少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小女四歲半,唔知係唔係身邊物品得來容易,近期接連發生遺失物品。例如水樽,八達通,水杯,毛巾等。
因為多數係必須品,唔補番俾佢又唔得,教,鬧,提,講道理都試過,就係咁粗心大意,即使自己十分喜歡重視的,丟失了亦好似唔多介意咁。。。
請問可以有咩方法要佢著緊啲。
謝謝。

大宅

mikona 發表於 16-9-6 23:33
小女四歲半,唔知係唔係身邊物品得來容易,近期接連發生遺失物品。例如水樽,八達通,水杯,毛巾等。
因為 ...
我仔五歲半有多都係咁,我都覺得佢擁有既野可能得來太易,或者佢擁有既野太多,所以唔識珍惜!但係其實上到小學聽到老師講都仲有好多小朋友會漏左野係學校,好多文具各樣會冇人認領,所以我覺得小朋友仲細,俾多D時間佢,慢慢教導啦唯有。

大宅

仲有D老師教既解決方法係~買D唔貴重唔太靚既,咁唔見左都唔會心痛果D(大人)

男爵府

rhodo 發表於 16-9-7 13:50
仲有D老師教既解決方法係~買D唔貴重唔太靚既,咁唔見左都唔會心痛果D(大人) ...

唉,我唔係買貴嘢。
反而另一方面係佢喜歡嘅公仔或自己選的,希望佢借珍惜著緊,點知接連遺失。。。
鬧又唔聽,講又唔理,冇咗都好似好正常,唔多著緊嗰吓先嬲。

--- 我是P牌爸! ---
--- 爸爸o既自尊心係建基於囡囡o既關注度 ---

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

mikona 發表於 16-9-6 23:33
因為 ...
買個有扣仔既八達通套俾小朋友用, 俾佢扣住張八達套響書包度, 冇咁易唔見.

我個仔都唔著緊d野, 所以唯有慢慢教.

大宅

回覆 mikona 的帖子

下次唔見左唔好再買一段時間

男爵府

bosch 發表於 16-9-7 21:47
買個有扣仔既八達通套俾小朋友用, 俾佢扣住張八達套響書包度, 冇咁易唔見.

我個仔都唔著緊d野, 所以唯有慢 ...

已經有頸帶,
出地鐵上小巴都有用,
估計喺小巴自己除出來玩,
跌咗唔覺。
其實唔小心跌咗或錢銀問題都唔大,
我覺得係即使唔見咗之後嗰種唔著緊嘅態度令我好嬲,又唔知點教好。

男爵府

rhodo 發表於 16-9-8 10:33
回覆 mikona 的帖子

下次唔見左唔好再買一段時間

已經係咁,但佢唔知係知自己錯定冇所謂,唔著緊無所謂咁。
媽咪要佢番學用紙杯一星期。

大宅

mikona 發表於 16-9-8 10:55
已經係咁,但佢唔知係知自己錯定冇所謂,唔著緊無所謂咁。
媽咪要佢番學用紙杯一星期。
...
仲未知道東西得來不易...慢慢啦!成日提醒佢要小心保管好了!盡量唔好鬧!係呢度學返黎既~佢冇唔見就讚佢!!(今日有好好保管自己既野喎!繼續努力!)

男爵府

rhodo 發表於 16-9-8 12:37
仲未知道東西得來不易...慢慢啦!成日提醒佢要小心保管好了!盡量唔好鬧!係呢度學返黎既~佢冇唔見就讚佢 ...

謝謝回覆,希望我自己能夠做到啦。

首頁

尾頁

跳至