懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題

別墅

請幫忙

回覆 cfnand 的帖子

您好 cfnand,BB係飲奶時有/ 瞓覺時有鼻塞聲? 似唔似有無鼻垢? BB床近唔近窗?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-10-20 16:10
回覆 cfnand 的帖子

您好 cfnand,BB係飲奶時有/ 瞓覺時有鼻塞聲? 似唔似有無鼻垢? BB床近唔近窗? ...

飲奶瞓覺都有,有時見大聲既,同佢滴生理鹽水會好d,滴完有時會打乞痴噴出鼻屎

別墅

cfnand 發表於 16-10-20 22:51
飲奶瞓覺都有,有時見大聲既,同佢滴生理鹽水會好d,滴完有時會打乞痴噴出鼻屎
...

吾近窗的
cfnand 發表於 16-10-20 22:52
吾近窗的

似乎可能係鼻垢令BB鼻塞,有時沖完暖水浴輕按BB 鼻仔都可以清到鼻垢架。如果飲奶時呼吸聲比較大,媽媽可以留意下餵奶時BB 同自己嘅坐姿,如果BB 頸向前褶太多,或者頸向後傾太多,都會令氣道唔暢通,影響呼吸架;瞓覺時俾BB打側瞓令佢呼吸得舒服DBB床要遠離大塵的位置呀。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

cfnand 發表於 16-10-20 08:41
如題
可能bb有鼻敏感, 我大仔當時都係咁, 我以為佢唔舒服, 隔幾日就睇一次醫生, 睇左幾次醫生先話佢可能係輕敏鼻敏感, 因為空氣唔夠流通。阿仔是冬天出世, 怕佢凍, 所以成日關門, 空氣唔流通, 後來開左門, 情況就好好多。你睇下屋企空氣夠唔夠流通。

別墅

吾該哂,感謝大家回覆,解釋得好詳細,我會試下你地既方法

首頁

尾頁

跳至