夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

有無人自從BB出生之後同老公感情轉差,好似同屋住"0禁",好hurt!!

自從"女女"出咗世之後,我同我老公的感情不大如前,响亞女出世第一年,每日都為淒女啲事吵,有時候總觉得佢跟本唔須要我,佢須要係一個工人去淒佢嗰"女"。一個人淒嗰女好辛苦0丫(因為佢成日要出trip,去到邊都要send SMS被佢,好"老土"),加上佢成日都比啲無形啲壓力给我,例如:成日話你唔識淒女,就叫佢啲家姐、阿叔打電話來教我wor。好多時候我同嗰"女"唔响屋企,落街玩0下咁,佢揾唔到我的時候,就叫佢啲家姐、阿哥"打囉咁"揾我,好"於"。我同佢講過唔好好似0的警察咁成日要我"報到",佢回應我係"佢诤係緊張嗰"女"唔係我。好hurt!! 六年la,我受夠!

男爵府

Re: 有無人自從BB出生之後同老公感情轉差,好似同屋住"0禁",好hurt!!

我都覺得自從有仔仔之後佢袛緊張個仔,唔緊張我,唔錫我.我同佢講,佢話我唔好呷仔既醋.我都成日話佢似需要我做佢個仔既工人多d.我同佢講我既感受,佢話會改善喎,而家都好好多.希望你都同你先生好好傾下啦!

大宅

Re: 有無人自從BB出生之後同老公感情轉差,好似同屋住"0禁",好hurt!!

kingmommy,
唔好咁唔開心啦,嘗試多d同妳老公溝通下,可能大家有d誤會呢,萬事有商有量嘛!
我而家剛剛陀緊第一胎呀(20周),聽到妳o既故事.我都有d擔心.
*妳"女女"而家幾大呀?

男爵府

kingmommy,
我覺得你老公唔信任你囉~~你要俾佢知道你有育兒知識,譬如:睇多d有關教小朋友o既書,然後同你老公講返一d內容,等佢知道你對湊小朋友唔係無知o既,o係佢身上博取多d信心,或者叫你媽咪得閒陪下你,等你老公知道放心d。你老公可能成日要出trip,唔知你o地o既情況,擔心你o地囉,至於話"佢诤係緊張嗰"女"唔係你",我稔係賭氣說話o者,否則唔通當你係工人咁衰?如果係咪你更加要獨立自強,唔好俾你老公睇死~~如果佢d家姐阿哥再打鑼咁搵你,你可以直接同佢o地講,話你唔鐘意咁樣,好大壓力,關於女女o既o野唔駛佢o地粗心。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

好多謝crystaltochan、GLADY and calcal 啲回應。

其實0向"女女"末出世時候我同老公睇過好多育兒0的書,同參加產前及育兒班(因當時他是在港工作,所以每天都可以见到佢),可惜都末能取到他的信任。我巳經好堅強0架la,當我有咗嗰女八個月嘅侯,佢巳經要出去工作,差唔多一個月先番來一次,當時個女出世嗰日佢都唔係到,诤係得嗰工人陪足我七日。所以佢好"錫"嗰女,可能估佢觉得"欠"咗嗰女(係沒時間陪佢)。至於我好奶奶,真係要"搭飛機",由阿女出世嗰日到現在都不聞不問,一於少理,好似無le嗰孫咁,好心"UP"。至於我媽媽,我唔想比佢知道佢地咁對我,所以"UP"死自己,至於佢叫啲家姐亞哥來call 至我老公"矮"佢地。我嗰女巳經六歲la,响呢六年我就係同佢"相依為命",又點會呷

男爵府

畀面勳章

點解會搞成咁嫁 ?-(
都6年啦!一d都唔信任你
我諗,你真係要認真d同佢傾吓啦 ?-(

大宅

kingmommy

Take it easy. He's just too concerned about your daughter. Perhaps he's a bit nervous. After all, it's better than he doesn't care....Try to discuss it with him and make him understand your feelings.

Is there any problem with you two's relationship? Why didn't he trust you? Do you have your own mobile phone? If he can reach you any time, he would be more relaxed and easy-going perhaps.....

男爵府

My relationship with my hubby is worse since my girl was borned. We argued mostly because of her mother, she wants to take care of the baby, but I don't to as she is too old (72 years old). She tried one day but really can't handle it. We argued because I sent my girl to my mom's place which made her mom losing face.

大宅

見你所講,其實你老公都很關心個女和個家,因一個男人可以自己在外那麼久仍緊張家人而沒有淡下來真是很難得。

正如你所說,他可能覺得"欠"咗嗰女所以更加緊張,也可能是因他不知如何表達他的關心和不安呢!只要一找不你們時,為使減低他的不安只好求助他的親戚。而人的不安是因對事情不了解才會產生。或者你試下在出門前send SMS給他,平時也把你女兒的情況也send SMS or email給他,就好像寫日記,等到他叫你停為止。

我都好似你那樣,要成個月才見到老公一次。而我就有寫日記的習慣,是生完bb後才養成,所以可以幾天便會把家裡的近況 email 給他。其實send email or SMS都不是問題,以前我們都是寫信啦!而且send 文字有個好處,就是想清楚才send。

而奶奶就不用理,bb有你兩公婆鍚就夠了。

你有沒有想到他是個這樣緊張女兒的父親時,而他又不能伴隨她成長,是否會很不開心呢?

如不開心,多些上來遊吓啦!
讀書只係人生一部份,
孩子有良好心理質數, 才可勇往直前。

男爵府

Hi sweetsoul

妳問我有冇手提電話?當然有啦!所以佢成日要我去到邊都要sent SMS 俾佢。因為IDD費太贵,所以sent 多啲message聯絡lor.有時候因為太忙或趕時間,唔記得帶手機,sent 唔到message比佢,就比佢"罵"到飛起!其實佢唔了解一個女人帶着嗰细路,又要做家務煮飯,嗰女又要返學又有課外活動,有時嗰女又"扭o下計",滿瑙子都係鎖碎事,又點會記得吖,妳話死末!!

Hi xellos
原來妳老公仔又係成個月先返來一次,所以妳比較了解我哋情况。妳老公每次番來幾多日?我老公每次番來都係兩、三日就走la。其實妳都講得好"0岩",佢其實都係一個好男人,0禁多年佢都好勞力去為頭家,我啲朋友問我,驚唔驚佢去有第二個女人,我相信佢唔會敢做,因為佢好投入個家,事無大小都要向佢報告。末有嗰女啲時候,我地從來都末吵過交,十分好。但到嗰女出世之後,就好似好多嘢唔夾,淒女和教女都啲方式都唔同,所以现在成日吵,都係為個女。 其實我都有sent email比佢0架,但寫日記就無啦。個女每日都寫咭比佢0架,每晚佢都同個女响computer到视像電話倾成兩句鍾,唉!我都理解唔到佢為や嘢咁唔放心。

你有沒有想到他是個這樣緊張女兒的父親時,而他又不能伴隨她成長,是否會很不開心呢?

當然知道,佢成日都話向個女最得意、最開心時候唔能夠伴佢成長,佢覺得好唔開心,同唔可以随時保護她。

多謝妳們關心!
kingmommy

大宅

kingmommy

很高興你們只是為了個女而吵,而不是還有其他問題。

你說你理解唔到佢為や嘢咁唔放心,其實你自己已經說了出來 "當然知道,佢成日都話向個女最得意、最開心時候唔能夠伴佢成長,佢覺得好唔開心,同唔可以随時保護她。"

當一個人重視一樣東西但因有心無力而做不到時,那種憤怒氣憤是可想而知,而他現在應該是用盡他所知的方式去想多些了解個女的每一樣東西,爭取他的"權利",人也會因而火了些吧。也可以說一個盡責的人他的自責心也很重。

試吓以欣慰的心情笑看他緊張愛女的行為啦!(緊張大師,24孝老豆)

希望你可以早日跳出這個不開心的心情也希望你不會覺得我煩啦!

而我,如果我好彩,老公會在hk停三至四天,否則便是星期五晚到,星期日便走了。他都成日說兩個bb最可愛的時候他都錯過了,很不開心,但人在江湖身不由己。

我們都一起努力啦!
Xellos
讀書只係人生一部份,
孩子有良好心理質數, 才可勇往直前。

大宅

kingmommy

Yes. Try to 體諒 that he's just a 緊張大師,24孝老豆.
I think he's much better than those fathers who just don't care and never ask about their kids, right?

Of course I understand that taking care of the kid involves a lot of things to deal with and forgetting to bring your mobile phone is absoutly not a sin. He should not blame you after all.
Try to talk with him and let him understand what would you feel if he lost his temper and blamed you, etc.

kingmommy 寫道:
Hi sweetsoul

妳問我有冇手提電話?當然有啦!所以佢成日要我去到邊都要sent SMS 俾佢。因為IDD費太贵,所以sent 多啲message聯絡lor.有時候因為太忙或趕時間,唔記得帶手機,sent 唔到message比佢,就比佢"罵"到飛起!其實佢唔了解一個女人帶着嗰细路,又要做家務煮飯,嗰女又要返學又有課外活動,有時嗰女又"扭o下計",滿瑙子都係鎖碎事,又點會記得吖,妳話死末!!

kingmommy

男爵府

Hi xellos

見到妳嘅留言及分析,我覺得放鬆左好多,或者我想佢專心啲工作啦!成日覺得佢唔放心我做嘢,原來佢想爭取他的"權利"。

妳講得好0岩"人在江湖身不由己"

希望妳老公快啲可以番來香港工作。

一起努力!
kingmommy

首頁

尾頁

跳至