自由講場

跳至

首頁
12345...26

尾頁

象牙宮

阿哥睇晒資料,星期六果日同阿媽講,我地兩個仔女無辦法比生活費佢,我地有自己屋企負擔,叫佢逆按揭自給自足!跟住阿媽就黑面,話我一家唔肯繼續同佢住,又話點都唔肯逆按間屋,話我地做仔女有能力唔想要就算,要留返比D孫,即係我仔同阿哥個女

大宅

佢有呢個想法又幾好喎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

即係點呢?
你地要照比家用佢,但層樓留比孫?定係放過你地唔洗比家用,不過層樓唔會比你地?

琥珀宮

畀面勳章

好多老人家係咁,所以逆按揭唔 common

水晶宮

"話我一家唔肯繼續同佢住"
之前是一齊住的嗎?
唔繼續,即係咩意思?你地搬走?

象牙宮

Letitgo 發表於 16-10-12 15:31
佢有呢個想法又幾好喎

邊度好?

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 16-10-12 15:27
阿哥睇晒資料,星期六果日同阿媽講,我地兩個仔女無辦法比生活費佢,我地有自己屋企負擔,叫佢逆按揭自給自 ...
你阿哥咁講,阿媽又真係幾傷心嘅。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

無話可說 發表於 16-10-12 15:27
阿哥睇晒資料,星期六果日同阿媽講,我地兩個仔女無辦法比生活費佢,我地有自己屋企負擔,叫佢逆按揭自給自 ...
你甘同佢講更死喇.

象牙宮

sasa0208 發表於 16-10-12 15:33
即係點呢?
你地要照比家用佢,但層樓留比孫?定係放過你地唔洗比家用,不過層樓唔會比你地? ...

其實都無咩點比錢佢,以前唔一齊住,我有比$1500一個月,阿哥就無比,阿媽就係靠我果$1500加阿爸剩落果D生活囉!今年先拎到老人金!而家同佢住,咪所有屋企開支我比,但搬走之後真係唔知喇!之前話綜援又比你地鬧,阿哥又話有樓有車過唔到社署

伯爵府

你媽似係覺得你地好大哂好好一層樓可以俾子孫你地唔要
優悠在澳洲

象牙宮

方方媽媽 發表於 16-10-12 15:35
"話我一家唔肯繼續同佢住"
之前是一齊住的嗎?
唔繼續,即係咩意思?你地搬走? ...

其實一直分開住,排緊公屋!不過最近租果間屋好殘舊,滲水好多問題,唔可以再繼續住,所以搬返黎阿媽呢度,等公屋,或買居屋!

公爵府

有樓都可以申請綜援
不過老人家有仔有女,
有邊個想攞綜援

象牙宮

lingan 發表於 16-10-12 15:37
你阿哥咁講,阿媽又真係幾傷心嘅。

咁佢單親爸爸嘛,又供樓又養女,離婚之後都無比錢啦,直接講好正常啫

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

咁呀媽都要生活... 我唔係好明咩叫逆按揭

象牙宮

20150618bb 發表於 16-10-12 15:38
你甘同佢講更死喇.

咁點講呀?唔通叫佢轉間屋比我地咩?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

無話可說 發表於 16-10-12 15:38
其實都無咩點比錢佢,以前唔一齊住,我有比$1500一個月,阿哥就無比,阿媽就係靠我果$1500加阿爸剩落果D生 ...
哦....明喇

即係佢而家覺得你一齊住可以照顧埋佢既開支,但你可以搬走時佢就乜都無要靠自己

象牙宮

jump.jump 發表於 16-10-12 15:39
你媽似係覺得你地好大哂好好一層樓可以俾子孫你地唔要

咁呢樣係事實,阿哥以前已經買左村屋,有自己家庭,不過最後搞到離婚!而我都有自己屋企,屋租越來越貴之下,我都去排公屋,我媽都知,無意見!我地由此至終都係想靠自己,唔會要屋企

象牙宮

miemiemie 發表於 16-10-12 15:40
有樓都可以申請綜援
不過老人家有仔有女,
有邊個想攞綜援

未同佢提綜援!係阿哥擔心佢有樓有車,過唔到社署,想搞逆按揭先!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lojo11 發表於 16-10-12 15:41
銀行每個月俾一筆錢屋主
到屋主百年歸老之後
業權歸銀行

天朗氣清

珍珠宮

lojo11 發表於 16-10-12 15:41

上網有好詳盡資料

wcpcelia    發表於 16-10-13 08:44
lojo11    發表於 16-10-12 15:47

首頁
12345...26

尾頁

跳至