跳至

首頁

尾頁

大宅

真係好激氣!!

我同律爸見律律呢排轉變左好多,諗住同佢去交表報學校,就同佢報"青山村聖彼得"點知已無晒上午班的位喇~!

但好激氣....

呢間學校認真衰,星期五我去交表(我個囝岩岩足二十個月零兩日),上星期我打過去問佢,佢地又話只要星期五前交表就可以安排星期六面試,點知....佢話不安排律律去面試,連waiting list都吾入.

佢地上午班得二十八個位,十一月先收生,又要人地的BB足二十個月先可以交表,但佢地原來會以先到先得的方式收生.佢地話星期一二已有好多一月二月出生的BB家長交左表,咁...即係話二月尾打後出生的BB係無望入讀呢間學校.律爸同校方理論左好耐,佢地話已經做到好公平喎.其實係一d都吾公平!

我同老公諗左好耐,點解佢地要咁做?有咩好處?有幾個可能:保障自己一定收生率;大囝好教過細囝;比其他學校搶先收晒d大囝;方便自己行政.當然呢d只係我同律爸的個人推測,無實質証據.

但我覺得呢間學校好差law,咁細微的野已顯出佢地吾係為小孩子著想,仲要係呢間係基督教學校,真係令人失望!

[ 本文章最後由 as_sheep 於 08-11-9 03:06 編輯 ]

子爵府

唔緊要啦律媽, 唔駛勞氣, 依家可以比你睇清呢一間學校, 唔駛令人讀左入去先覺得間學校唔得, 可能另一間會更好呢, 呢間學校係屯門都好似好多人爭, 佢都唔休數生啦, 佢咁做都係方便佢地自己囉

複式洋房

agree with what Pooh529 said...don't be angry...find another better school for your kid

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

律媽

我同Natalie報咗雅麗思下午班, 下年4月1日開始返學, 佢地學費不係好貴, 所以諗住俾佢試讀一下, 請問聖彼德堂半天學費要幾多錢?我都知這間學校好多人爭, 不過因為不近我屋企, 所以無考慮

複式洋房

唔好嬲,既然一開始對這幼稚園有唔好印象,
佢「簡」你,你亦有權唔「簡」佢,
就慶幸唔入這間呢!

大宅

律媽唔洗勞氣, 之前有幼教界朋友同我講過話尼間學校唔係我地想像得咁好, 因為朋友話佢地成日登廣告請人, 一間學校有幾大, 點解成日都要登廣告, 請到嘅人又係咪夠經驗呢?

其實之前我都諗住幫 Jasmine 報尼間, 朋友講完我又唔係太想報lu

大宅

多口講句! 妳係全職媽媽, 其實都唔一定要返N1嘅, 唔返N1都可以安排好多野比律律去做去學, 睇妳平時發表嘅偉論, 相信你絕對有能力同耐性去train得好嘅

大宅

咁都好呀, 律律未入去讀之前, 俾你見識到間學校係幾咁"好"!

大宅

唔洗激氣,我都好討厭呢類學校!
其實我地3月出世都叫做大B啦,佢地只收1月既,係佢地ADMIN上出左問題。見到唔比見,有啲過份。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁都得...

我今個星期都會去交form, 希望佢地唔係先到先得啦...個間都係得2x個位咋

星期六in過一間, 有成600幾個application, 但就得60個位...

珍珠宮

2024年龍年勳章

咁1月2月的bb唔會放棄學位咩? 唔駛咁呀麻!!

如果無心辦學, 入唔到去讀可能係件好事呢
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

多謝各位關心呀~
好彩呢間吾係我地第一志願.

我感到激氣係....因為無諗過d學校咁樣辦學,剝削左遲出生的小朋友讀書的權利.如果間間學校都好似佢地咁,咁就遲出生的小朋友就吾使望入N班law.我地比較有$$的家庭算好d,大不了讀其他私立學校,又或者吾考慮讀N班,但窮困家庭又點呢?佢地要搵食,要小朋友早d入學架.

正如tsoitsoi所講,就算依家佢地改變主意,我地都吾會比律律入去讀.從微小的地方睇到佢地的問題law.

我同律爸打左去教署幼兒教育投訴,回應就係果間幼兒園N班係屬於私立學校,而K班就係政府資收生係政府資助,所以教署係無權管制佢地入學收生的事喎.

[ 本文章最後由 as_sheep 於 08-11-10 17:40 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至