美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次用時就咁碌,感覺好夾肉,碌完就好似捏完面咁,紅紅哋。但效果好出。

之前試過用精華打底碌,感覺冇咁夾,但唔知係咪心理,覺得效果冇咁勁。

想請教下大家,其實係乾碌定濕碌? Thanks!

大宅

bb7 發表於 16-10-29 13:45
第一次用時就咁碌,感覺好夾肉,碌完就好似捏完面咁,紅紅哋。但效果好出。

之前試過用精華打底碌,感覺冇 ...

臉我會用冇酒精成分的爽膚水噴濕塊臉先碌,又或者洗完臉半濕就碌,身我就乾碌

子爵府

回覆 bb7 的帖子

Refa 碌嘅時候有微電流, 所以係要用水性精華。搽 油性精華唔導電,效果冇咁好。
小朋友放暑假比平日更忙!

公爵府

heiheiada 發表於 16-10-29 22:04
回覆 bb7 的帖子

Refa 碌嘅時候有微電流, 所以係要用水性精華。搽 油性精華唔導電,效果冇咁好。 ...

其實点知有無電流?

子爵府

littlemelody 發表於 16-10-29 22:48
其實点知有無電流?
要用電工嘅“他”錶的!有電流才是真 refa. 你上 youtube 睇吓片啦!

公爵府

heiheiada 發表於 16-10-30 00:42
要用電工嘅“他”錶的!有電流才是真 refa. 你上 youtube 睇吓片啦!

我是百x匯買, 一定是真。我不知是否真有电流, 但不會買儀器去check

子爵府

littlemelody 發表於 16-10-30 01:20
我是百x匯買, 一定是真。我不知是否真有电流, 但不會買儀器去check
我 n 年前去美容院做微電流, 一做就瞓覺,美容師話個個客都係咁。 可能我比較敏感啦!我依家用 refa 之後都覺得忽然好眼瞓,係睡魔急 call 嗰隻。 網上亦有 comment 話用左 refa 好好瞓。你可以留意下自己用左 refa 之後, 身體上會有什麼特別反應/ 唔同!

侯爵府

heiheiada 發表於 16-10-29 22:04
回覆 bb7 的帖子

Refa 碌嘅時候有微電流, 所以係要用水性精華。搽 油性精華唔導電,效果冇咁好。 ...
請問咩係水性精華? 普通toner算唔算?

子爵府

bertcat123 發表於 16-10-30 10:51
請問咩係水性精華? 普通toner算唔算?
即係不含油份,大多數 toner 都係水性,但都有一些含油份的。精華都有分水性 or 油性, 買時問吓售貨員可唔可以用嚟做導入機, 就知用唔用得。Lotion, cream 就一定含油份啦!

bertcat123    發表於 16-10-30 12:29

男爵府

heiheiada 發表於 16-10-30 10:39
我 n 年前去美容院做微電流, 一做就瞓覺,美容師話個個客都係咁。 可能我比較敏感啦!我依家用 refa 之後 ...

可以好瞓咁正,真係估唔到微電流會有埋呢個咁好既功效呀,請問如果我唔係想瘦面,而係想塊面緊致同飽滿啲refa 適合我嗎?thx

子爵府

可兒222 發表於 16-10-30 22:26
可以好瞓咁正,真係估唔到微電流會有埋呢個咁好既功效呀,請問如果我唔係想瘦面,而係想塊面緊致同飽滿啲r ...
我塊面都係瘦, 冇咩水份。 Refa 係幫助面部血液循環, 消除水腫。 微電流就可以幫助肌膚收緊,同埋刺激膠原增生,係唔會減到脂肪的。 做完應該係面色紅潤,肌肉更有彈性。

男爵府

heiheiada 發表於 16-10-30 23:23
我塊面都係瘦, 冇咩水份。 Refa 係幫助面部血液循環, 消除水腫。 微電流就可以幫助肌膚收緊,同埋刺激膠 ...

好多謝你詳細既解答呀請問你用咗幾耐呀?最初用果陣會唔會碌紅塊面㗎,我皮膚好簿所以有小小擔心。

子爵府

可兒222 發表於 16-10-30 23:47
好多謝你詳細既解答呀請問你用咗幾耐呀?最初用果陣會唔會碌紅塊面㗎,我皮膚好簿所以有小小擔心。 ...
我用左2個幾月, 我覺得用 refa 係一種 massage, 碌面感覺應該要好似做 facial 咁。 如果你碌到好紅, 咁你可能係碌嘅角度唔啱, 你睇返說明, 係唔可以夾起d肉。要調整一吓角度了!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

heiheiada 發表於 16-11-1 10:03
我用左2個幾月, 我覺得用 refa 係一種 massage, 碌面感覺應該要好似做 facial 咁。 如果你碌到好紅, 咁你 ...
我買左refa s, 請問你碌眼時會每邊碌幾多下或碌幾耐先夠?

如果唔打底, 面乾時碌OK嗎?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章

heiheiada 發表於 16-10-30 10:39
我 n 年前去美容院做微電流, 一做就瞓覺,美容師話個個客都係咁。 可能我比較敏感啦!我依家用 refa 之後 ...
你咁樣講一講我又覺呀...我次次做完當晚都係好早訓著..而且好眼訓.......

子爵府

me920 發表於 16-11-1 11:22
我買左refa s, 請問你碌眼時會每邊碌幾多下或碌幾耐先夠?

如果唔打底, 面乾時碌OK嗎?

可以唔搽嘢就咁碌, 沒問題。因為 refa 唔係導入, 係 massage.
我沒有refa s, 佢好似建議10~20次,但 refa 說明書講過,佢其實係冇特定既方法, 只要使用者覺得舒服。

me920    發表於 16-11-1 17:36

首頁

尾頁

跳至