母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位媽媽有無食維他命??
我個婦科比左維他命B雜&鈣片,
仲需唔需要食魚油,維他命D....等等呢??

大宅

我係懷孕期就有食綜合維他命, 魚油丸同鈣片, 依家食剩咪繼續食囉, 加上我坐月期間個陪月話我個底熱, 所以要食滋陰湯水, 唔可以勁補, 老爺佢哋又話我唔夠鈣, 因為我唔食得薑醋, 所以我咪食剩低嗰d維他命囉, 我估餵人奶應該無問題掛

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

我都食好多吓,維他命A,B,C,E,鈣,魚油丸,蛋白粉,咩都有食

洋房

my doctor advises me to take materna (supplement)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 mmbaby321321 於 08-11-7 17:32 發表
請問各位媽媽有無食維他命??
我個婦科比左維他命B雜&鈣片,
仲需唔需要食魚油,維他命D....等等呢??

陀仔同餵奶時, 只要飲食均衡, 每日食多約幾塊芝士咁多卡路里既食物就夠. 我果陣睇幾個醫生, 個個知我冇徧食又有胃口, 冇人肯開維他命丸俾我食 (至慘係連葉酸都唔開~). 到照結構時果個醫生至肯開 materna , 但冇鈣片. 再下一個醫生至有鈣片.

而家食剩左 materna和收到奶粉公司送既鈣片, 咪繼續食, 不過係記得至食咋.... 初初果100日冇食, 因為我仲有食其他補品, 費時撈埋咁多野.

你個婦科開左乜咪食乜, 我覺得佢係跟據你既需要至開丫麻, 唔駛額外再食其他野. 至怕係我地唔知頭唔知露撈黎撈去乜都食, 反而影響吸收 (e.g. materna 唔可以同某D鈣片一齊食).

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊