自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我公司的人非常非常鐘意講是非, 我只係做左一個月, 我頂唔順辭職了. 由我踏入這公司的第一日, 已經有不同的人講不同的是非給我知, 邊個又同阿邊個唔妥.

現在也有人在背後說我的不是(又有人話比我知),例如以為我玩野, 做一個月就唔做, 我好聲好氣就話我假之類.

其實最頂唔順是他們表面都好像好friend......但轉頭又互篤......

我做左全職媽媽一段時間, 阿仔e+讀全日班, 我就諗住搵份part-time, 但我好像完全不能適應這個社會......有d唔開心...

[ 本文章最後由 khli617 於 08-11-13 00:06 編輯 ]

男爵府

其實所有公司都有呢dddd「是非精」 ,好難避免

大宅

有人的地方自然一定有是非,至緊要適者生存.
我自己喺公司都聽埋好多是非,不過聽完就算.唔會同人講,費事比人擺上枱.

[ 本文章最後由 chrisunkub 於 08-11-12 23:21 編輯 ]
我家有兩隻大烏龜

大宅

多謝回應, 所以我在公司也只會同人地閒話家常, 唉, 費事講錯一句又會比人發大0黎搞! 我做左一個月已經覺得好厭惡...

珊瑚宮

環保接龍勳章

一般咋. 唔多講.
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

公爵府

呢個世界邊度冇八婆 ?

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

原文章由 roccomami 於 08-11-12 23:28 發表

最難係自己太重視別人點看自巳...........行得正企得正..........少加意見.................有叻有靚就讚句...................生存之道。

人地覺得我假啦...

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 khli617 於 08-11-12 23:31 發表

人地覺得我假啦...

唔"賣"堆就一定俾人話你假或怪, 又或者會話你"高竇". 不過如果你真係好人, 慢慢人地都知你好的.

大宅

原文章由 alphabetagamma 於 08-11-12 23:38 發表

唔"賣"堆就一定俾人話你假或怪, 又或者會話你"高竇". 不過如果你真係好人, 慢慢人地都知你好的.

我都明白, 你講得好啱, 唔埋堆好難生存, 埋堆後他們便會盲目地幫你, 但都會盲目地踩其他人, 即係淨係分自己人定唔係自己人, 唔使分是非黑白... 所以好難埋堆...

[ 本文章最後由 khli617 於 08-11-12 23:50 編輯 ]

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 khli617 於 08-11-12 23:48 發表

我都明白, 你講得好啱, 唔埋堆好難生存, 埋堆後他們便會盲目地幫你, 但都會盲目地踩其他人, 即係淨係分自己人定唔係自己人, 唔使分事非黑白... 所以好難埋堆... ...

唔緊要啦. 我都唔埋堆的. 但我自己都好開心, 人地都唔會害我. 無必要太假, 到耐左俾人出賣個心仲難過. 這些都是我媽教我的. 因為我好似我媽, 因為唔會講太多假話, 即自已的心事講晒俾人知, 最後那個人會同老闆講好多無必要講的事, 到老闆問返我, 我才知, 但係我當佢唔小心口快快講出來, 我老公, 朋友, 家人都話無可能係口快快講錯. 不過算囉. 唔好再衰咪得囉. 知心的朋友, 一兩個就夠了.

侯爵府

原文章由 khli617 於 08-11-12 23:08 發表
我公司的人非常非常鐘意講是非, 我只係做左一個月, 我頂唔順辭職了. 由我踏入這公司的第一日, 已經有不同的人講不同的是非給我知, 邊個又同阿邊個唔妥.

現在也有人在背後說我的不是(又有人話比我知),例如以為我玩野, ...

有邊間公司冇人講(我)是非, 減5千我都去做

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有人既地方就有是非, 冇得避

大宅

原文章由 alphabetagamma 於 08-11-12 23:54 發表

唔緊要啦. 我都唔埋堆的. 但我自己都好開心, 人地都唔會害我. 無必要太假, 到耐左俾人出賣個心仲難過. 這些都是我媽教我的. 因為我好似我媽, 因為唔會講太多假話, 即自已的心事講晒俾人知, 最後那個人會同老闆講好 ...

唔好話做朋友, 連信得過的同事都沒有, 根本唔知佢地幾時會歪曲了事實來周圍講, 我只係覺得無奈同埋好似好唔適應出返黎做野咁...

大宅

原文章由 mum-LCC 於 08-11-12 23:57 發表

有邊間公司冇人講(我)是非, 減5千我都去做

你的公司都咁差嗎?

禁止發言

好媽媽勳章

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 khli617 於 08-11-13 00:02 發表

唔好話做朋友, 連信得過的同事都沒有, 根本唔知佢地幾時會歪曲了事實來周圍講, 我只係覺得無奈同埋好似好唔適應出返黎做野咁...

唔好講人壞話就得架... 好多人來者不善, 明明係"chalk"你料, 引下引下, 你講錯野就俾人斷章取義. 最好有時話"唔知", 好似無聽過.... 好好多. 最怕有人同我講"我唔鍾意講是非". bilibala, 又講一大輪是非, 我以為佢想我聽啦, 原來佢想我講佢"針對"的那個人的壞話. 我想那個人係年紀大的阿姐, 我咪話佢辛苦囉, 話佢忍得真係辛苦. 佢再講"我一向唔講是非". 我立即停口. 我都唔想講, 佢就係到同我講足一個鐘, 佢仲話叫我"唔好講人是非". 我之後直頭少同佢講野.

[ 本文章最後由 alphabetagamma 於 08-11-13 00:12 編輯 ]

大宅

原文章由 roccomami 於 08-11-13 00:09 發表

佢地覺假唔緊要,無傷人就算,有D人好怪愈見妳有大反應就比多D激素妳嘆!

所以辭職後我都費事理佢地, 但間唔中都會比人吋兩野 .

大宅

原文章由 alphabetagamma 於 08-11-13 00:11 發表

唔好講人壞話就得架... 好多人來者不善, 明明係"chalk"你料, 引下引下, 你講錯野就俾人斷章取義. 最好有時話"唔知", 好似無聽過.... 好好多. 最怕有人同我講"我唔鍾意講是非". bilibala, 又講一大輪是非, 我以為佢 ...

我覺得工作量已經辛苦, 再加上無限是非, 同同事又冇乜野講(唔講是非的話), 真係好苦悶, 唯有上bk呻吓...

伯爵府

牛年勳章

有........我應該都係被講之一 , 入黎做無耐就開始 , 我諗個原因係因為我部門個主管坐我前面 , 之後我地就變得好熟落 , 我知有人話佢偏心 , 依家佢走左 , 我部門d人成班都同另一個主管好熟 , 係唯獨我一個 , 個感覺得好似變左孤獨精咁。

我自問我好小講人是非 , 亦好小出聲 , 唔知得罪佢地d咩.......
d主管又好似針對我咁........好似個個都玩msn , 仲玩得好光明正大 , 而我就偷偷地玩 , 有次唔小心比個主管見到 , 就比佢話。
有時番工都好唔開心........唔知點解佢地要咁對我:;pppp:
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

首頁

尾頁

跳至