想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好,我係今年10月11日小產左,個胎6星期大左右,雖然醫生話第一次好大可能係個胎結合時染色體排列錯誤,唔關Daddy Mummy事,唔需要驗其他野,下一胎多數無事。

但小產既心情其實未試個既人係唔會明白,實在唔想再有下次,所以係呢到睇左好多post,最後決定12月2日去台灣愛群診所檢查,去台灣主要係聽JM講平好多。但由於驗荷爾蒙主要係Day2 - day3驗,好難夾去台灣既時間所以基本懷孕前檢查同一部分荷爾蒙會係香港驗左先。而我老公就只係驗基本懷孕前檢查。

以下係我睇JM們會檢驗既項目,驗過既JM們幫忙睇下有冇野灟左?一齊討論下呀!希望bb可以快d返黎我身邊

基本懷孕前檢查(香港)
CBC 血全圖
Urinary Test 小便常規檢查
ABO & Rh 血型及恆河猴因子
HIV I & II 愛滋病毒測試
HBsAb 乙型肝炎表面抗體
HBsAg 乙型肝炎表面抗原
VDRL 梅毒血清測試
Rubella Autibody IgG 德國痳疹抗體 (Female only)
Pap smear test 柏氏抺片(Female only)
Semen Analysis 精液常規檢查 (世界衞生组織標準) (Male only)
Chlamydia Trachomatis DNA 子宮頸拭子衣原體DNA (Female only)<--使唔使驗呢個?

荷爾蒙 - Day2-3 (香港)
Prolactin 催乳激素
Progesterone(P4) 黃體素
E2 雌二醇
TSH 促甲狀腺激素
FSH 促卵泡激素
LH 黄體生成素
Testosterone 睾丸酮素

荷爾蒙 (台灣)

AMH 抗穆勒氏管激素
CA125 子宮內膜異位症指數
Free T3 游離三碘甲狀腺素
Free T4 游離四碘甲狀腺素
T3 三碘甲狀腺素
T4 四碘甲狀腺素
ESR 紅血球沉降率<--呢個使唔使驗? 需唔需要Day2-3?

凝血 (台灣)
Protein S 蛋白質 S
Protein C 蛋白質 C
Anti-thrombin III 抗凝血素III
Lupus anticoagulant-DRVVT 狼瘡性抗凝固素
D-Dimer (Quantitative) D-雙合蛋白
Homocystcinc (Serum)

免疫 (台灣)
Anti-Cardiolipin IgG 抗牛心磷脂抗體 IgG
Anti-Cardiolipin IgM 抗牛心磷脂抗體 IgM
Anti-thyroglobulin Ab 甲狀腺球蛋白抗體
Anti-TPO 抗微粒抗體
Anti-phospholipid Ab 抗磷脂抗體
Autoimmune Disease Screen
Anti-Nuclear Autibody (ANA) 抗核抗體

染色體 (台灣)

呢個需唔需要驗? 如要既係咪要一齊驗? 因為我老公會遲我一日去台灣. 我檢查時佢未到呀!如果要一齊就要再約時間。

複式洋房

我都係9月小產咗,bb 9W, 但得5W 大,見過心跳,但最後無咗。因為自己本身有免疫問題,所以都去咗愛群睇翁醫師,但驗血項目個個人唔一樣,我睇完翁醫師,返到香港睇風濕科要再check多d野,價格都唔平,so I suggest u may be go consult a doctor first.

And I will go back to Taipei for second visit, 去睇report, 所以你可能都要預返去

複式洋房

alicequeen 發表於 16-11-16 21:05
我都係9月小產咗,bb 9W, 但得5W 大,見過心跳,但最後無咗。因為自己本身有免疫問題,所以都去咗愛群睇翁 ...

謝謝回覆呀!我都係睇手愛群既翁醫生呀!不過做定research到時可以問下佢.

你係知道有免疫問題先去台灣驗嫁?

大宅

你好, 我覺得你個LIST 已經好齊, 其實我覺得染色體可以倏埋。ESR, 我冇驗, 我自己做左個表分析D項目

複式洋房

加貝 發表於 16-11-18 15:56
你好, 我覺得你個LIST 已經好齊, 其實我覺得染色體可以倏埋。ESR, 我冇驗, 我自己做左個表分析D項目
...

謝謝你呀!染色體我都想驗下. 但使唔使同一時間驗嫁?

大宅

小菠蘿 發表於 16-11-18 18:33
謝謝你呀!染色體我都想驗下. 但使唔使同一時間驗嫁?

染色體anytime驗都得

男爵府

小菠蘿 發表於 16-11-16 17:33
大家好,我係今年10月11日小產左,個胎6星期大左右,雖然醫生話第一次好大可能係個胎結合時染色體排列錯誤 ...

樓主請問去左愛群初診未?期待你的分享!

複式洋房

ananlove 發表於 16-12-2 15:11
樓主請問去左愛群初診未?期待你的分享!

我搭梗捷運去梗呀!再上黎報到

男爵府

小菠蘿 發表於 16-12-2 15:56

大宅

小菠蘿 發表於 16-12-2 15:56

可以分享一下嗎?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至