自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

【經濟日報專訊】美國泳手洛捷迪(Ryan Lochte)等人報稱在里約熱內盧遇劫的事件鬧大,2名泳手登機準備回國時,遭巴西警方扣查,指找不到證據支持他們遇劫的說法,且證供矛盾。
周三在飛機上被帶走的是康格(Jack Conger)及本茨(Gunnar Bentz),他們在警員陪同離開機場時未有回應記者提問。警方根據法庭命令,對二人進行扣查,要求他們就劫案再次落口供。而巴西法官同日亦頒令禁制洛捷迪和另一泳手費根(James Feigen)離境,但洛捷迪早在周一回國,費根則仍身處巴西,周四表示願與巴西當局合作。
促再落口供 惟洛捷迪已返美
美國奧委會發言人桑杜斯基證實,康格和本茨一度被當局扣查,其後已經獲釋,將繼續協助調查。路透社引述消息人士指,暫沒泳手遭巴西當局起訴。巴西《環球報》則報道,康格和本茨的護照被當局扣押。
事緣四人報稱在里約參加派對後乘的士回奧運村,途中遭假冒警察的賊人截停及行劫,洛捷迪更遭賊人以槍指向額頭。洛捷迪被搶走錢包,4人平安,事件引起國際社會關注。
巴西司法消息指,法官有意要求洛捷迪到巴西再次作供,而洛捷迪周一回國前,曾經向巴西警方落口供。他周三再次接受全國廣播公司(NBC)訪問時,重申曾經遇劫,但說法已經略有不同,稱他們當時乘車至油站時遇劫,賊人擎槍指向他,但沒有再提指向額頭。
閉路片段 回奧運村神情輕鬆
路透社更指,警方持有油站閉路電視片段顯示,其中一名泳手破壞油站洗手間的門,繼而跟索償的保安大打出手。巴西當局連日尋找當晚的的士司機,但一直遍尋不獲,公開呼籲他自行現身。另警方和法官察覺案中存在多個疑點,例如洛捷迪供稱只得一名賊人,但費根指賊人多於一人;閉路電視片段更顯示,他們遇劫後回奧運村時,神情輕鬆,毫不似是剛剛遇劫。

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

美味 發表於 16-8-19 09:46
【經濟日報專訊】美國泳手洛捷迪(Ryan Lochte)等人報稱在里約熱內盧遇劫的事件鬧大,2名泳手登機準備回國 ...
里約奧組委發言人說案件仍在調查中,又表示泳手代表國家出賽承受巨大壓力,涉事4人的行為可能只為了找樂趣,奧組委不需要他們道歉。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

警方持有油站閉路電視片段顯示,其中一名泳手破壞油站洗手間的門,繼而跟索償的保安大打出手

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

之前聽bk啲會員講無品唔配有金牌㗎,唔知佢哋配唔配

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係要查清楚喎

伯爵府

回覆 美味 的帖子

電視新聞都影晒出黎, 竟然仲可屈番人打劫 美國大晒, 好野... 中國行埋一邊啦

男爵府

kamjjj 發表於 16-8-19 09:49
里約奧組委發言人說案件仍在調查中,又表示泳手代表國家出賽承受巨大壓力,涉事4人的行為可能只為了找樂趣 ...
有壓力為樂趣可以犯罪
咁為左勝出食藥的問題會係邊呢??

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

參加奧運有其規定, 根規矩做嘢。
服禁藥就一定冇資格, 無品就冇聽過。
你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

超級特務 發表於 16-8-19 10:02
服禁藥就一定冇資格, 無品就冇聽過
你少睇BK

芝麻街    發表於 16-8-19 10:54

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

試下中國運動員咁做,會唔會被視為樂趣?

男爵府

畀面勳章

回覆:美泳隊「遇劫」 巴西警指證供矛盾

真係美國可以打橫行

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

88muimui 發表於 16-8-19 10:02
回覆 美味 的帖子

電視新聞都影晒出黎, 竟然仲可屈番人打劫 美國大晒, 好野... 中國行埋一邊啦: ...
美國運動員好嘢呀,4x100跌捧又可以要求單獨重賽,其實仲駛乜要咁多跑道?一條跑道,隊隊都單獨賽計時間咪算囉,咁多一齊賽,就係考埋大家面對變數嘅應對能力吖嘛,美國隊可以要求重賽,點解我哋牛下女神唔得?

88muimui    發表於 16-8-19 10:40

珍珠宮

2024年龍年勳章

冇品大話精

88muimui    發表於 16-8-19 10:41

男爵府

美味 發表於 16-8-19 09:56
之前聽講bk啲會員無品唔配有金牌㗎,唔知佢哋配唔配
而家冇品又唔係問題黎架啦

芝麻街    發表於 16-8-19 10:55

公爵府

回覆樓主:

如果係中國選手 ,應該俾人洗晒板

象牙宮

kirorocoffee 發表於 16-8-19 10:13
而家冇品又唔係問題黎架啦
龍門任人搬,冇品都可以攞金牌

禁止訪問

男爵府

超級特務 發表於 16-8-19 10:02
服禁藥就一定冇資格, 無品就冇聽過。
哈哈,今屆奧運的規矩唔會用係某國運動員身上架

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

引用:Quote:88muimui 發表於 16-8-19 10:02 回覆

原帖由 DoReMi媽媽 於 16-08-19 發表
美國運動員好嘢呀,4x100跌捧又可以要求單獨重賽,其實仲駛乜要咁多跑道?一條跑道,隊隊都單獨賽計時間咪 ...
直接頒金牌俾尾國啦

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 16-8-19 10:09
美國運動員好嘢呀,4x100跌捧又可以要求單獨重賽,其實仲駛乜要咁多跑道?一條跑道,隊隊都單獨賽計時間咪 ...
香港只係一個城市, 美國係世界大國, 點同呢?奧運重賽, 仲要單獨重賽, 我好似第一之聽

首頁

尾頁

跳至