懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問我無媽咪同我同一情況?不過好彩我先生都無,姑娘叫我唔使驚,唔會生到地中海貧血BB
但係我自己就有輕微貧血,平時都唔會覺暈,不過我都驚俾唔足夠營養BB
請問有無鐵質餐可以建議下?

大宅

我有呀! 我係家族遺傅 結婚前已知 好彩老公冇
不過我驗血時 血色素比較低 醫生有再幫我驗鐵質 最後報告都係正常
醫生開左鐵丸俾我 叫我一直食到生為止 因為妊娠貧血都係唔好
會阻礙bb吸收 & 生既時候媽媽唔夠血 暈左就麻煩
你可以上網search下 同叫醫生開鐵丸俾你呀!
我開頭都好擔心 醫生講到唔清唔楚 最後我問哂之後 佢就叫我放心
你都唔好太擔心 血色素唔係太低都ok

男爵府

fluffy_marsh 發表於 16-9-23 11:43
請問我無媽咪同我同一情況?不過好彩我先生都無,姑娘叫我唔使驚,唔會生到地中海貧血BB
但係我自己就有輕微 ...

隱性地中海貧血同普通貧血不同架,我無但老公有,大女最近驗血發現都是隱性地貧,但其實同正常人無咩分別,只是日後結婚要雙方都做檢查,睇下會不會兩個都有地貧,再決定要不要小朋友

別墅

回覆 hoimin 的帖子

我呢份report係婚前檢查report黎架,我婚前無時間去做,婚後先去做。都一段時間架啦,我打去問report,佢話完全無問題,點知我今日去拎先知有紅色既remark。
我先走去問姑娘,姑娘答我:如果你想生小朋友就可能有影響。
我即同佢講: 我剛有左。
姑娘就同我講: 你先生冇就得架啦,你唔使咁擔心。食葉酸就得架啦。
之後我要詳細睇report,我既iron #係14.1 (係range入邊,range 5.8-34.5)

我想問下你食左鐵丸有無胃唔舒服同便秘呀?

別墅

回覆 chowyee82 的帖子

我宜家都唔驚BB有,因為我老公都正常。worse case就係個bb有隱性地貧囉。
宜家我都regular番我個貧血,因為我宜家6周,bb大緊,我想佢有多d營養可以吸

複式洋房

回覆 fluffy_marsh 的帖子

放心,冇問題架!當年情況一樣!
我個仔已經八歲,身體還是不一般的好,係非常好!
當年醫生開鐵丸俾我補血!
而家陀細B又無驗到我有貧血喎!
十月中就預產期喇,既興奮又擔優

大宅

畀面勳章

我都係有左先知自己有地貧基因。
就算我做過婚前檢查,另一半無就無further check只話我貧血。到我生先驗到血色素低,再驗先知係地貧...所以兩胎政府都開materna比我食到生為止..

大宅

回覆 fluffy_marsh 的帖子

我有便秘呀 因為食緊materna+鐵丸 便秘更加利害 覆診姑娘都有笑 問我便秘係咪好嚴重 哈 佢話如果嚴重 可以隔日食 但我而家已經適應左啦! 我會食好多菜同生果 又會飲益力多&食乳酪 2日都有一次

複式洋房

更正:係非一般的好!
唔會影響到BB吸收,我個仔出世仲3.97kg
十月中就預產期喇,既興奮又擔優

子爵府

回覆樓主:

我有隱性地貧,到12週政府產檢會幫你驗血,我就血色素同紅血球都唔合格,醫生開葉酸同materna比我,貧血唔會影響bb吸收,我囡38週出世都有3.36kg,bb出世好健康

別墅

回覆 joecheung1202 的帖子

多謝你地既回應,我宜家心情好左好多

別墅

nacchan718 發表於 16-9-23 13:39
我都係有左先知自己有地貧基因。
就算我做過婚前檢查,另一半無就無further check只話我貧血。到我生先驗到 ...
我都係今日先知,我已經6周,好彩先生正常。我估我貧血都係因為地貧基因,唔知食多D iron,b6 同b12 有無用?
我都有食folic acid,wyeth果隻,我自己係萬寧買的。
見左醫生,佢話可以食

別墅

艾森 發表於 16-9-23 13:42
我有隱性地貧,到12週政府產檢會幫你驗血,我就血色素同紅血球都唔合格,醫生開葉酸同materna比我,貧血唔 ...
我宜家仲細,睇左1次婦產科,可以去排期,不過我自己想去私家,仲想搵女醫生,所以10月3日再見第2個醫生先算。

別墅

joecheung1202 發表於 16-9-23 13:40
更正:係非一般的好!
唔會影響到BB吸收,我個仔出世仲3.97kg
咁我都放心d,聽完個心都安樂左d

大宅

畀面勳章

fluffy_marsh 發表於 16-9-23 14:05
我都係今日先知,我已經6周,好彩先生正常。我估我貧血都係因為地貧基因,唔知食多D iron,b6 同b12 有無用 ...

我比你遲,第一胎12週先知...
好彩之前有食葉酸,之後健康院就開materna,入面有多種維他命已包括葉酸,鐵同維他命b6(b12唔記得有無),醫生話一日一粒食到生就ok,飲食方面就我多食牛肉補鐵。

第一胎出世3kg依家快2歲了
依家第二胎都係keep住食materna,我好好彩無便秘

別墅

nacchan718 發表於 16-9-23 14:14
我比你遲,第一胎12週先知...
好彩之前有食葉酸,之後健康院就開materna,入面有多種維他命已包括葉酸,鐵 ...
醫生有無建議你食鐵丸啊?

大宅

畀面勳章

fluffy_marsh 發表於 16-9-23 14:18
醫生有無建議你食鐵丸啊?

佢哋幫我check埋唔係缺鐵性貧血,無開鐵丸比我。

我見你話想睇私家,不過最好排埋政府,除左有免費materna,我因為地貧有比結構我,雖然你可能唔需要超碼政府有record先...

別墅

nacchan718 發表於 16-9-23 14:23
佢哋幫我check埋唔係缺鐵性貧血,無開鐵丸比我。

我見你話想睇私家,不過最好排埋政府,除左有免費matern ...

我10月3日見完醫生就會去排政府架啦,我會2邊都排,做好2手準備,完全排私家,真係好貴,負擔唔起。如果我同政府講我有隱性地貧,可能佢幫我check 既野會多左。

大宅

放心,我也有,血色素偏低,剛生完細仔,要食materna食到生,生完餵人奶都keep住食。

係政府會幫你抽血驗,我記得係要抽幾支血,其中一樣就係驗地貧,驗到你有就會老公去抽血驗一次。

大宅

畀面勳章

fluffy_marsh 發表於 16-9-23 14:26
我10月3日見完醫生就會去排政府架啦,我會2邊都排,做好2手準備,完全排私家,真係好貴,負擔唔起。如果我 ...

我第二胎果時連唐氏一齊做,佢哋幫我驗埋缺鐵貧血共抽左8枝分量@@好多,當然佢一針抽哂。

你知道有就講左比佢知先啦,佢哋會知點做...最好帶埋份report~

首頁

尾頁

跳至