跳至

首頁

尾頁

大宅

沒有加籍人士在加拿大買樓要打稅嗎?每年租金收入要報稅嗎?在香港開一個加拿大銀行戶口收租,可行嗎?最後,在香港找律師辦交易文件,可以嗎?

複式洋房

BabyCannan 發表於 16-11-7 23:09
沒有加籍人士在加拿大買樓要打稅嗎?每年租金收入要報稅嗎?在香港開一個加拿大銀行戶口收租,可行嗎?最後 ...

全部可以
但費用貴過親自來

大宅

1219mimi 發表於 16-11-7 23:11
全部可以
但費用貴過親自來

你指是律師費嗎?銀行開戶口,外國人如果在加拿大開戶需要提供什麼資料?

洋房

BabyCannan 發表於 16-11-8 09:00
你指是律師費嗎?銀行開戶口,外國人如果在加拿大開戶需要提供什麼資料?
...

我去過呢間睇,專賣貴樓(我去運吉),但我要知既問題都清楚解答~

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=908034869329785&id=668690993264175

大宅

SamanthaVikkie 發表於 16-11-8 10:59
我去過呢間睇,專賣貴樓(我去運吉),但我要知既問題都清楚解答~

https://www.facebook.com/permalink. ...

但外國人在加拿大租金收入需要報稅嗎?

大宅

好媽媽勳章

BabyCannan 發表於 16-11-9 12:25
但外國人在加拿大租金收入需要報稅嗎?
需要報non-residence income tax

洋房

J'smama 發表於 16-11-9 14:24
需要報non-residence income tax

外國人用bank of Montreal 俾三成半唔駛睇income,(emoji)(emoji)康榮講的, 三成半(emoji)

子爵府

BabyCannan 發表於 16-11-7 23:09
沒有加籍人士在加拿大買樓要打稅嗎?每年租金收入要報稅嗎?在香港開一個加拿大銀行戶口收租,可行嗎?最後 ...

沒有加籍人士在加拿大買樓要打稅嗎?

每年租金收入要報稅嗎?

在香港開一個加拿大銀行戶口收租,可行嗎?
要,唔係收到租入邊?

最後,在香港找律師辦交易文件,可以嗎?
可以,有d 加拿大律師香港有office

ps. 我喺香港/多倫多都簽過交易文件
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

大宅

yy13 發表於 16-11-9 18:32

謝謝回覆。請問如外國人買樓收幾多%稅?如找bank of montreal 做mortgage 手續麻煩嗎?利率如何?相比直接去加拿大簽買賣合約,找律師在香港搞手續,那種方法比較平呢?十分感謝

大宅

SamanthaVikkie 發表於 16-11-9 17:05
外國人用bank of Montreal 俾三成半唔駛睇income,(emoji)(emoji)康榮講的, 三成半(emoji)
...

我今日有打電話比問,佢哋都係咁講。但始終最後做唔做到mortgage 係銀行決定,所以想知實際情況。我有時間會親自打電話問下bank of montreal。

另外,多謝你比料我,佢哋都比到好多有用嘅資料比我。:mother:

洋房

BabyCannan 發表於 16-11-9 23:23
謝謝回覆。請問如外國人買樓收幾多%稅?如找bank of montreal 做mortgage 手續麻煩嗎?利率如何?相比直接 ...

應該去加拿大搞平啲,唔係點讚錢,實際情況都係問清楚,或者你知道updata 下我~希望平過去加拿大皮費(emoji)

洋房

yy13 發表於 16-11-9 18:32

可以係香港開戶口供樓,全部交易文件香港搞,收租要俾25%稅

子爵府

謝謝回覆。請問如外國人買樓收幾多%稅?如找bank of montreal 做mortgage 手續麻煩嗎?利率如何?相比直接 ...

請問如外國人買樓收幾多%稅?
唔好意思,因為已經2-3年,唔多記得,我再搵下d 文件再話你知。不過順帶一提,有d 地方要比多一種稅,我嗰次比多差唔多double

如找bank of montreal 做mortgage 手續麻煩嗎?
我喺cibc 做,唔麻煩,bom 唔太清楚

利率如何?
次次有少少唔同,去年做P-0.65 = 2.05%

相比直接去加拿大簽買賣合約,找律師在香港搞手續,那種方法比較平呢?十分感謝
我冇比較過邊個方法平,不過如果香港簽要另外比律師費+手續費+courier fee,我係加拿大律師直接用返佢香港office,唔係我自己搵
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

大宅

yy13 發表於 16-11-10 14:52
請問如外國人買樓收幾多%稅?
唔好意思,因為已經2-3年,唔多記得,我再搵下d 文件再話你知。不過順帶一提 ...
15% property tax would be charge from foreigner when buying home in Vancouver starting in aug this year.

子爵府

BukeLuke 發表於 16-11-10 23:25
15% property tax would be charge from foreigner when buying home in Vancouver starting in aug this y ...

呢個额外稅係新增
暫時多倫多未有

大宅

yy13 發表於 16-11-11 00:13
呢個额外稅係新增
暫時多倫多未有
早買早享受

洋房

BukeLuke 發表於 16-11-11 04:27
早買早享受

美國大選結果出後,好似話好多美國人走去加拿大,樓價唔知有無大陸人去加拿大影響咁大

大宅

好媽媽勳章

HSBC 要做資產審查先批mortgage, 同香港一樣

大宅

In fact the buyers also from US, Russia, and Iran. They are very low profile, so no media talking about it

子爵府

我呢個condo $270,000
睇返文件比左13%稅
喺多倫多律師樓send 文件返香港簽收$1300 + 稅

首頁

尾頁

跳至