自由講場

跳至

首頁
12345...36

尾頁

公爵府

原來真係好大可能會喺COMPUTER SKILL TEST度就FAIL
我自己用開速成, 搵字都搵好耐, 打唔夠20個字

英文都唔好得幾多, 岩岩好夠字

另外, 原來你係唔可以知道自己派去邊度做野先至辭職, 基本上你報到之前已經係辭左職, 佢要你CONFIRM左時間番工, 之後會寄信比你知去受訓三日, 係比時間你辭職, 要受訓完三日之後先有派彩=先知道自己去邊個部門工作, 同埋佔八成會去做前線坐COUNTER

以上我都係聽番D有資歷人士講的分享

而我自己好大機會喺中文打字已經FAIL了

珍珠宮

zoie_w 發表於 16-10-16 21:08
原來真係好大可能會喺COMPUTER SKILL TEST度就FAIL

仲好大機會要輪班添
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

侯爵府

回覆樓主:

係呀!我都因為咁,所以skill pass左都唔去interview, 我覺得好無保障,或者第日小朋友上中學唔洗照顧先再試。

公爵府

其實佢應該派左彩先比人選擇做定唔做嘛!

如果本身份工辭左, 而又知道呢份係派左去輪班, 都唔知做唔做好, 但唔做要好似出面私人機構咁, 補番一個月人工先走得

公爵府

2024年龍年勳章

星期五考啦,好緊張, 又驚打風無得考

wcpcelia    發表於 16-10-17 11:30

公爵府

koala904 發表於 16-10-16 21:29
星期五考啦,好緊張, 又驚打風無得考

加油呀!

但原來打字嗰PART, 我未必過到, 因為我打速成搵字會慢左好多

但喺BK打字又好快喎!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:其實佢應該派左彩先比人選擇做定唔做嘛!+如

原帖由 zoie_w 於 16-10-16 發表
其實佢應該派左彩先比人選擇做定唔做嘛!

如果本身份工辭左, 而又知道呢份係派左去輪班, 都唔知做唔做好, ...
因為唔咪各個政府部門自己請人嘛,公務員事務局(唔記得係咪)請完人,再睇邊個部門要人再派落去

公爵府

2024年龍年勳章

zoie_w 發表於 16-10-16 21:33
加油呀!

但原來打字嗰PART, 我未必過到, 因為我打速成搵字會慢左好多

最驚word 同 excel 過唔到

公爵府

koala904 發表於 16-10-16 21:36
最驚word 同 excel 過唔到

我反而驚我中文打字過唔到, 因我打唔夠字呀

但明明我平時喺BK打中文係好快架喎! 不過真係打倉頡會快好多, 我速成要搵番嗰個字, 所以攪好耐

公爵府

2024年龍年勳章

zoie_w 發表於 16-10-16 21:39
我反而驚我中文打字過唔到, 因我打唔夠字呀

但明明我平時喺BK打中文係好快架喎! 不過真係打倉頡會快好多 ...

你上星期考? 係咪都係九龍塘考

公爵府

koala904 發表於 16-10-16 21:41
你上星期考? 係咪都係九龍塘考

我未考呀, 我同您同一個地點考

公爵府

2024年龍年勳章

zoie_w 發表於 16-10-16 21:42
我未考呀, 我同您同一個地點考

我都係平常心考就算, 無乜本事可以考到, 太多勁人

用戶要求終止服務

畀面勳章

李豆豆 發表於 16-10-16 21:33
因為唔咪各個政府部門自己請人嘛,公務員事務局(唔記得係咪)請完人,再睇邊個部門要人再派落去

...

係因為太多人一知要輪班or難頂既dept就唔做

所以依家要你入左黎先知去邊
(聽人講的)

公爵府

2024年龍年勳章

龜精靈 發表於 16-10-16 22:08
係因為太多人一知要輪班or難頂既dept就唔做

所以依家要你入左黎先知去邊

所以考唔到都未必有損失(安慰自己mode啟動)

公爵府

李豆豆 發表於 16-10-16 21:33

...

咁樣就真係難取捨了, 不過點都好啦! 過到個SKILL TEST先講

男爵府

陪月勳章

我記得簽接受offer份回條係可以寫你幾時上到工,我仲填左一個月後,點知最後都等多兩個月去training同入位

唔知依家個做法係唔係改左。。。

公爵府

hoiching0516 發表於 16-10-16 23:54
我記得簽接受offer份回條係可以寫你幾時上到工,我仲填左一個月後,點知最後都等多兩個月去training同入位
...

係, 呢個我知道, 但我最大要考慮個問題係, 你簽接受OFFER時, 係要辭去你目前既工作先, 之後佢可能會早左或遲左先叫你去TRAINING, 就好似你話填左一個月後可以番工都要等多兩個月先去TRAINING, 面要TRAINING完你先知道會派去邊個部門度做野, 咁到時你派左去偏遠地方, 或者要輪班既部門, 你都要接受, 要不就要補番一個月人工

咁您最後係派左去邊個部門度做呀?

男爵府

zoie_w 發表於 16-10-16 21:08

我明天九龍塘考,只懂速成,還要唔熟,睇怕凍過水,不過平常心吧!還有甚麼excel的函數,完全未掂過。

wcpcelia    發表於 16-10-17 11:32

男爵府

回覆:有關考政府文書助理/文書助理主任

係咪之前有報名既就收到通知要去考試?

男爵府

我第一次報,朋友告知可申請。8月中報,9月尾收email,明天考。

首頁
12345...36

尾頁

跳至