母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB就黎5個月,由一出世都係全泵,而家因為做咗ftm,想轉做全埋身,可以慳泵奶洗哩時間同埋出街帶少d嘢。但係好多疑惑,希望有經驗的媽媽可以解答

1.瓶餵時係定時定量,每日5次,3.4-4小時餵一次,咁埋身需唔需要定時?因為我囡可以連續瞓成6個鐘,如果唔限時咪好易飲少左?(佢好早已戒夜奶,我唔想佢飲返)

2. 量的問題,瓶餵每次飲4-5安,埋身冇得計,咁我點知佢夠未?佢有時10分鐘就瞓著,有時又可以飲45分鐘。我每5小時泵一次,泵半個鐘先泵到3-4安,如果咁計埋身咪唔夠bb飲。
仲有平時泵完直至下次泵都係林的,但bb埋完身冇幾耐個胸就開始實,佢又啜唔清,係咪飲得唔夠呢? 本身佢已係奀妹,我唔想佢再瘦呀。同埋埋左身我唔想再要泵呀,如果唔係我全日就餵奶泵奶咩都冇時間做了。

請各位指教一下!

複式洋房

認識瑞士牛牛第一回

Fattybighead 發表於 16-10-20 14:12
BB就黎5個月,由一出世都係全泵,而家因為做咗ftm,想轉做全埋身,可以慳泵奶洗哩時間同埋出街帶少d嘢。但 ...

我原本都係全泵架,早排先轉做全埋身。我阿b食得密,好快嗌餓,有時2個鐘就搵,有時訓左晏教,4,5個鐘都唔叫。夜晚9點幾食完,就一教訓到6點,一日大概食6餐至7餐。佢而家體重升得好理想呀,又玩得又食得

至於量,其實好難計,始終bb埋身食比泵出黎多。我個b都係,有時10分鐘就唔食,有時啜半個鐘都仲要啜。

我每次都有mark低佢食奶既時間,通常訓教前佢就會啜耐d,每次我都等到佢自己吐出黎先停。佢地食飽,會眼仔碌碌好滿足咁,如果唔夠,佢地吐出黎都仲會搵,咁就要比埋另一邊喇!而且,乳房會變得鬆軟,證明奶已經排出。

bb埋身啜會比泵出黎多,埋身愈多,奶量愈多。當bb啜既時候,會傳送訊息比大腦造奶,配合阿b食量。

如果真係擔心,可以每星期幫bb磅重,紀錄佢既體重增長!

希望可以幫到你啦加油呀

複式洋房

回覆樓主

Fattybighead請問你轉全埋身成功嗎?我b都係將近5個月,想轉全埋身,想請教你

大宅

ferrariprincess 發表於 18-4-15 19:28
Fattybighead請問你轉全埋身成功嗎?我b都係將近5個月,想轉全埋身,想請教你
...

我唔成功啊,你加油

複式洋房

回覆樓主

我個b就快五個月,我都努力緊由全泵轉為埋身

別墅

回覆樓主:

原來都有同路中人,我都打算全泵轉埋身啊,大家加油

複式洋房

我個b兩個月想轉埋身得我多d奶,佢第一日肯埋身呀第二日一埋身就爆喊口!!唔知佢發生咩事明明第一日好肯埋身

男爵府

回覆樓主

我全泵左9個月,阿仔突然轉全埋身,現在三年多,仍是全埋身,你加油

大宅

回覆 Maygo 的帖子

想請教全泵轉埋身,我個四個月大,佢唔肯啜,點可以教佢啜?同埋你個小朋友係點轉架?佢突然啜?麻煩你。

男爵府

REEEE 發表於 18-8-4 06:36
回覆 Maygo 的帖子

想請教全泵轉埋身,我個四個月大,佢唔肯啜,點可以教佢啜?同埋你個小朋友係點轉架? ...

好深刻記得,九個月大,去完媽媽們的茶聚,回家阿仔唔肯用樽食奶,咁我去完街,未泵奶所以好谷,佢唔肯食樽,我谷到痛,咪俾佢埋身,點知識得點啜,(我都係新手,初生時,阿仔唔識啜,咬住,我仲以為餵母乳係咁痛,真的無奈的無知,去健康院例行檢查,醫生話阿仔好肚餓,檢查埋我,先知咬到我好傷,就轉做全泵),佢仲將個奶樽掉落地,之後埋身到現在三歲幾

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊