收費約$420元,報告約在兩至三天內完成,僱主絕對有權不聘用患病傭工。
Best regard !

AEC 阿信

大宅

AEC 阿信:

如這些測試已足夠,請問是經那間化驗所化驗的。

謝謝!

AMYMAMA

大宅

AEC 阿信:
但如果個工人一嚟HK就到我家, 第二曰先帶佢去check, 咁等二,三日,仲可以唔要?係唔係free?

同埋我都想知,那間化驗所化驗的 及可否俾Dinformation 我呢?

複式洋房

AEC 阿信:

那間化驗所? 可否send D資料比我呢?

大宅

AEC 阿信,
I need the info (化驗所) too, pls pm me.
Many thanks !

伯爵府

As far as I know, once you take the maid home, the contract is effective. You cannot reject her because of the medical result afterwards.

You'd better bring her to do the medical check and get the result before bring her home. When my maid came, I waited for the medical report first but I needed to pay the agent one/two days 食宿 fee.

大宅

AEC 阿信:

那間化驗所? 可否send D資料比我呢?

複式洋房

我幫襯過的那間化驗所,價錢和AEC阿信及其他相若,但第2日已經有驗身結果,所以不用再俾agent多幾日個工人的住宿費,都慳翻幾百元而且個工人可儘快開工做嘢;同埋最緊要可以快D知道個工人有無唔妥

大宅

嘜個工人未到手, 要比住宿費個 agent 咩!??!?
Hei-Hei

民房

fyi
who need body-check
1.
日康醫療有限公司
家傭僱前檢驗$460
中環、北角、西環、香港仔、旺角、將軍澳、荃灣、屯門、元朗
檢查熱線:2782 7823
2.
GHC medical Centre
將軍澳
24783883 $420+50 doctor report
3.
$420+$100 doctor report
我仔仔 Lam Ho Yin Dominic o係 2002- 6月14日出世o架 :-D

洋房

andrewbaba 可否給我那間化驗所的資料?

my e-mail: [email protected] :wink:

複式洋房

各位BK網的僱主:
你們好!有關外傭驗身的事項,在此與大家分享一下經驗:
1 ) 驗孕
這是大家關注的環節,按醫學理據,若以血液驗孕,婦
女在受孕後7天,可以血液驗孕得知結果,以小便驗孕則
需受孕後三星期比較準確。
故此,亦分兩類:
A ) 海外新聘菲傭 -- 可建議僱傭公司安排菲傭在登機前
到菲辦事處報到及留宿,報到後7
天以血液驗孕,有報告結果後才登
機。
B ) 海外新聘印傭 -- 大部份印傭在申請工作後已住在印
尼訓練學校,亦很難申請外宿假
期,只要印尼訓練學校配合,其控
制情況比較簡單。
C ) 續約及轉換僱主--若不經Agent, 情況較難處理。
2 ) 其他疾病
2003年4月1日開始,僱主毋需承擔傭工出於自願及基
於個人理由離港 ( 例如回國渡假 ) 期間的醫療費用。
如各位有其他查詢,歡迎致電給我們,電話:8209 1382。
其他需外傭驗身化驗所資料的BK 會員,請查看pm的特許優惠。
Best regard !
AEC 阿信

複式洋房

Hi andrewbaba,

Please PM the information to me.

Thanks.
andrewbaba 寫道:
我幫襯過的那間化驗所,價錢和AEC阿信及其他相若,但第2日已經有驗身結果,所以不用再俾agent多幾日個工人的住宿費,都慳翻幾百元而且個工人可儘快開工做嘢;同埋最緊要可以快D知道個工人有無唔妥

民房

Pls pm me details
Thanks

別墅

可否send 你間化驗所的details 比我.

[email protected]

Thanks.

複式洋房

LittleMimi, dorothychan,

Please check PM.
LittleMimi 寫道:
Hi andrewbaba,

Please PM the information to me.

Thanks.[quote]
andrewbaba 寫道:
[/quote]

洋房

andrewbaba,

PM me please.
:-D DNA
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至