烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問下關於焗爐爐溫問題,我個爐係特福OF1802:
1.我預熱較240度,20分鐘後佢去到215度左右就停左唔再上⋯咁正唔正常?
2.我整野食,假設人地食譜話200度15分鐘,我200度15分鐘係唔得,我可能要用差不多雙倍時間先做到人地既效果。
3.我預熱去正215度,開門放野入去,之後跌到180度,咁又正唔正常?
其實係咪我個爐有問題?如果真係,係咪可以搵特福既師父較爐溫?
4.熱風對流既溫度係咪同上下爐溫既溫度一樣?

複式洋房

去到呢度唔再上去⋯

大宅

1. 爐溫是過低了,可自帶往修理處要求調溫的。2. 開爐門跌溫30度是必然的,開門越耐爐溫跌得越多的。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

littleweed 發表於 16-8-28 16:04
我想問下關於焗爐爐溫問題,我個爐係特福OF1802:
1.我預熱較240度,20分鐘後佢去到215度左右就停左唔再上⋯ ...
1,你這個爐應該10分鐘就能去到所set溫度,首先你部爐溫度是靠一個機械式溫控器控制,每個溫控器都有多少偏差,有些偏高有些會偏低,只能靠個人慢慢適應,況且焗爐溫度計也是機械彈簧式設計,準確度也有限。2,也許是人家的焗爐溫度偏高,你的焗爐溫度偏低。也許是人家的焗爐偏細你的偏大。
3,入爐時食物會吸溫度,跌3幾十度是正常,它會慢慢爬升的。一般代理認為上下4-50偏差是正常溫差範圍,相信他們不會給妳調教。
4,對流會改變溫度分佈,令到整個焗爐溫度平均左,另外因為有流動空氣,會使食物水份更容易被抽乾,並非樣樣食物都適合用對流,肉類,餅乾,酥皮類就適合,但麵包蛋糕就最好唔好用了。

首頁

尾頁

跳至