懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我前日岩岩照完超聲波,醫生話我bb個心臟有白色光點仲好光吓,可能係鈣化喎,唉真係好擔心呀,唔知有冇媽咪之前都係咁呢?

大宅

原文章由 carol878 於 08-11-14 13:04 發表
我前日岩岩照完超聲波,醫生話我bb個心臟有白色光點仲好光吓,可能係鈣化喎,唉真係好擔心呀,唔知有冇媽咪之前都係咁呢?

my colleague bb has this problem but later ok.
her girl is 3 years old now. no heart problem but a bit weak in health.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 PPyeung 於 08-11-14 17:58 發表

my colleague bb has this problem but later ok.
her girl is 3 years old now. no heart problem but a bit weak in health.

PPyeung thank you for your reply , my dr also told me that in this moment they haven't found any heart problem, 但係佢地話好少啲白點會咁光, 同埋係初期己有,要再follow 吓喎, 又話有唐氏基會會大啲喎,真係有啲驚架.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 carol878 於 08-11-15 12:26 發表

PPyeung thank you for your reply , my dr also told me that in this moment they haven't found any heart problem, 但係佢地話好少啲白點會咁光, 同埋係初期己有,要再follow 吓喎, 又話有唐氏基會會大啲喎,真 ...

你幾多 weeks? 唔好估估下, 不如去抽羊水驗清楚, bb係咪唐氏, 會100%知道. 錯過左抽羊水時間, 遲D想驗都難架啦.

男爵府

好媽媽勳章

而家先至15week暫時未做得住醫生話再照吓先喎,佢話有白點雖然會高啲但係之前做過唐氏檢查患上機會偏低所以叫我唔使太擔心喎,唉所以親呢段時間睇吓有冇媽咪好似我咁但又冇事囉.

大宅

my baby also have that feature... my doctor also said it is one of the feature of 唐氏baby, but since I have taken the blood test, checked 頸skin, again, doctor checked baby's 手指bone and鼻bone, 到而家doctor都係話唐氏的ratio低,仲叫我唔駛check其他唐氏test, but我都係好擔心,我已經27wk了

洋房

Carol878,
I had exactly the same case as yours when around 18 week. The prenatal check up showed a very light white
spot in the heart of the baby although the ratio of the oscar
test was very low. I had once worried about that. But I knew
that nothing can be done.
Now my baby had come out for about 1.5 months
and he is a very naughty and smart boy (NAUGHTY AS A 小魔怪). So you don't have to worry!

Being calm is good for you and the baby!

大宅

原文章由 carol878 於 08-11-15 22:46 發表
而家先至15week暫時未做得住醫生話再照吓先喎,佢話有白點雖然會高啲但係之前做過唐氏檢查患上機會偏低所以叫我唔使太擔心喎,唉所以親呢段時間睇吓有冇媽咪好似我咁但又冇事囉. ...

我BB都係咁的情況,
SO FAR好彩都無咩事!!
你唔駛太擔心!

大宅

BK Milk勳章

我都係呀!照結構果時醫生話BB心仔有白點, 不過驗左OSCAR係低risk就唔洗擔心喎!之後2次照超聲波醫生就話粒白點唔多覺眼 ... 唔知係咪退左喇!

總之唔好太擔心啦!!

大宅

我個b 20 周照結構時都有白點, 當時醫生話冇野, 好平常遮

跟住幾次見唔到, 後來差唔多30周再照u/s, 又見有白點, 醫生話冇事

到35周, bb心跳有問題, 同埋太輕磅, 提早開刀羅出來, 等兒科跟, 出世後, 醫生睇過話心臟冇事

別墅

我BB果時都有,因為照結構時BB一切正常及驗過血唐氏係低風驗,醫生話將個機會乘1.1,後來我上網睇左好多醫學報告話應該係乘大1%,即乘1.01,我同老公計過個機會都係好細,同埋D報告話要計埋年齡(即係高齡)...我BB依家好健康,一切正常,我覺得如果你真係好驚的話,我建議你上網睇下D醫學報告,睇完會安心好多架!

男爵府

好媽媽勳章

好多謝晒各位媽咪既分享,原來都有咁多媽咪都係咁,听完個心都定啲,希望我個bb都冇事啦 而家要等十二月頭再去睇吓,醫生都係話結構正常,同之前驗過唐氐都係低風險架,希望吓次去照果兩點白光可以細啲或者唔見左就好嘞.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 pptomoko 於 08-11-15 23:40 發表
my baby also have that feature... my doctor also said it is one of the feature of 唐氏baby, but since I have taken the blood test, checked 頸skin, again, doctor checked baby's 手指bone and鼻bone, 到而 ...

希望你bb同我個bb 都可以健健康康啦.我而家都未知要唔要做其他text呀,醫生都冇叫我去做抽羊水,但唔知下次照完會唔會,因為我而家先得15week,要17week 後先抽得. 如果醫生都叫你唔使做咁唐氐既機會都應該好低.

複式洋房

我20weeks時照結構e生也係話有個白光點係道,佢話係肌肉,會提高唐氏症的機率,啱啱果日baby點都不肯俾e生照,最後我都果得e生好求其咁檢查,仲話應該沒事,令我好擔心啊,我宜家 25weeks,只能等下一次的28weeks,照4D時看吓個baby情況,但心中真係好想早哋知道..好驚

首頁

尾頁

跳至