親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

去過既可以分享下路面會吾會好多雪難揸?thx

大宅

去草津基本上唔難,但上次住宿離溫泉街較遠,到草津後,GPS帶我行無剷雪的小路,架車跌咗入雪堆。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

軽井沢行山路去草津會有雪/冰, 有機會SIN, 同要慢慢行
我地有冬天自駕開覺得冇乜問題

侯爵府

夏天玩到顛

未試係雪地開車,所以選擇搭公車算

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

strayteddy 發表於 16-9-12 01:31
去草津基本上唔難,但上次住宿離溫泉街較遠,到草津後,GPS帶我行無剷雪的小路,架車跌咗入雪堆。 ...

甘最後點呀??? 架車有冇事呢?? 人應該冇事嘛, 因為只係雪堆.....

我都有呢個問題, 但我係4月去, 我應該冇乜雪.....
日本の平安を祈ります

大宅

人車都無事,踩油倒車出得返。只要唔好盡信GPS,根據眼前的情況自己做判斷就可以。

wcpcelia    發表於 16-9-12 16:54

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

strayteddy 發表於 16-9-12 10:21
人車都無事,踩油倒車出得返。只要唔好盡信GPS,根據眼前的情況自己做判斷就可以。 ...
我而家仲考慮緊渣唔渣車到草津, 因為老公第1次係日本渣,
怕左右軚問題, 同埋左邊唔洗睇燈習慣
日本の平安を祈ります

大宅

kk80400 發表於 16-9-12 10:48
我而家仲考慮緊渣唔渣車到草津, 因為老公第1次係日本渣,
怕左右軚問題, 同埋左邊唔洗睇燈習慣
...

日本都係右軚,跟香港一樣

珍珠宮

November_bbcc 發表於 16-9-12 11:08
日本都係右軚,跟香港一樣
哦.....原來係甘, 我再睇下, thx
日本の平安を祈ります

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

多謝各位意見,我依家諗緊行程,諗住去輕井澤同草津,都有睇過交通安排,但我地有4大1細(6歲)計埋車錢都吾過租車好多,如果租車就方便d,吾使就行車班次,我地有職業司機,上次去高山無落雪,無實際雪地揸車經驗,其實多吾多路面會有雪鋪路面情況?另外如果草津大家有無推介住邊間旅館/酒店,thx

大宅

道路通常有人清理,就算山路都有,但路面情況同天氣好有關係,好難講多唔多路有積雪。要有準備遇上壞天氣,甚至大風雪點算,草津不竟係下雪極多的地區。我上次去,天陰,每日都落雪,一夜過後,車軚一半被雪埋住。山路問題不太,小心慢行就可以,草津內主要的路都有剷雪,只要不抄小路,也不是問題。反而之後係輕井澤周邊行公路覺得難,因為無陽光照射到的路面結冰,比積雪更危險。

首頁

尾頁

跳至