興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

公爵府

個 fd 同我講 , 其實用相機又好電話又好 , 用返佢原本解像度影相先係最啱既 , 儲存果陣就算唔會要咁大張相 , 部機個感光元件係一千萬像素都要照用返一千萬像素黎影 , 影完晒入電腦先縮返細佢 , 實質係真唔係

男爵府

咁你有無問你朋友點解<影完晒入電腦先縮返細佢> ?
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

引用:咁你有無問你朋友點解<影完晒入電腦先縮返

原帖由 Bronic 於 16-10-11 發表
咁你有無問你朋友點解 ?
fd 既意思話部機係一千萬像素,就算只需要五百萬像素既相,都唔好用五百萬像去影,照用一千萬像素去影,影完放入電腦先縮返去五百萬像素,佢話用返原本感光元件既像素影既相係最靚,我想知係咪真既呢 ??

男爵府

你朋友所講係對,因為咁就表示出佢對影像有要求,

主要問題係之後點解要縮細張相 ?因為縮細左既影像檔案就失去原本像素既優勢,日後想再用呢張相就唔會有之前既影像質素,呢個同佢起初既原意係相反,所以我覺得好奇,

如果只係想慳位,呢個唔係最好方法。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

引用:你朋友所講係對,因為咁就表示出佢對影像有

你朋友所講係對,因為咁就表示出佢對影像有要求,

主要問題係之後點解要縮細張相 ?因為縮細左既影像檔案 ...
文字可能表達唔好,唔係一定要縮細張相,係如果想要一張細相,佢話都應該影完之後先去縮細,唔好較細解像度去影一張細相

男爵府

影當然用最大像素,你朋友咁做係有佢自己既諗法,無話岩唔岩。

我只可以話我唔會影完再縮細張相,因為我唔知幾時要大相幾時要細相,

如果要慳位,我會將影得唔靚既相刪除,呢個係我覺得最好既方法。

公爵府

引用:影當然用最大像素,你朋友咁做係有佢自己既

影當然用最大像素,你朋友咁做係有佢自己既諗法,無話岩唔岩。

我只可以話我唔會影完再縮細張相,因為我唔 ...
唔係話影完張相要縮細佢,可能我講唔到個意思,不過唔緊要,多謝你回覆

男爵府

唔駛客氣!我都係好奇搭咀

珍珠宮

2018復活節勳章

MiuMiuLi 發表於 16-10-8 15:56
個 fd 同我講 , 其實用相機又好電話又好 , 用返佢原本解像度影相先係最啱既 , 儲存果陣就算唔會要咁大張相 ...
意思應該係影相時相機一定會用盡感光元件的像素,因為鏡頭的 image circle 必須配合感光元件的尺寸,而兩者都是不可改變的。影完後,相機會根據用戶的像素設定,有需要時再縮小影像,然後儲存下來。這個有點像菲林時代,影出來的照片永遠都會佔盡整片菲林,曬相時再決定曬幾大。以我所知,只有部份相機可以選擇不用盡感光元件拍照,亦有相機拍 video 時唔會用盡 image circle,段片比起照片似縮小咗,好似 zoom out 咗咁。

公爵府

引用:Quote:MiuMiuLi 發表於 16-10-8 15:56 個 f

原帖由 admiral2525 於 16-10-12 發表
意思應該係影相時相機一定會用盡感光元件的像素,因為鏡頭的 image circle 必須配合感光元件的尺寸,而兩者 ...
係咁喇 ,佢話咁樣影相,就算同樣係五百萬像素既相,用原有感光元件像影完再縮細,係會靚過直接喺相機度用五百萬像影既相,我想知佢咁講其實啱唔啱

珍珠宮

2018復活節勳章

MiuMiuLi 發表於 16-10-12 15:01
係咁喇 ,佢話咁樣影相,就算同樣係五百萬像素既相,用原有感光元件像影完再縮細,係會靚過直接喺相 ...
你朋友基本上係啱嘅,因為電腦的影像處理能力比相機強大得多,可以用更好的程序來優化處理縮小的影像。但要得到最好的效果,相機要用 RAW 格式儲存相片,再用電腦處理,這個方法要花多一點時間。如果相機用 JPG 格式儲相,效果就沒有那麼好,因為相機儲存相片時,己經損失了部分的原始資料,用這方法,時間一樣花多了,效果卻不及用 RAW。

公爵府

引用:Quote:MiuMiuLi 發表於 16-10-12 15:01 係

原帖由 admiral2525 於 16-10-12 發表
你朋友基本上係啱嘅,因為電腦的影像處理能力比相機強大得多,可以用更好的程序來優化處理縮小的影像。但要 ...
明白,多謝解答

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

点样可以在電腦缩細d相,用咩software?

公爵府

Jasmine-4711 發表於 16-10-17 22:36
点样可以在電腦缩細d相,用咩software?
我用 "光影魔術手" , 免費 , 又可以執下 D 相

首頁

尾頁

跳至