興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

Canon PowerShot A95

[img align=left]http://www.canon.co.jp/Imaging/psa95/img/overview/001.jpg[/img]

A95為承繼A系列3倍光學變焦鏡頭、CF卡、AA電池驅動電源等標準規格之新機種,不僅畫素方面有所提昇外,功能上也有多方面的改善。A95主要繼承A80的機能,搭載1/1.8吋500萬畫素CCD,機身背後的旋轉式液晶螢幕則加大到1.8吋,螢幕畫素也提昇到11.8萬畫素,大得清清楚楚。另外,多增加了9點測距AiAF模式,在自動對焦的位置上也多加了可以手動調整的活動控制功能。此外,也和A400一樣搭載個人畫的8種特別攝影模式。最大記錄畫素為2592x1944 pixel,動畫規格10fbs、最長30秒的640x480 pixel。機身尺寸101.1x64.6x34.7mm,不含記憶卡、電池重量約235g,比A80輕左15g。
unquote

大家點睇?

男爵府

Re: Canon PowerShot A95

個手動控制對焦框最吸引我, 其次像素, lcd也升級了, 但...最終都係要睇幾$$? 暫定價好似話大約42000日圓, 偏貴? A系一向是平價入門機種, 大件夾抵食個隻既, 如果定價太貴就...

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

$2980係咪唔值?

水晶宮

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

都係好重好大舊; 如果

* 改用2粒AA電
* 可直接Show 日期在相片上

我一定會買佢

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

AA係大粒果隻, AAA先係細粒果隻架~
我個仔好得意架

男爵府

今晚在銅鑼灣見倒A95行貨$2880送128mb咭+原裝袋.

大宅

今晚在銅鑼灣見倒A95行貨$2880送128mb咭+原裝袋.

抵wor, 平左一百蚊仲有memory card送~ :-P
我個仔好得意架

男爵府

mingb

我都覺得好似幾抵, 因為呢間野A80都要$2380, 只差5舊. 其實我主要係睇A80跌左幾多, 點知新型號都只係貴5舊, 我依家仲諗緊呀~~mingb你認為點, 咁既價位唔駛諗都買A95啦, 但我唔急用, 好冇再等下先, 摶佢遲下仲會平d! 你覺得點?

大宅

嘿嘿,

而家既DC model出得咁快(Canon都愈來愈快), 如果唔係等用, 好似冇需要咁早買, 而家買A95, 已經比建議價格平一百仲有埋CF card, 一定唔會係錯既決定, 起碼都係最新款同埋玩第一水, 但再等下等下, 唔知佢到時又會唔會整部新款既A系(e.g. 700萬像)出黎, 到時又係要諗, 不過估計A系既下一個model應該唔會好似之前咁快就出, 95個數字都去到盡啦, A100 N年打已經出左, 再出, 可能已是另一series, A95跌價既空間好似冇之前既A系機咁大~

再諗深一層, 其實二千幾蚊差五舊水都差幾遠架~

講左咁耐, 我覺得我講左好似冇講咁~ ?-(
我個仔好得意架

男爵府

mingb

我都係咁諗, 早d買就玩新款機, 遲d買就變舊款但平d, 我用緊部A70都冇乜問題, 其實唔換都得, 只係自己身痕想買新機0者. 我諗我都係再睇多一輪先, 話唔定遲下G5跌下跌下都跌到差唔多價錢咁就正囉~~ :mrgreen:

大宅

有A70就唔好買啦, side錢~
我個仔好得意架

大宅

Thanks to all of you for sharing your comments. Actually, I was considering buying the A95. However, I heard that it might not be that perfect as it has the same CCD size as A80 but its increased 1M pixels means worse picture quality than A80 especially under low-light condition. Furthermore, in order to cut cost, the A95 is made in China and also the lens is made of plastic. Its relatively big size is still not very attractive, but I guess that is the limitation of DCs with movable LCD mon and AA batteries as power source.

If you're wondering how the A95 performs, here are some sample pictures taken by A95 from Canon web site:

Sample picture 1

Sample picture 2

Sample picture 3

首頁

尾頁

跳至