家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我阿囝而家15個月大, 一早已經同佢買咗英國保X - 健樂醫療計劃(普通病房+附額外醫療計劃), 每年保費要US$293.2/年 (大約HK$2300/年), 我阿囝前幾日緊急做咗手術, 個AGENT同我講份保險只可以CLAIM到部份錢, 自己要再補貼幾千蚊, 我想問

1) AGENT話每個手術CLAIM到個成數唔同, 仲要唔係個個手術可以CLAIM到錢, 所以即使CLAIM到都未必COVER到全部手術費, 咁我買份醫療保險做咩呀?

2) AGENT話每個醫生做同一個手術都開價唔同, 咁要做手術前咪要CHECK晒全港醫生啲收費?

3) AGENT話如果要CLAIM得足, 咁就要買半私家或頭等醫療PLAN, 咁即話普通病房PLAN係無用架啦?

4) 請問有無啲醫療PLAN係CLAIM得足而保費又唔係太貴呢?

禁止發言

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 catherineleungg 於 08-11-29 18:37 發表
我阿囝而家15個月大, 一早已經同佢買咗英國保X - 健樂醫療計劃(普通病房+附額外醫療計劃), 每年保費要US$293.2/年 (大約HK$2300/年), 我阿囝前幾日緊急做咗手術, 個AGENT同我講份保險只可以CLAIM到部份錢, 自己要再 ...

係架, 住院保險都有分等級既. 我果時做手術, 係拎埋自己份保單既詳情(例如病房幾多$一晚, 醫生費幾多, 麻醉師幾多)比醫生睇, 再問醫生我大約要貼幾多等等.

我果個醫生好好, 佢會就住我份保險內容去收費, 盡量幫我claim, 例如手術費我唔多, 但醫生巡房費比較高, 佢就adjust手術費到我max既保額, 唔夠就響醫生巡房費貼番. 所以最後我只係比左幾千蚊(成個手術連住私家醫院成4萬幾).

伯爵府

1) 保單條款內有手術賠償表, 列明每種不同手術的賠償比例. 舉例: 手術賠償上限為$40000, 割盲腸賠50%. 醫生收手術費$20000或以下的話就會賠足. 假設醫生收$25000, 咁自己就要自付$5000. 如果買左額外保障, 一般會再賠餘額80%, 即$4000, 咁自付為$1000.

2) 你個agent無講錯, 每個醫生做手術收費的確不同. 做手術唔係搵個最平, 而係搵個信得過及可負擔. 你可以做手術之前同醫生傾價錢, 盡量安排可以由保險全數賠償.

3) 當然唔係大房計劃無用, 只不過今次正正遇上較貴手術, 或者醫生收費比較貴. 就算買私家房計劃, 一樣唔保證可以全數賠償. 舉例, 一個器官移植手術幾十萬, 相信買私家房計劃都要自付.

4) 正如我所講, 是否可足賠視乎好多因素, 貴唔一定可以足賠, 平亦唔一定要自付. 我有個實際例子, 有個客入醫院無做過手術, 但一樣要自付, 因為住醫院時間好長, 而且做好多化驗同用好多葯, 雜費超支要自付.

[ 本文章最後由 遙遙爸爸 於 08-11-29 21:50 編輯 ]

伯爵府

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 #1 catherineleungg 的文章

大部份醫療保險都會有各個項目嘅上限
例如大房房錢每日$720...雜費$10000....
手術費亦有個手術分級列表
內裡列明唔同嘅手術所屬嘅級別
或是該項手術最高獲賠嘅上限
有時唔同醫生收費的確有出入
今次情況緊急的確唔容許格吓價
或是同醫生講吓價

至於半私家房
所有項目保障額都係會加大哂
但要留意醫院一切收費亦都隨之而加大
真係用塊棉花都會貴D喇

如果要確保唔要保唔哂
咁你可以轉為搵D全數賠償嘅
我見你囝囝而家嗰份都$2300一年
咁你睇睇下面條LINK
入面係AXA General嘅"卓越無憂保"
佢係全數賠償冇分項嘅
半私家房個計劃全年總賠償上限係250萬
0-17歲嘅保費都係保持每年$2740

http://www.axa-insurance.com.hk/brochure/cSmartCareOptimum.pdf
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

男爵府

If compare AXA with Bupa, which one is better?

原文章由 premum2006 於 08-11-30 00:08 發表
大部份醫療保險都會有各個項目嘅上限
例如大房房錢每日$720...雜費$10000....
手術費亦有個手術分級列表
內裡列明唔同嘅手術所屬嘅級別
或是該項手術最高獲賠嘅上限
有時唔同醫生收費的確有出入
今次情況緊急的確唔 ...

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

民房

其實要claim得足d,比多少少錢都好正常。有平既手術,亦都會有貴既手術。一份住院醫療保險都列明左每一項住院醫療等費用既賠償額,並根據出院收費單賠償。不過都好在已經有保險,唔係就真係要洗更多錢了

[ 本文章最後由 HappyGoing 於 08-12-1 15:47 編輯 ]

大宅

2019勳章

原文章由 vicky_cheun 於 08-12-1 13:07 發表
AXA~~~~BUPA賠得好差.......

其實如果你想賠得足D,最緊要睇下份單有無超支賠償,例如AIA/MANULIFE/保誠~~~超支賠8成(即係超支10000佢會賠8000俾你,淨番2000自己俾),呢個係附加條款(當然要俾錢,不過都係少少),另外再買住院 ...

請問ING醫療和危疾好嗎?

禁止訪問

男爵府

多謝大家回覆, 經過呢件事後, 我明白更多醫療保險啲資料, 唔該晒.

男爵府

原文章由 vicky_cheun 於 08-12-1 13:07 發表
AXA~~~~BUPA賠得好差.......

其實如果你想賠得足D,最緊要睇下份單有無超支賠償,例如AIA/MANULIFE/保誠~~~超支賠8成(即係超支10000佢會賠8000俾你,淨番2000自己俾),呢個係附加條款(當然要俾錢,不過都係少少),另外再買住院 ...

我個醫生話我阿仔呢個手術, BUPA係CLAIM唔到錢. 我之前都有諗過轉買BUPA, 不過而家一定唔會.

首頁

尾頁

跳至