自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

近日親身體驗,原來信用卡中心,絕不會保障持卡人.
只有你遺失那張是真卡,盜賊刷卡後所有消費都是持卡人負責(因為你自己唔見左),不管是否你簽署,或根本沒有出現消費商店現埸.
有信用卡的JM ,想清楚先好申請.

子爵府

原來提款卡最有保障,沒有密碼,賊人一毛都拿不到.

侯爵府

chitling17 發表於 16-9-6 14:35
只有你遺失那張是真卡,盜賊刷卡後所有消費都是持卡人負責( ...
呢點好正常, 係你未同銀行報失時, 銀行有理由懷疑任何消費都係咭主, 而簽名其實係商戶確認係唔係持咭人, 而唔保簽咗名先過數. 所以一懷疑失口咭, 即時要取消, 我試過搵唔到, 都打去備案先.

珍珠宮

引用:近日親身體驗,原來信用卡中心,絕不會保障持

原帖由 chitling17 於 16-09-06 發表

點解你唔補失?

定果啲消費係補失前?

如果講兩句講唔見左咭,又無證據,銀行好難信果啲消費唔係你㗎嘛~

唯有當破財擋災~

pn_mama    發表於 16-9-7 10:44

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

報失前, 都要負責

Tingche    發表於 16-9-6 15:16

子爵府

畀面勳章

我唔知其他卡, 某D卡如ENJOY CARD有講明係遺失卡3小時內打去報失, 所LOOK過既錢係唔需要卡戶負責, 當然詳情都要跟返成件事前後成因。

davywm    發表於 16-9-6 15:10
wcpcelia    發表於 16-9-6 14:56
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

珊瑚宮

畀面勳章

wcpcelia 發表於 16-9-6 14:49
報失前, 都要負責

正確

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

總之:就算非卡主,都可以去刷卡.
當你身上袋了信用卡,就要有心理準備有機會失卡,及要負責損失.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:近日親身體驗,原來信用卡中心,絕不會保障持

原帖由 chitling17 於 16-09-06 發表

其實如果唔係親身簽賬, 咭ctr 都有sms通知, 所以唔可以話唔secure

放下自在

珊瑚宮

畀面勳章

chitling17 發表於 16-9-6 14:57
總之:就算非卡主,都可以去刷卡.
當你身上袋了信用卡,就要有心理準備有機會失卡,及要負責損失. ...

樓主,不如妳講下點解妳唔見咗3張信用卡都懵然不知。

wbrenda    發表於 16-9-7 11:06

珊瑚宮

畀面勳章

EVA222 發表於 16-9-6 14:55
網上被盗用,卡主不用找數,確實失卡而無報失,遭盗用,卡主有責任找數,我得一張,簽五千幾蚊即發sms給我 ...

So far 好多年前試過一次喺海外簽卡,銀碼係港幣十幾萬先收到銀行電話 re-cfm 條數。

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

依家有 paywave 果d連名都唔駛簽仲危險 所以一唔見卡即打去取消
小心小心

子爵府

回覆 cattz288 的帖子

佢通知你係有這筆交易,不是向你查詢. !I didn't see any secure!!

大宅

你唔見咗張卡又唔報失,到銀行通知你時先做,咁喺報失前嘅簽帳要你負責好正常啵!

Dwmn    發表於 16-9-7 00:29

禁止訪問

水晶宮

回覆 chitling17 的帖子

其實都唔係吖, 我試過一次係加拿大, 係bank打比我話我張咭比人用咗, 仲比咗電話我CALL POLICE落案, 之後跟手FAX埋張FORM比我, 叫我見到信用咭唔係果D自己MARK低唔好找數, 之後就咩事都冇啦。 我講緊十幾年前。 

子爵府

回覆 CarolYCY 的帖子

佢Sent SMS 後,先發現唔見銀包,即cut card ,報警,但card center 話SMS 是知會下卡主,其實已完成左交易.

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆:忠告所有持有任何信用卡用戶.

總之,萬事自己小心!

子爵府

畀面勳章

回覆 oni2 的帖子

好在paywave拍卡上限係五百, 過左五百就要look卡, 不過都係錢呀, 都要小心用
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

首頁

尾頁

跳至