母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

醫院精神科醫生話ok可以餵,但專科門診醫生又唔建議,搞到我唔係幾敢餵

別墅

回覆樓主:

一般E D 藥都有放鬆、舒緩、鎮靜嘅作用,一般黎講都唔建議餵人奶。

大宅

hestiavong 發表於 16-11-29 15:12
一般E D 藥都有放鬆、舒緩、鎮靜嘅作用,一般黎講都唔建議餵人奶。

因為尼隻藥我懷孕期間食係無問題咖,醫院醫生就話如果我真係好想餵人奶,但又好擔心就泵完奶先食藥,到下次食藥又再泵完先食藥,但因為係每日食一次,咁每日得一次奶,一定唔夠bb食

別墅

回覆 鰻魚壽司 的帖子

你問o個個係開藥俾你o既醫生定婦產或兒科醫生?
以我微見,雖每日只吃一次藥,但藥的持久力應為24小時 (可能係long release o既藥),
所以我覺得最好問返婦產或兒科醫生,如果佢地都話可以食,就放心得多 ^_^

大宅

hestiavong 發表於 16-11-29 23:35
回覆 鰻魚壽司 的帖子

你問o個個係開藥俾你o既醫生定婦產或兒科醫生?

我問既係精神科醫生,專科門診同生bb係醫院時既精神科醫生!
專科醫生話雖然尼隻藥既藥性都算温和,因懷孕都食得,但始終社會都無正式研究過對BB既發展有無影響,所以就唔建議。
多謝你既提議吖下次我會問埋兒科醫生意見,依家我自行停藥餵人奶,其實同我黎講係唔好,但為左bb,我真係好想俾人奶佢

大宅

其實有無機會問到藥劑師呀?藥劑師應該最熟藥性

大宅

gingerrice 發表於 16-11-30 15:17
其實有無機會問到藥劑師呀?藥劑師應該最熟藥性

係咪可以拎藥既時候問?

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

睇醫生時講要餵人奶,醫生會就住黎開藥,我岩岩生完醫院會幫我問左專科醫生本身食開個隻人奶可吾可以食,吾得既話會轉藥

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

睇醫生時講要餵人奶,醫生會就住黎開藥,我岩岩生完醫院會幫我問左專科醫生本身食開個隻人奶可吾可以食,吾得既話會轉藥

大宅

mei0 發表於 16-12-5 09:05
睇醫生時講要餵人奶,醫生會就住黎開藥,我岩岩生完醫院會幫我問左專科醫生本身食開個隻人奶可吾可以食,吾 ...

我生個陣有問醫生,醫生就話我可以餵人奶,但係如果我擔心隻藥會影響bb發展,就可以食藥前泵出黎餵,不過隻藥一日食一次,咁我無理由24小時先泵一次
專科醫生就話雖然隻藥懷孕係食得,但始終社會上無研究過隻藥對bb有無咩影響,建議我最好就餵奶粉,咁就穩陣啲

大宅

鰻魚壽司 發表於 16-11-29 22:46
因為尼隻藥我懷孕期間食係無問題咖,醫院醫生就話如果我真係好想餵人奶,但又好擔心就泵完奶先食藥,到下 ...
佢地意思即係唔好食完即刻泵, 即係好似飲酒同咖啡咁, 泵完先飲, 到2-3個鍾要再餵果陣藥效都過左了
換句話講1日可泵多於一次...

男爵府

BK Milk勳章

鰻魚壽司 發表於 16-12-7 11:34
我生個陣有問醫生,醫生就話我可以餵人奶,但係如果我擔心隻藥會影響bb發展,就可以食藥前泵出黎餵,不過 ...

你試下問醫生可吾可以轉輕劑量d,如果擔心其實餵奶粉都吾緊要,bb同你健康先最重要

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊