跳至

首頁

尾頁

男爵府

我先生是公民,但長期在香港,現在想申請我和我們bb回去讀書,一般要多久啊?
我申請太太之前是否必須回溫哥華,才能快點申請到妻女過去呢?
萬分感謝解答!

子爵府

好媽媽勳章

http://www.cic.gc.ca/english/information/times/index.asp

呢條link有講, 太太12個月, dependent child就16個月

大宅

sssssssss 發表於 16-9-19 18:34
我先生是公民,但長期在香港,現在想申請我和我們bb回去讀書,一般要多久啊?
我申請太太之前是否必須回溫 ...
outland faster than inland application. My case is after my spouse approved, I moved back together with him. When the application approved, both (husband and wife) need to stay in Canada. If not, CIC will consider you have no intention to stay in Canada and cancel the PR status.

大宅

我case同你一樣,仔女可跟你直接申請加拿大籍、加拿大passport,我老公一早幫小朋友拎哂證件,過黎入學好易攪!

我係香港入紙申請團聚,頭到尾約14個月收到land paper!

子爵府

好媽媽勳章

yyyokehk 發表於 16-9-29 01:10
我case同你一樣,仔女可跟你直接申請加拿大籍、加拿大passport,我老公一早幫小朋友拎哂證件,過黎入學好 ...
想問下你幾時開始搞? 香港入紙係咪都係寄去Mississauga?

大宅

回覆 yyyokehk 的帖子

請問你是找移民顧問還是自己辦理申請?謝謝。

洋房

我老公長期居住香港,加拿大無報稅
我睇安省immigration話要達到政府收入要求
我老公申請一大兩小去,要幾錢收入至達標?

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我同你case 差不多,我個囡今年年頭入紙5 個月就批左啦,而家搞埋我,啱啱入紙,領事館個邊同我地傾左齊文件4 個月ok ,我先生都係自己搞自己填野

男爵府

ChingyanPang 發表於 16-9-30 15:02
我同你case 差不多,我個囡今年年頭入紙5 個月就批左啦,而家搞埋我,啱啱入紙,領事館個邊同我地傾左齊文 ...

多謝你俾信心我啊

伯爵府

sssssssss 發表於 16-9-30 15:07
多謝你俾信心我啊

唔好客氣,唔駛太擔心!我初時都估唔到咁快,因為聽好多人講好耐起碼一年半載.但自己搞又比預期快好多

洋房

ChingyanPang 發表於 16-9-30 15:02
我同你case 差不多,我個囡今年年頭入紙5 個月就批左啦,而家搞埋我,啱啱入紙,領事館個邊同我地傾左齊文 ...

我老公係自雇都唔知點證明收入,我就打份工正正常常咁,而家老公諗緊佢返去搵份工先喎,再申請我地過去,其實駛唔駛咁?

伯爵府

SamanthaVikkie 發表於 16-9-30 18:53

我老公係自雇都唔知點證明收入,我就打份工正正常常 ...

我諗要用稅單證明

洋房

ChingyanPang 發表於 16-9-30 21:14
我諗要用稅單證明

ChingPang :你就好成功在望,我仲熱緊身準備中咋~我老公都唔識點搞只叫我搵移民公司搞,我見個個都自己搞到又想試下,點知個頭一大堆問號~老公話佢返去做下野再搞我地去,又唔多想分開,幾個月ok,太耐就唔想,不過都唔會短(emoji)最好唔駛用呢招~

伯爵府

SamanthaVikkie 發表於 16-9-30 22:50
ChingPang :你就好成功在望,我仲熱緊身準備中咋~我老公都唔識點搞只叫我搵移民公司搞,我見個個都自己 ...

如果搵移民公司搞好似都唔平,如果自己填其他係複雜既,慢慢黎啦,唔駛太擔心

大宅

wgcw1210 發表於 16-9-29 01:26
想問下你幾時開始搞? 香港入紙係咪都係寄去Mississauga?

我搵代理攪,所以,我都唔知寄去邊,只知所以文件、照片、證據email比代理。。。sorry這點幫不到你!

我申請咗8個月,未有land paper已經黎咗加拿大,因為小朋友入學,過黎半年左右先有land paper,好彩找代理,因為所有文件都係寄去佢果到!

大宅

stepyau 發表於 16-9-29 09:44
回覆 yyyokehk 的帖子

請問你是找移民顧問還是自己辦理申請?謝謝。

我代理果個係會計師黎架,不過,佢有幫人做埋移民!

大宅

回覆 ChingyanPang 的帖子

我想問太太係香港出生, 香港永久居民, 是否身份証副本巳可以, 還要交埋出世紙副本嗎?

伯爵府

August07 發表於 16-10-3 12:34
回覆 ChingyanPang 的帖子

我想問太太係香港出生, 香港永久居民, 是否身份証副本巳可以, 還要交埋出世紙副 ...

我用特區護照,無用身份證

子爵府

好媽媽勳章

yyyokehk 發表於 16-10-1 05:05
我代理果個係會計師黎架,不過,佢有幫人做埋移民!
八卦下, 要比幾多錢搵人做代理?

大宅

wgcw1210 發表於 16-10-3 20:44
八卦下, 要比幾多錢搵人做代理?

我果個比較貴,要成3萬幾,有啲JM話團聚好易攪,只係填份form,交下資料就得,自己都攪得店!

首頁

尾頁

跳至