懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位準媽媽,帶冇人好似我咁,到時25周後,不再去政府醫院產檢?因為覺得冇乜用,加上工作上難請假,而且自己一開始都係諗住私家開刀生。。。
會不會有問題?

謝謝

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:不再去政府醫院產檢

我兩邊都有,政府其實真係冇咩做,聽下心跳,摸下,問下有冇唔舒服,五分鐘都唔知有冇。只係唐氏同結構詳細D。

別墅

seaman1982 發表於 16-10-2 19:51
我兩邊都有,政府其實真係冇咩做,聽下心跳,摸下,問下有冇唔舒服,五分鐘都唔知有冇。只係唐氏同結構詳細 ...

就係覺得冇乜用 所以唔想請假去 留返啲假生既時候用

別墅

我已經25周了,已照哂結構,所以剩係想去私家產檢算,可以放工去,唔駛請假

男爵府

我26周,兩星期前做完抽血驗血糖,正常,嚟緊都唔會再政府check,我私家開刀,主要覺得浪費時間,唔想等,醫生話私家做足檢查就冇問題

別墅

我在政府驗唐氏,之後去私家驗,私家生.

複式洋房

bbchuchu_siub 發表於 16-10-2 19:32
各位準媽媽,帶冇人好似我咁,到時25周後,不再去政府醫院產檢?因為覺得冇乜用,加上工作上難請假,而且自 ...

我一次都無去政府做過產檢,其實淨係去私家做就ok,唔洗浪費咁多時間
好多人話擔心唔係政府做產檢,如果早產去政府生會無你嘅醫療資料,其實唔洗擔心,只要登記返「醫健通」就得,你嘅醫療記錄政府醫院果邊就可以睇到

別墅

我第一胎無特別需要,所以完全無去過政府检查,最後係私家生。

大宅

回覆:不再去政府醫院產檢

其實女明星同闊太大部份都唔去政府產檢,有做私家應該都夠.

別墅

回覆 seaman1982 的帖子

係5分鐘都冇, 我上次剛同人WTS APP緊, 姑娘叫我入房時係12:13分, 我出房再打MESSAGE係12:15分, 好晒氣.

大宅

系啊,機器又舊,態度又差,等3個鐘見5分鐘!

子爵府

八年前第一乜都唔識無去政府,全私家。
而家第二胎都會私家,但睇過兩位私家醫生,兩位都同一番說話,都勸我點都要去睇一次保障自己喎....再問之下原來係保障自己萬一肚痛,早產等等產科問題可以即時入政府優先處理。

去睇政府,本應無期望。去後,更令我失望......點解香港醫療會係咁樣樣....
1.十點等到一點,最後只見機械醫生5分鐘
2.所謂見醫生,跟本係廿令歲剛畢業生既學生一樣....

3.醫生件醫生袍,咸菜一樣.....

4.醫生對鞋我估應該係白色的,但我見唔到有完整既白色位.....

5.檢查張床感覺好似返左大陸一樣,污積可見.....

6.檢查張床又高又唔話我知點上去,又無野扶住....

7.問醫生問題,唔要求有答案(答左等於無答),只聽到無語氣的聲音......

別墅

bbchuchu_siub 發表於 16-10-2 19:32
各位準媽媽,帶冇人好似我咁,到時25周後,不再去政府醫院產檢?因為覺得冇乜用,加上工作上難請假,而且自 ...

去政府到主要係開file
囉張入院卡
唔好彩講句有咩事
特別係早產 私家可能都係叫你返政府生
因為風險大 佢地器材無政府咁足
而且埋單好琴計

大宅

alicecmc2003 發表於 16-10-3 12:34
而家第二胎都會私家,但睇過兩位私家醫生,兩位都同一番說話,都勸 ...
Yes!!
Tung Chung MCHC...

Walked into Dr's office, before I even sat down, DR: "blah blah blah....."
Me: "Can I go swimming?"
Dr: "No.... Anything happens I'm not responsible..."
Me: "Can I go overseas?"
Dr: "No... Anything happens I'm not responsible..."
Me: "Why my pee is almost +1 protein?"
Dr: "...blah blah... Go to Tsan Yuk hospital check and ask"

The Dr at Tung Chung is worse than a robot!!!!
I'm never going back!!!

別墅

alicecmc2003 發表於 16-10-3 12:34
而家第二胎都會私家,但睇過兩位私家醫生,兩位都同一番說話,都勸 ...

我第一次都有同樣感覺 我見到張床有污積 同個胎心機 係舊到黃到啡色 好似用左幾十年咁....

大宅

我政府去到要一星期做一次我就已經無去了,本身唸住去到做埋B連先唔去,但去得太密所以唔去,只去返私家,因為我都係去私家生的,只係保障d去埋政府留記錄姐!

男爵府

好媽媽勳章

我而家23w,都係會係私家開刀,政府比到糖水期我,諗住飲埋糖水就唔去。

大宅

回覆樓主:

我養和個醫生都叫我一定要去政府登記,因為萬一早產 (34週前) 只有公立有支援早產嬰的設施。佢仲提我唔好以為係香港人就一定收你,你屋企附近的公立冇床位時搵到誇區你都要去。

男爵府

兩邊去, 預左要等, 係好耐, 我之前私家產檢都試過等成2個鐘

男爵府

請問係邊間政府醫院?

首頁

尾頁

跳至