自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

兩個女都讀小學,近日一齊考試,大嘅考第二次呈分

早於三星期前已開始準備考試,平日多功課,又要默書,跟本冇時間溫習,只有星期六,日可以坐定溫習

時間緊迫,範圍又多,可惜皇帝唔急太監急,已經開始燥,奈何老公同我唱反調,話我太緊張 當然啦! 咁多年都未曾幫過手同囡溫書,針唔拮到肉唔知痛

真係好想唔理,考試又唔係我,咁擔心做咩 ...

其實係咪有家長可以完全放手唔理,即使成績唔好,都唔會插手

wcpcelia    發表於 16-11-6 18:24

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆:純呻

我都覺得同小朋友溫書好痛苦。我完全明白你的感覺。我都想自己唔好咁緊張,我都想放手

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

回覆樓主:

我搵補習姐姐幫手,得就得,唔得食忽得

我三年班開始比佢去補習社,費事自己激氣又傷害親子關係

加上學校d英文好深,我攪唔掂唯有搵人幫手,今年5年班開始搵私人補習谷谷佢,3日全科2日英文

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bbkkc 發表於 16-11-4 23:27
我搵補習姐姐幫手,得就得,唔得食忽得

我三年班開始比佢去補習社,費事自己激氣又傷害親子關係

補5日?

我都試過搵私人補習,但成效唔大,我只外判英文科

水晶宮

alicialee1210 發表於 16-11-4 23:27
我都覺得同小朋友溫書好痛苦。我完全明白你的感覺。我都想自己唔好咁緊張,我都想放手

...

諗住有人會 appreciate 你,結果係俾人話緊張,有苦自己知

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

引用:Quote:alicialee1210+發表於+16-11-4+23:27

原帖由 Koala_Chu 於 16-11-04 發表
諗住有人會 appreciate 你,結果係俾人話緊張,有苦自己知
有時候想咁緊張做咩,其他人都冇心理真係自己搵來辛苦

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

Koala_Chu 發表於 16-11-4 23:31
補5日?

我都試過搵私人補習,但成效唔大,我只外判英文科

係呀,平日3日全科上黎睇下功課默下書做下溫習,大女本身自己唔夠自律,唔係唔肯溫不過要人push

星期六日就補英文

我平日放工返黎得個3-4個鐘同小朋友相處,唔想家嘈屋閉鬧女,另外有個2歲女又想陪下佢玩

珍珠宮

環保接龍勳章

Koala_Chu 發表於 16-11-4 23:15

早於三星期前已開始準備考試,平日多功課,又要默書,跟 ...

我女小四時已經完全放手唔理。 小五小六三次呈分我都冇理過佢,一來唔想增加佢壓力,二來讀書係佢責任,佢考成點佢自己承擔。 舊年我成個過程只係鼓勵佢,温完書同佢食下野relax下咁,當然我女平時成績都ok嘅,我又唔係D虎媽,一定要佢做最top嗰幾個,只要好似平時發揮正常就得。 結果成績反而比平時仲好少少tim.

p.s. 有時家長太緊張,可能令到小朋友增加心理壓力,影響臨場考試表現。 加油!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

alicialee1210 發表於 16-11-4 23:35
有時候想咁緊張做咩,其他人都冇心理真係自己搵來辛苦

...

所以我好想搵一次完全唔理,睇吓結果如何,但要搵成績做賭注

子爵府

回覆 alicialee1210 的帖子

我。仔讀小學時只同佢溫中文,英文同數學交比補習老師,除左教仔寫靚D字外我係從來吾理佢功課的。一年級已自己執書包,中學已完全放手,而家F6了,感恩佢好自律吾駛我擔心学業

水晶宮

bbkkc 發表於 16-11-4 23:38
係呀,平日3日全科上黎睇下功課默下書做下溫習,大女本身自己唔夠自律,唔係唔肯溫不過要人push

星期六日 ...

可否透露大約補習費多少

男爵府

Koala_Chu 發表於 16-11-4 23:44
可否透露大約補習費多少

補習費用大約$3500一個月,大女真係使好多錢一個月,仲有學費校車學琴跳舞!!!!

水晶宮

gracelam 發表於 16-11-4 23:38
我女小四時已經完全放手唔理。 小五小六三次呈分我都冇理過佢,一來唔想增加佢壓力,二來讀書係佢責任,佢 ...

大囡未夠自律,容易受引誘,功課佢可以自己攪掂,但成績未達標,所以要幫佢溫書

細囡未穩定,時好時壞,又要睇耐d

水晶宮

QUEEN314 發表於 16-11-4 23:44
回覆 alicialee1210 的帖子

我。仔讀小學時只同佢溫中文,英文同數學交比補習老師,除左教仔寫靚D字外我係 ...

好羨慕,唔知我要等到幾時先甩身

水晶宮

bbkkc 發表於 16-11-4 23:48
補習費用大約$3500一個月,大女真係使好多錢一個月,仲有學費校車學琴跳舞!!!!

...

不過補得好又值嘅! 但補5日唔辛苦咩?

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:兩個女都讀小學,近日一齊考試,大嘅考第二

原帖由 Koala_Chu 於 16-11-04 發表

早於三星期前已開始準備考試,平日多功課,又要默書,跟 ...
佢肯溫咪好囉,呀女都係小女,11/11考未溫過,亦堅持唔溫

水晶宮

oiyau2005 發表於 16-11-4 23:58
佢肯溫咪好囉,呀女都係小女,11/11考未溫過,亦堅持唔溫

如果識又考得好嘅,我接受唔溫都得㗎!

男爵府

Koala_Chu 發表於 16-11-4 23:56
不過補得好又值嘅! 但補5日唔辛苦咩?

補左3個月左右今次測驗係比上年有d進步,不過仲未OK, 唯有再比d時間

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:Quote:oiyau2005+發表於+16-11-4+23:58+佢

原帖由 Koala_Chu 於 16-11-05 發表
如果識又考得好嘅,我接受唔溫都得㗎!
英文唔合格

wcpcelia    發表於 16-11-5 18:38

珍珠宮

回覆:純呻

我女自小都係自己攪掂學業!我兩公婆都無插手!由她撞下板!都試過成績唔好架!唔合格!但每次考試完!我都會帶佢買一份禮物!係獎勵佢有無盡力溫習!如果佢覺得有盡力,就隨便選擇一份!但無盡力既話,就唔好選擇禮物。經過4年訓練,漸漸到小五呈分,佢都盡力考取了好成績!到今年中三,我兩公婆都無理佢學業,佢自己已自動自己做好本份!所以從小應該放手,慢慢訓練下佢!如果唔係!到中六妳都停不了!

首頁

尾頁

跳至