烹飪搵食

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

減齡達人勳章

kenstin 發表於 16-9-8 14:15
乾燒是開鑊時用的,如果平時多用都起到同樣效果,但就唔好把食在坑紋裡的油份洗去就得了。 ...

洗5乾淨我又怕會有曱甴

珍珠宮

大廚勳章

kenstin 發表於 16-9-8 13:49
,我的確系上一代的人。
的而且確市場上有不少話說是生鐵的產品,但在我看來是類似熟鐵的東 ...

ikea 那隻 IDENTISK 生鐵鑊 , 是真的生鐵 .它表面的 鑄鐵紋 pattern 同以下呢隻一樣 :
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=16885402&pid=257243007&fromuid=448829

它之所以 "跟舊式生鐵鑊 的 不規則鑄造坑紋 相差甚遠" 嘅 原因 係 : 製造商 用咗 機器 "鑄" 嚟生產 IDENTISK 生鐵鑊 !!!
IDENTISK 嘅 鑄鐵紋 pattern 係因為 熾熱嘅生鐵金屬融液 於 倒模、冷卻時 受到外加 "壓力" 而形成的。

而舊式嘅生鐵鑊 於 "倒模" 時, 就因為 完全沒有 加 (只係用咗最原始嘅 "倒模" 方式進行) , 所以 就唔會有嗰種 經過 "壓力" 形成嘅 "拉絲" 坑紋 pattern 囉 ~

至於 天X野 嘅 生鐵皇 , 你嘅懷疑就好正確嘞 , 它應該唔係生鐵 .
我相信 天X野 嘅 生鐵皇 係蓄意誤導買家 , 我估計 生鐵皇 係用 "碳鋼"板 屈壓 成形 , 完全談不上 "生鐵"、"鑄造" 呢兩回事 !

kenstin    發表於 16-9-8 15:58
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

伯爵府

減齡達人勳章

khman 發表於 16-9-8 15:54
ikea 那隻 IDENTISK 生鐵鑊 , 是真的生鐵 .它表面的 鑄鐵紋 pattern 同以下呢隻一樣 :
http://www.baby-ki ...

我就係買咗陳枝x呢隻for電磁爐用

ikea嗰隻我嫌略細,炒一斤菜都有難度

珍珠宮

大廚勳章

印第安公主 發表於 16-9-8 16:27
我就係買咗陳枝x呢隻for電磁爐用

ikea嗰隻我嫌略細,炒一斤菜都有難度
Pan 記 雙頭 電磁爐 嘅 煮食區 火環 直徑 有 19cm , 如果 你隻 pan 底部 直徑 超過咗 19cm , 咁外圍熱力會弱好多 , 所以 開鑊 後 隻 pan 嘅外圍 會表現較差 .

其實 , 電磁爐 嘅火力 始終 都會有些少 唔平均 , 呢個問題係可以導致隻 pan 嘅 某 d 圓環區 嘅 "開鑊" 效果 較差 , 例如 隻 pan 嘅 最中央區域 .

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

伯爵府

減齡達人勳章

khman 發表於 16-9-8 19:04
Pan 記 雙頭 電磁爐 嘅 煮食區 火環 直徑 有 19cm , 如果 你隻 pan 底部 直徑 超過咗 19cm , 咁外圍熱力會 ...

係,同明火係好5同

我覺得電磁爐用鐵鑊仲好d

之前用易潔鑊,5敢開大d火,成日都無喱鑊氣,成鑊水

但用電磁爐廚房溫度真係低好多,煮完餐飯都5會大汗叠細汗

我屋企一向無電飯煲,我係明火上煮飯嘅。但用咗電磁爐之後,我煮5到正常飯,因為佢個細火5係真係細嘅,焗住我要買咗個蒸焗爐煮飯

珍珠宮

大廚勳章

回覆 印第安公主 的帖子

有可能你 "用廚房紙抹都係黑忟忟" 嗰 d 位置 就係 火力較弱 嘅區域 ,
即係 於 "開鑊" 時 , 嗰 d 火力較弱嘅位置 燒得 仲未夠火喉 ,

所以 嗰 d 位置 需要 較多嘅日子 去完成 "開鑊" (將食油變硬、固化) .

ご馳走様

伯爵府

減齡達人勳章

khman 發表於 16-9-8 19:31

有可能你 "用廚房紙抹都係黑忟忟" 嗰 d 位置 就係 火力較弱 嘅區域 ,

No ah
黑忟忟係中間鑊底最受熱中間嗰個位
其他地方仲未黑
抹5會有黑色

珍珠宮

大廚勳章

印第安公主 發表於 16-9-8 19:18
係,同明火係好5同

我覺得電磁爐用鐵鑊仲好d 之前用易潔鑊,5敢開大d火,成日都無喱鑊氣,成鑊水

其實 , 易潔鑊 用明火 都可以 有鑊氣㗎 , 關鍵就在於 鑊身 嘅 "儲熱量" 夠唔夠大 !!!!
重身嘅 鑊 , "儲熱量" 就越大 , 鑊氣越好 ~

易潔鑊 要 夠重身 , 市面可以搵到嘅 .... 多數都係 加咗 易潔塗層 嘅 不銹鋼鑊/pan .

ご馳走様

伯爵府

減齡達人勳章

khman 發表於 16-9-8 19:49
其實 , 易潔鑊 用明火 都可以 有鑊氣㗎 , 關鍵就在於 鑊身 嘅 "儲熱量" 夠唔夠大 !!!!
越重身嘅 鑊 , "儲熱 ...

我買咗陳枝x隻鑊之後,已經掉咗隻易潔鑊嘞

珍珠宮

大廚勳章

印第安公主 發表於 16-9-8 19:51
我買咗陳枝x隻鑊之後,已經掉咗隻易潔鑊嘞
掉得好 ! 你以前嗰隻易潔鑊 應該係 d 輕身嘅 鋁質 易潔鑊 , 所以 好難有鑊氣 .
下次買易潔鑊時 , 記住揀 d 厚身、重身 嘅 易潔鑊啦 , 係要夠重身 先至會有鑊氣㗎 ~

ご馳走様

伯爵府

減齡達人勳章

khman 發表於 16-9-8 19:31

張紙會咁嘅色,正常嗎?

伯爵府

減齡達人勳章

khman 發表於 16-9-8 20:04
掉得好 ! 你以前嗰隻易潔鑊 應該係 d 輕身嘅 鋁質 易潔鑊 , 所以 好難有鑊氣 .
下次買易潔鑊時 , 記住揀 d ...

嗰隻係Meyex嘅易潔鑊

珍珠宮

大廚勳章

印第安公主 發表於 16-9-8 20:05
張紙會咁嘅色,正常嗎?

先用鹽去炒甩 d 污糟嘢 ....
加鹽入鍋,開火乾炒,當鹽變黑,用廚房紙擦拭,便能清除焦垢。

重新再炒鹽多一次 應該唔會再變色 咁就ok了 倒左佢

然後搽薄薄的一層油
怕熱就用 廚房 紙巾 索油 用廚房夾 搽勻表面 就可以
之後燒熱見微微冒煙就可以熄火了

溫馨提示 :
小心 d 鹽 炒夠之後 會好熱 , 唔可以倒落垃圾筒 .
倒到 sink 盤吧 .

ご馳走様

伯爵府

減齡達人勳章

khman 發表於 16-9-8 20:19
先用鹽去炒甩 d 污糟嘢 ....
加鹽入鍋,開火乾炒,當鹽變黑,用廚房紙擦拭,便能清除焦垢。

我之前個de buyer同佢做過呢種“facial”,但都係咁

睇下呢隻鑊得5得先

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

印第安公主 發表於 16-9-8 20:05
張紙會咁嘅色,正常嗎?

妳呢隻鑊就似我ikea買個隻,用電磁爐較難乾燒,因為只會局部受熱,我的電磁爐是商用大火力的,面不是平的是鑊型的,所以燒得均勻,但都要周不時轉位置,ikea的生鐵鑊底部塗了一層薄薄有色搪瓷,我乾燒的時候燒甩左啲搪瓷,一陣燶味,因為呢啲甘薄既搪瓷無法承受高溫乾燒,我還以為你是明火添。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

印第安公主 發表於 16-9-8 22:01
我之前個de buyer同佢做過呢種“facial”,但都係咁

睇下呢隻鑊得5得先

de buyer很適合電磁爐用啊,為何不保留距?

伯爵府

減齡達人勳章

kenstin 發表於 16-9-8 22:59
妳呢隻鑊就似我ikea買個隻,用電磁爐較難乾燒,因為只會局部受熱,我的電磁爐是商用大火力的,面不是平的 ...

裝修完換咗p仔雙頭電磁爐

如果好似你嗰隻爐咁,就可以用黑金剛嗰種鑊,5使咁局限一定要平底

伯爵府

減齡達人勳章

kenstin 發表於 16-9-8 23:01
de buyer很適合電磁爐用啊,為何不保留距?

呢隻未掉,只係打咗入冷宮,咪又係做極facial都係抹完油張紙黑忟忟咁

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我係永安減價時買左 Berndes不銹鋼 pan , 用左一排, 煎蛋, 魚, 豆腐都好成功, 冇痴低, 冇難度, 覺得好好用

khman    發表於 16-9-9 09:53

大宅

2018復活節勳章

回覆 yeung_ma 的帖子

當其時, 買幾錢?

首頁
12345...7

尾頁

跳至