自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

今日响旺角廣華街等c6,有個后生仔响我車頭前面扮晒好急打左好多次電話,走埋黎好似好尷尬同我講:唔好意思小姐,我做速遞,唔見左個袋同銀包,已經去左油麻地警署報案,打俾屋企人三個幾鐘又無人聽,我住响東涌,可唔可以借廿蚊搭車番屋企,我留底個電話號碼俾你,聽日還番你?
k...咁你張報案紙呢?
答:掉左哦,所以無呀.
我:咁你報案黎做咩?
答:...............
我:咁你屋企人無手機咩?
答:有呀,打唔通呀..
我:咁啱既....
答:........
我:咁你可以當左部手機先囉,個model咁新...
答:當左咪無得用電話囉...
我:想番屋企咪要當囉,唔使响街問人借,又熟得番個電話,你自己個樣都唔好意思啦, 一係你番去油麻地警署叫亞sir補多張紙俾你,咁我好樂意幫你....我未講完佢已經話ok,唔該晒....我用倒后鏡望佢又扮過野 好在個個彈開.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

水晶宮

好媽媽勳章

如果佢唔係個d道友,$20我會借比佢既

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

=.=我個日係街都預到個男人...
佢問我有無1,2蚊...開頭我以為佢唱散紙...
點知原來係問我拎...:;pppp:

禁止訪問

別墅

我會話 "你照去搭車同車站職員講, 佢會俾你搭既"

事實佢地會架, 因為你唔係要錢, 搭車姐. (我試過)

男爵府

我會同佢講:唔好玩啦哥哥仔,去得報警跌銀包,阿sir都知你冇錢啦,做咩唔問阿sir借呀!!!

我次次見親呢d人,我都叫佢搵警察,有次有個貌似道友的物體見我咁講,佢話police唔會理ga wor,我話係咩,駛唔駛我打999問吓!! 佢轉頭就走

複式洋房

諗起陳小春套戲

男爵府

呢個把戲30年未停過
30年前第一次遇到個亞婆問我攞5亳子返慈雲山,直至而家問攞10蚊返屯門既又有,問廿蚊返長洲又有
不過我只比過一次5毫子
因為第二日同時同地同一個亞婆又問我攞5毫子返慈雲山。

伯爵府

我就唔會"借"喇
我係早十年前, o係街比人"敲"o左五十蚊
返屋企同屋企人講, 比佢o地係咁話我係比人呃錢....
之後我無再比過錢人喇

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我讀書個陣都試過俾咗廿蚊個男人,佢收咗話聽日俾返我,走咗之後我先諗起,佢又唔識我,我又唔識佢,點俾?不過個陣俾得都唔預有得攞返

子爵府

我十五年前仲做緊中學生時,有一日有個男中學生問我借錢返學,(理由都係果幾種),當時我好唔好意思地推說無散紙,他好不知衰地話等我唱,我一支箭入左地鐵的閘口.
一排之後,我又係果區附近見到佢,佢竟然又問我攞錢,我咪話佢囉,佢好快噤走左.
如果比我宜家,我講都費事,我會話"其實我仲窮過你",即走:;pppp:

大宅

原文章由 HOB2002 於 08-11-29 21:32 發表
諗起陳小春套戲

YES...墨斗先生

男爵府

我十幾年前都比人用呢個藉口 "昆" o左廿蚊呀!

珍珠宮

好媽媽勳章

你咁講起我都試過
有一次我返工,跟著有個男仔走過來問我借$20返東涌,佢話屋企人去晒旅行,搵唔到人救佢,跟著我比左$20佢,佢問我係邊度返工,下次比返我,我話唔駛囉,跟著返去同d同事講返,佢地話我比人呃

珍珠宮

好媽媽勳章

我細妹廿年前試過自己搭車去fu藥(每日都要去的), 點知佢有日搭錯車, 唔知去左邊個巴士總站, 佢果時只得7~9歲咋, 係街度問人借錢, 有人俾左佢一百蚊搭的士返屋企.

大宅

係十年前有個著學服既中學生,佢話漏左銀包係同學屋企, 問我借2蚊比佢搭巴士, 我冇比佢, 我見到佢失望到想喊個樣, 覺得好內疚, 係幾個月前我係大圍火車站月台, 有個人問我借十幾蚊比佢, 我諗番起果個中學生, 我就比左佢, 但當時又覺得比人呃

子爵府

2024年龍年勳章

10多年前係中環我都試過有阿婆問我借$20回家, Then 我叫佢跟我行, 行左幾步, 佢問我去邊, 我話行前D 有警察, 佢地會用車你回家的...佢立即9秒9走左........

複式洋房

好久前我都試過,佢話啱啱係屋企落街就唔見咗銀包,佢約咗人在屯門,問我攞(係攞)100蚊入屯門,我就同佢講,你可以打電話返屋企叫人落嚟比錢你,佢又話佢趕時間,佢就話比d豉油我(當時佢攞住好多支豉油),叫我比100蛟同佢換,當然我無採佢啦!

珍珠宮

原文章由 renren 於 08-11-29 17:18 發表
今日响旺角廣華街等c6,有個后生仔响我車頭前面扮晒好急打左好多次電話,走埋黎好似好尷尬同我講:唔好意思小姐,我做速遞,唔見左個袋同銀包,已經去左油麻地警署報案,打俾屋企人三個幾鐘又無人聽,我住响東涌,可唔可以借 ...

我會用八達通幫佢do巴士
又或者係mtr幫佢買單程飛

首頁

尾頁

跳至