烹飪搵食

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

2018復活節勳章

老婆大人要換鑊, 傾向揀不鏽鋼. 請問好唔好用, 邊隻牌子好的? 請幫忙碌!

珍珠宮

大廚勳章

暫時 , 我睇過咁多 post , Lagostina 係比較易成功嘅、最冇咁難用 .

不銹鋼 pan 嘅重量好緊要 , 越輕身、就越易失敗 !
Lagostina 嘅價碼 係越重身、越貴
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

2018復活節勳章

回覆 khman 的帖子

謝謝幫忙. 頭先上網睇的評論, 好多都係話不鏽有痴底問題, 但睇YOUTUBE上的面, 都不停地話只要個鑊夠熱, 就唔會痴鑊, 好多牌子的片都係差唔多, 冇隻價痴. 真係咁難用嗎?

大宅

2018復活節勳章

想揀不鏽鋼, 最主要係唔想食的化學塗層落肚

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 wkyeungcuhk 的帖子

我用過兩隻不銹崗鑊,薄的快nong , 五層都不是易掌握使用

大宅

2018復活節勳章

回覆 yisu 的帖子

太太一向用最平果的鐵鑊煑野食, 但我留意到, 無論點洗, 搵張厨紙抺一抺, 都係會有黃色野痴係張紙度, 宜家有了小朋友, 覺得好唔安全, 先逼佢轉鑊

珍珠宮

引用:回覆+khman+的帖子謝謝幫忙.+頭先上網睇的

原帖由 wkyeungcuhk 於 16-09-07 發表

謝謝幫忙. 頭先上網睇的評論, 好多都係話不鏽有痴底問題, 但睇YOUTUBE上的面, 都不停地 ...
我煎魚都唔痴底,鑊要熱,油要出油紋,最重要係條魚要抺到好乾

大宅

2018復活節勳章

上網睇完的評論, 好似得不鏽鋼冇塗層, 就算哩期肥媽成日用果的, 都係塗層, 始終擔心唔知的塗層會脫落, 結果食著落肚

大宅

2018復活節勳章

如果不鏽鋼真係咁難用, 好擔心買完都俾老婆大人打入冷宫, 真係得個煩字

珍珠宮

大廚勳章

wkyeungcuhk 發表於 16-9-7 11:49
想揀不鏽鋼, 最主要係唔想食的化學塗層落肚

其實 , 世事往往唔係 "非黑即白" .......

用 不銹鋼 鑊/pan 亦要面對 另一個問題 ....

就係 不銹鋼 需要較高嘅溫度 才能夠 唔黐底 ......
而高溫炮製嘅食物 , 所衍生出嚟嘅有毒物體 , 其毒性未必會比化學塗層低 :
http://www.atoomu.com/health/cancer/yf/yshu/MTAzNjAz.shtml

其實 , PTFE (teflon) 只要保持在 250℃以下 , 係相對安全好多㗎 . (就好似 西施電飯煲 用 teflon 塗層 係 ok 安全嘅。)

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我最近買左銀星,五層鑊,姨姨教,凍鑊落油,熱鑊(佢教係唔係滾的,只需要感覺到熱就得了)落餸,咁耐都無試過痴底 我覺得好好用,折左都係500幾

珍珠宮

大廚勳章

gigi19810326 發表於 16-9-7 13:18
我最近買左銀星,五層鑊,姨姨教,凍鑊落油,熱鑊(佢教係唔係滾的,只需要感覺到熱就得了)落餸,咁耐都無試過痴底 ...
我估你係用明火 gas 爐的, 對嗎 ?
另外 , 想再問吓 你係用邊一種食油啊 ?

唔該 ~

ご馳走様

男爵府

回覆 gigi19810326 的帖子

多謝指教

男爵府

回覆 wkyeungcuhk 的帖子

黃色係個鑊度有什麽害處?

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

khman 發表於 16-9-7 13:24

唔係呀,我係用電磁爐,仲要係單頭打邊爐唔係嵌入式個隻

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

khman 發表於 16-9-7 13:24

我用普通粟米油(最近用獅球嘜,因為特價)

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆樓主:

不如唔好搞甘多野啦,用來用去始終都係鐵鑊最好用,唔好將個鐵鑊洗得太乾淨,要有層油系面先有防鏽防黏作用架。

珍珠宮

大廚勳章

gigi19810326 發表於 16-9-7 14:34
唔係呀,我係用電磁爐,仲要係單頭打邊爐唔係嵌入式個隻
咁我想再問吓 ..... 你用緊嗰個單頭爐 係邊個牌子㗎 ?唔該啊 ~

ご馳走様

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

khman 發表於 16-9-7 14:51
咁我想再問吓 ..... 你用緊嗰個單頭爐 係邊個牌子㗎 ?唔該啊 ~
...

cheap嘢!最cheap個隻,7年前,日本城,$199 返屋企影你睇

珍珠宮

大廚勳章

wkyeungcuhk 發表於 16-9-7 11:48

謝謝幫忙. 頭先上網睇的評論, 好多都係話不鏽有痴底問題, 但睇YOUTUBE上的面, 都不停地 ...

You are welcome !

要 不銹鋼 唔黐底 , 最主要係維持溫度 !
要持續將 "熱能" 急速送入食物表層 ,
將水份 化為 蒸氣壓力 將 黐實咗嘅表面 不斷 爆開 , ...

但 不銹鋼 傳熱速度 較慢 , 所以 一定要先預熱隻鑊/pan , 讓整隻鑊/pan 存夠 "熱能"
才能 維持溫度、持續 將食物表面嘅水份袪除 ....

網上有人示範過 乾煎 肉類 , 一滴油都唔落 , 要燒到 246~252℃ , 再轉返細火
起初落肉一定會黐底 , 要燒一段時間 才會分離 .

如果 肯落 d 油 , 咁就唔駛燒到咁熱 .
如果 隻 pan 曾經 "開鑊" , 咁就更易成功 .

ご馳走様

首頁
12345...7

尾頁

跳至