親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

我係BOOKING.COM訂左8月29日一晚沙巴酒店,佢寫明係CHECK-IN時先俾錢,但13號已經係信用卡扣左數..呢個係咪正常做法呀?大家有無係呢個網訂過酒店,有無經驗分享?
我平時訂開AGODA的..

如果已經扣左數,我係咪唔使再打去酒店確認係咪已經訂左呢?

謝謝!

大宅

好媽媽勳章

雲妮彭 發表於 16-8-15 15:19
我係BOOKING.COM訂左8月29日一晚沙巴酒店,佢寫明係CHECK-IN時先俾錢,但13號已經係信用卡扣左數..呢個係咪正 ...

我用booking.com訂過好多次酒店,次次都係去到check-in時才比錢或碌卡。
你不如打去問清楚。

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴廿二6)

伯爵府

好媽媽勳章

lkfamily 發表於 16-8-16 14:53
我用booking.com訂過好多次酒店,次次都係去到check-in時才比錢或碌卡。
你不如打去問清楚。
...
多謝你既回應!
我打左去酒店問了,已經確實扣左數,
到時用BOOKING No.去CHECK IN就可.
不過唔明點解甘早扣..仲要係由馬幣折番港紙俾多20%
(本來係16%酒店稅架嘛..應該係個RATE高左..)

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係呀,8月15日到,點知睇返信用咭張月結,3號已經過數,個rate重要對5.8864,我自己換錢都係5.78貴咗82蚊。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我係BOOKING.COM訂左8月29日一晚沙巴酒店,佢寫明係CHECK-IN時先俾錢,但13號已經係信用卡扣左數..呢個係咪正 ...

其實訂單上面有寫明最後某日會從信用咭過數
典解茅lala又要禾千名

侯爵府

最近我都有呢個情況,會先收第一晚房租,直接用信用卡扣數,尾數就check in 先比,睇返其實㨂房時佢都註明咗有呢個新政策!不過冇留意是否每間酒店都會咁做!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有時係間酒店問題, 我都試過一訂佢就收左第一晚房錢 (我係訂free cancellation, 佢冇寫明要先比一晚錢)
亦有試過又係訂free cancellation, 但佢即收左一半錢

你比多20%咁多? 我多數係跟返當日rate咋喎, 你咁樣可以問吓booking.com啦

男爵府

回覆樓主:

唔講無留意添!原來有咁寫!死火,快啲打去銀行問吓先…第一次訂booking咋…

水晶宮

我用booking.com訂過好多次, 次次都係去到至比

伯爵府

好媽媽勳章

TMC3012 發表於 16-8-25 09:00
有時係間酒店問題, 我都試過一訂佢就收左第一晚房錢 (我係訂free cancellation, 佢冇寫明要先比一晚錢)
亦 ...
我計番都係多俾20% (酒店稅係16%),我都無追究呀,佢係兌換率個度貴左囉...呢D應該無得追卦...

伯爵府

好媽媽勳章

心大心細 發表於 16-8-25 09:38
唔講無留意添!原來有咁寫!死火,快啲打去銀行問吓先…第一次訂booking咋…

...
我其實有睇到呢條例既..不過唔太明白,佢究竟幾時扣錢JET,我理解係酒店有權隨時扣數..但無諗到早成甘囉...講真呢D條款模棱兩可甘...

男爵府

雲妮彭 發表於 16-8-25 12:06
我其實有睇到呢條例既..不過唔太明白,佢究竟幾時扣錢JET,我理解係酒店有權隨時扣數..但無諗到早成甘囉...講 ...

我check咗銀行,還好未扣數(下星期再check,直到岀發,好煩)

之前訂hotels即扣hkd,取消退款又快,只因今次booking搵到的比較地置方便,第一次訂booking,希望順利啦,最唔鍾意要到付款(要帶現金)

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我試過 7月訂台灣9月中酒店, 只係 hold左筆數要黎驗證你張卡有冇效

而家成個月都冇過數

card centre話對方唔交單佢地係唔會過數的

另外之前試過訂好多其他地方都冇發生過同類問題

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

心大心細 發表於 16-8-25 12:22
我check咗銀行,還好未扣數(下星期再check,直到岀發,好煩)
去到比credit card都得架, 除非間酒店唔收卡

伯爵府

好媽媽勳章

心大心細 發表於 16-8-25 12:22
我都係第一次用BOOKING.COM,我張CREDIT CARD已經係STATEMENT到題示左條數出來...即係已經扣左錢呀..佢唔係HOLD,係直頭簽左卡數甘...

本來呢,都預左唔會取消先訂既,不過佢扣數既條文唔清唔楚就無心理準備囉...我訂開AGODA,佢會寫明幾時扣數,甘我都有晒準備呀嘛..依家俾人扣左都唔知,見到張STATEMENT有條數先打去問酒店,原來已經過左數喎....

男爵府

雲妮彭 發表於 16-8-25 15:40
我都係第一次用BOOKING.COM,我張CREDIT CARD已經係STATEMENT到題示左條數出來...即係已經扣左錢呀..佢唔係H ...

咁就慘!
如果佢扣外幣,信用咭又要收多1.97%,呢1.97%我估免費取消係唔得退回

咁就變咗焗住…

伯爵府

好媽媽勳章

心大心細 發表於 16-8-25 16:01
咁就慘!
如果佢扣外幣,信用咭又要收多1.97%,呢1.97%我估免費取消係唔得退回
我就係甘,本來間酒店係 HKD 1,603+16%稅=1,859,
佢依家扣左我HKD 1,925, 即係俾多65元...

不過算了...準備開開心心去旅行!!

都祝你地旅途愉快!!!

首頁

尾頁

跳至