自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

Young living 今年早前已經回覆傳媒, 產品不是用來治療或者防止任何疾病.原文如下:

http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/477126/%E5%8D%B3%E6%99%82%E6%96%B0%E8%81%9E/%E9%A6%99%E8%96%B0%E6%B2%B9%E6%8E%A8%E9%8A%B7%E6%89%8B%E6%B3%95%E6%88%96%E6%9C%AA%E5%BE%97%E5%85%AC%E5%8F%B8%E8%AA%8D%E5%8F%AF

香薰油推銷手法或未得公司認可
這間香薰精油公司回應指,產品不是用來治療或者防止任何疾病,任何會員、不跟從指引的陳述,都是違反公司政策。

這間公司二十多年前在美國起家,在美國、厄瓜多爾、法國都有農場,聲稱產品是純天然和沒有加工,網頁指去年全球總銷售額超過十億美元。

二零一三年引入香港,買一套價值一千五百元的入門套裝,就可以成為會員,之後再邀請其他人入會,每買一個套裝,介紹人就有約五百元佣金,現時香港有超過三萬名會員,但這些會員的推銷手法是否得到公司認可呢?

公司書面回覆指,產品不是用作診斷、治療或者預防任何疾病,他們只會根據產品列明的標籤及說明去宣傳,不過就沒有回應他們的精油是否能食用。

有線電視新聞台聯絡上香港辦公室的亞太區經理,他指會員要同意合約內容,包括不作出虛假或誤導陳述,任何不跟從政策的會員都不代表公司。

衛生署指暫未能從網站內容發現有關聲稱,如有進一步資料會跟進,又呼籲市民切勿單憑產品的療效聲稱而自行購買使用,不當的治理可能有損健康。

海關沒有回應這種銷售手法是否違反《商品說明條例》或者會否跟進,只是指如在貨品資料作出虛假或誤導的陳述,最高可被判罰款五十萬元及監禁五年,市民若發現有懷疑可舉報,海關會了解及跟進。

子爵府

回覆:young living產品不是用來醫治濕疹, 鼻敏感

不過呢度啲人當佢神油咁

大宅

回覆樓主:

最可怕係
連《盛女愛G戰》嘅人生教練,自然療法博士 WiXXie LeZZg
都出書話最信得過YL
唔肯用其他牌子因為冇信心
佢講到咁我一定唔用YYYL

珊瑚宮

回覆樓主:

加多點:
小朋友專注力不足,都唔可以治療或預防。

珊瑚宮

MGM_DRAGON 發表於 16-10-16 10:59
最可怕係
連《盛女愛G戰》嘅人生教練,自然療法博士 WiXXie LeZZg
都出書話最信得過YL

自然療法博士 = 香薰治療師?
sorry, 我唔清楚佢有咩專業資格, 若有芳療師牌就唔該show show。
講緊精油, 唔係專業人士講, 我唔信。
即係你去買豬肉, 魚檔老闆講這塊肉最靚, 你信? 我唔信。

珊瑚宮

回覆好正確

珍珠宮

回覆樓主:

我某位fd在Fb成日介紹(好似中左毒咁),見到佢D post即飛

wcpcelia    發表於 16-10-17 08:56

珍珠宮

BK Milk勳章

wuwucancan 發表於 16-10-16 11:25
我某位fd在Fb成日介紹(好似中左毒咁),見到佢D post即飛
...

yes, 我都有frd 係fb不停post, 好煩

中晒毒咁款,好簡單,如果佢係神油,醫生唔洗生存啦

珊瑚宮

回覆樓主:

..

用戶要求終止服務

/

用戶要求終止服務

/

大宅

J.c.baby 發表於 16-10-16 17:20
如果佢唔係傳銷背景,你估你會唔會一樣咁抗拒

如不是傳銷,我反而會buy

珊瑚宮

會, 我唔係講緊品質問題, 雖然都有唔少質疑品質的聲音。
講緊係銷售人員專業資格及專業知識水平問題。
係BK未有人,,包括打手及所謂用家, 話有參加牌子有定期教授產品知識既JM, 可以答到一個簡單但專業一點的小問題。
現在唔係分享化妝品邊隻好用, 而係講到去治療疾病層面。
請問無相關知識, 憑咩話有效, 有用呢。
精油功效來自植物本身化學成分。

禁止訪問

珊瑚宮

仲有, 當這個牌子未入香港市場時, 我有購買用的。
因為當時銷售手法無現在咁..., 是旦係阿C9都做得銷傳。
現在太太多真的太差銷售人員。
所以唔好有JM同我話, 未用過就唔好亂下結論這些廢話, 我用緊時, 好多人仍係聽到未聽過既牌子既階段。

珊瑚宮

SavannaCrutchet 發表於 16-10-16 17:30
好假

真假自行決定。

男爵府

最重要係對濕疹有冇效?

珊瑚宮

J.c.baby 發表於 16-10-16 17:22
我成日都覺得醫生係領正牌黎搵食,根本人有抗體會自己同細菌打仗,無咩事係唔使睇醫生食葯
...

領正牌揾食都要化錢, 化時間考牌去揾食。
傳銷連時間, 金錢都無化就去揾食賺錢。
覺得無乜事唔無成日食藥, 我贊成。
但我都贊成精油唔係萬能, 唔係乜野情況都用。

珊瑚宮

阿妮啦妮 發表於 16-10-16 17:39
最重要係對濕疹有冇效?

人地公司都正式回應產品唔係用作治療。
BK 咁多打手, 一定有人讚, 話work的。
信唔信, 信邊個, 自己決定。

珊瑚宮

阿妮啦妮 發表於 16-10-16 17:39
最重要係對濕疹有冇效?

加多句, 芳療產品對濕疹係有效, 但唔係無知識C9講邊隻精油好就去用。
專業芳療師評估完後, 作出適合治療配方, 先係正確方法。

首頁

尾頁

跳至