樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

想8卦睇下大家咩諗法

公爵府

因為已有兩層半,有一層半是放租中!

所以暫時唔入住,如再爆升都仲有得住,有租收!

如跌就入多間!

睇多年先

大宅

呢d決定好個人化,你自己諗啦~

大宅

1. 等跌幾多先入? 10% /20% /30% , 以那一價位做計算基準
2. 自用或投資, 心態都不一樣. 一個是必需品, 一個是計回報

男爵府

koko2000 發表於 16-11-28 11:58
因為已有兩層半,有一層半是放租中!

所以暫時唔入住,如再爆升都仲有得住,有租收!

我有三層收緊租,如果深港通爆升,可能都會套股換樓,如果贏得多怕咩俾加辣DSD,反正贏返嚟

但....一切都係如果

大宅

Daeng 發表於 16-11-28 18:50
我有三層收緊租,如果深港通爆升,可能都會套股換樓,如果贏得多怕咩俾加辣DSD,反正贏返嚟

但.. ...

大宅

睇完樓上兩位業主分享,更覺自己入市自住樓是明智的。其實我應該買左全屋苑最平果個盤,已經好好彩,下一個要9字頭了,真係俾唔起

複式洋房

回覆樓主:

有需要就幾時都計掂數就要入,等跌唔知何時見底,等升唔知幾時到頂,不如計好數啱心水就入啦,唔好再妄想樓價會跌一半俾你平上車,因為當樓價跌一半時,北水南調,全世界大把資金湧入市,爭都唔輪到香港人爭。

洋房

冇錢入=等!

子爵府

如果自住, 一定唔可以再等, 因為輸的風險太大

大宅

hapiness 發表於 16-11-28 10:51
想8卦睇下大家咩諗法

宜家想入市都沒盤睇⋯政府提高稅,租盤多咗,我老公又只睇一個種意屋苑,其他樓都唔睇,呢個屋苑2房都叫到570~580萬...仲係連租約樓..幾時先可以有自己屋呀~

男爵府

kay 發表於 16-11-29 18:59
宜家想入市都沒盤睇⋯政府提高稅,租盤多咗,我老公又只睇一個種意屋苑,其他樓都唔睇,呢個屋苑2房都叫到 ...

政府加辣好心做壞事

男爵府

hapiness 發表於 16-11-28 10:51
想8卦睇下大家咩諗法

係都等埋年尾美國是否加息再決定

男爵府

uns 發表於 16-11-30 17:15

加息講咗幾年,都有晒心理準備啦,何况未加息銀行已經先減按揭息率

大宅

uns 發表於 16-11-30 17:15

我個識咗好多年既地產經紀講,
呢排真係好多大陸人落黎買樓...仲要係一買就幾間,有盤都吾夠佢地爭,可況冇

大宅

有心買的,一定要勤力做功課,得閒whatsapp下agent要盤,咁先有希望買到二手樓。
我8月開始問agent取心儀屋苑成交及放盤資料,成三個月都無盤睇,到11月先睇左一個鎖匙盤,我即還價,等左兩星期業主減價即入市。中間其實有租客睇過,不過唔岩無租到咋。
我唔敢講今日買樓決定是否正確,不過我從來買樓都唔等嘅,09年如是,今年如是。始終樓市人人睇法唔同,各有自己入市/出貨準則。

大宅

mandy_ng207 發表於 16-12-1 09:41
有心買的,一定要勤力做功課,得閒whatsapp下agent要盤,咁先有希望買到二手樓。
我8月開始問agent取心儀屋 ...

我都岩岩換咗樓,先賣後買,新買家再租返2個月俾我搞裝修,同老公都覺得摸頂,但自住無辦法

大宅

小鼠 發表於 16-12-1 10:31
我都岩岩換咗樓,先賣後買,新買家再租返2個月俾我搞裝修,同老公都覺得摸頂,但自住無辦法
...

我唔覺你摸頂,宜家agent直頭冇盤比我睇,價錢又上緊,頭痛!

大宅

買唔買都要睇下邊區,我果區無新供應,公屋3房300幾萬,居屋3房700幾萬,一樣有人買!

子爵府

hapiness 發表於 16-12-1 08:22
我個識咗好多年既地產經紀講,
呢排真係好多大陸人落黎買樓...仲要係一買就幾間,有盤都吾夠佢地爭,可況 ...

講得冇錯,琴日帶個仔去荃灣公園玩,隔離就係新盤柏傲灣,都未開賣,已經有十幾個aa企喺度同d客講解,個個客都講普通話既。

首頁

尾頁

跳至