自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

【東方日報專訊】【本報訊】天氣轉涼又到換季時候,「天生購物狂」大舉出動前,最好先檢視自己的衣櫃。環保組織綠色和平昨日發表《時尚趨勢及紡織物垃圾研究》,指全球衣服製造量在○○年至一四年的十五年間增加了一倍,銷售額也增加了八成,而港人平均每人擁有的衣服數量多達九十四件,當中一成六、即最少十五件衣服幾乎從未或甚少穿着,但港人每年的平均置裝開支卻高達一萬港元,呼籲市民謹慎消費。

每分鐘1400件衫被棄

近年速食時裝(Fast Fashion)大行其道,市民以相宜價錢就可買到時尚衣着,但不少時裝被指質素差劣,穿不到幾次便要廢棄,因此製造大量垃圾。綠色和平項目主任鄧敏琳表示,與十五年前相比,港人現時每年會多買六成衣服,當中不少從未穿過,平均每人每年置裝費高達一萬港元,但不少服裝的穿着次數卻大減,有的穿不了幾次便會扔掉。

鄧指出,速食時裝發展快,但相關衣物因追求低成本,使用的物料愈來愈多合成纖維,當中聚酯纖維生命周期的碳排放量,是棉花的三倍,需耗費數十年才能分解,嚴重污染海洋。環保署的固體廢物監察報告亦指,本港一四年共有約十一萬噸紡織物廢件,相等於每分鐘就有一千四百件衫被丟棄。

昨為「國際無消費日」,團體特於今日在銅鑼灣行人專用區舉行「購物狂測謊球」活動,讓市民了解自己是否購物狂,現場有測謊師免費為市民測試。如不幸中招,就要反省了。

----------------

以前物資缺乏,所有野,包括d衫都整得襟著d,但係依家消費主義盛行,商家都要食飯,需要大量生產同節省成本,用廉價d既物料去整大眾都負擔得起既衫,同咪如果d衫下下整得禁襟著,有機會令到需求下降,影響下一季既營業額。所以....有時候覺得經濟發展同環保都幾矛盾

不過買前睇下自己衣櫃都岩既,香港寸金尺土,俾吾著既衫佔晒d位,好吾抵(仲有每季執衫既時間)

水晶宮

支持無消費日

伯爵府

bbbusy 發表於 16-11-26 20:40
支持無消費日

基本上出親街都駛錢

公爵府

回覆樓主:

我全家d舊衫全部俾工人姐姐寄返鄉下,唔會掉咁浪費

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好少就咁掉衣服, 亦唔會買太多衫

禁止訪問

回覆:港人年均花萬元買時裝

珍珠宮

emimi 發表於 16-11-26 20:56

唔係話樓主

其實好好多人以為將衫捐出去或俾人
唔係放入堆填區
就已解決問題
繼續買買買

但其實捐既數量已大大高於接收
如果要捐俾第三世界
更涉及好多人力物力
亦字必切合當地氣候

現時好多fast fashion 著一季就玩完
更是浪費

解決浪費
就係減少購買
要買就揀品質好
或者考慮二手衫

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:我全家d舊衫全部俾工人姐姐寄返鄉下,唔會

原帖由 emimi 於 16-11-26 發表

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

aliensss2008 發表於 16-11-26 21:17
唔係話樓主

講得好

唔買先至係對地球最好既方法

子爵府

aliensss2008 發表於 16-11-26 21:17
唔係話樓主

無錯,所以最近淘寶雙11,感恩節,完全無買野,
平時買衫係好有需要,而且無任何代替品,先會淘寶。
最好將衣櫃d衫一次倒晒出黎,執乾淨,每件都要係好鐘意,而且經常著既先會留。
例如,雪靴,一年先著得一兩個月,落雨又唔著得,於是掉晒,以後都唔會買。
頸巾,可以用樽領衫或大褸拉鏈拉高d代替。
羽絨,代替n件厚重大褸同長袖衫。

伯爵府

emimi 發表於 16-11-26 20:56

送到俾有需要既人就係最好既結局

伯爵府

唔係話樓主

都係既,係香港地,依家d衫送都未必有人要,差吾多每個香港人都吾缺衫著。

伯爵府

肥豆媽咪 發表於 16-11-26 22:23
無錯,所以最近淘寶雙11,感恩節,完全無買野,
平時買衫係好有需要,而且無任何代替品,先會淘寶。
最好將 ...

講起替代,你令我諗起依家源自日本好hit既「斷舍離」概念,將所擁有既物質最少化,從而擺脫物質過盛對人既負擔

珍珠宮

obligation118 發表於 16-11-26 23:11
講起替代,你令我諗起依家源自日本好hit既「斷舍離」概念,將所擁有既物質最少化,從而擺脫物質過盛對人既 ...
呢個原則我十幾年前已經開始奉行.... ::我係外國讀書既時候... 因為成日要搬來搬去...
暑期返香港又要 pack 晒d野入箱.... 好煩...
所以我慣左唔買多餘野... 同埋我真係好捨得掉野...

子爵府

回覆:obligation118 的帖子

壓力大
很多人都借shopping 減壓。

男爵府

回覆:港人年均花萬元買時裝

以前真係吾諗就買
勁多衫好新而拎去回收
早幾日先搵人收左3大袋
依家叫做好少少
諗下先買
同埋吾會買D太花或者圖案既衫
簡單cutting或者淨色衫襟興又易襯,吾會out,著耐D都得
寧願貴買平著,買質地好D既
吾會貪平買埋又吾著仲浪費
我希望影響到仔女都可以做得到
慳多D$$$

公爵府

唔係話樓主

每次我送衫俾工人姐姐,夏天薄ge佢寄返鄉下,厚衫留低送俾一樣打工ge姊妹(因為我工人大隻著唔到我d衫),佢地都會好開心,會著住d衫影相多謝我。姊妹裙我地只著一次,寄去菲律賓俾佢地做 party dress,佢地開心到喊
小朋友衫更煩,年年唔岩著,我兩個每年換一大袋,姐姐鄉下小朋友受惠,唔使年年買衫

T_123    發表於 16-11-27 13:49

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

大個左就有需要先買

伯爵府

teresayan07 發表於 16-11-26 23:16
呢個原則我十幾年前已經開始奉行.... ::我係外國讀書既時候... 因為成日要搬來搬去...
暑期返香港又 ...

幾好wo...養成終生受用既習慣
拖喼行真係吾帶得多野,只能夠輕身上陣

伯爵府

tigger_bb 發表於 16-11-26 23:39
壓力大
很多人都借shopping 減壓。

shopping真係減到壓,不過係暫時果隻買個陣時好有快感,但係買買埋埋結果都係囤係屋企,換季個陣執餐蒙,到時候仲大壓力

野太多係會吾知d野擺邊,而且整理個陣仲要花費大量精力同時間,仲要佔埋屋企既空間,諗落都係忍手好

首頁

尾頁

跳至