跳至

首頁

尾頁

男爵府

現正考慮中,想請問下各位意見!

別墅

我選擇左Melbourne

男爵府

mecskw 發表於 16-11-28 22:55
我選擇左Melbourne

有冇特別原因?你喜歡嗎?我去過澳洲大部分城市,應該唔會揀悉尼,太迫太貴太多華人(我怕小孩不融入澳洲,只與華人一起玩),其他唔知點揀?無乜親戚朋友係澳洲所以分別不大。

大宅

唔需要考慮工作的話, 其實唔好考慮大城市, 華人又多, 屋又貴. 我地會去黃金海岸, 唔算大城市, 又未至於山卡啦, 只要唔係海灘旅遊區嘅 suburb, 都唔算貴.

別墅

GentooMama 發表於 16-11-29 08:53
有冇特別原因?你喜歡嗎?我去過澳洲大部分城市,應該唔會揀悉尼,太迫太貴太多華人(我怕小孩不融入澳洲 ...

Melbourne 將會係落腳點,同時考慮Brisbane,到時要睇學校、地區經濟等等因素才決定係邊定居

大宅

引用:現正考慮中,想請問下各位意見!

原帖由 GentooMama 於 16-11-28 發表
現正考慮中,想請問下各位意見!
Canberra!!
Canberra同其實states好唔同,環境配套都好啱小朋友成長。而且又無其他states咁多人,成個canberra都係得約30多萬人,仲少人過天水圍😂,所以住得好舒服。

因canberra主要都係公務員多,所以平均人既學識比較高。 canberra的治安也較好。因canberra係首都,有好多唔同embassy (高學學歷的一群,不是難民)係到,所以canberra的澳洲人都好習慣唔同culture。

不過也有唔好處,就係班公務員人工較高,所以呢到生活水平也較貴,而且Canberra搵工唔易。不過你話唔使睇易唔易搵工。

其實我住緊Canberra, 所以你可能覺得我買花讚花香😊

goosema    發表於 16-11-29 18:08

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:唔考慮工作,你最想係邊個城市定居?有年幼小孩

我選擇Gold coast

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

回覆:唔考慮工作,你最想係邊個城市定居?有年幼小孩

其實澳洲每個城市都有佢個特式,所以你要問你自己鐘意咩環境的地方居住。例如有些城市比較熱鬧,如melbourne,sydney,有些比較靜如 Adelaide 同canberra,有些天氣比較好,如queensland...
其實你最好係settle前visit下唔同城市,睇下邊到你較喜歡。

伯爵府

highfive 發表於 16-11-29 09:58
唔需要考慮工作的話, 其實唔好考慮大城市, 華人又多, 屋又貴. 我地會去黃金海岸, 唔算大城市, 又未至於山卡 ...

我有朋友講,gc 係遊客區,多地方夜浦,怕對青少年成長不好。
太regional,太平的地區,家庭又比較複雜。drug,廢青,酒都可能係問題。

我個人覺得東岸幾個大城市可能好d.

大宅

回覆:GentooMama 的帖子

我住過Melbourne, 依家响Brisbane定居。比較呢两个地方,我钟意Brisbane多的。天气好的,人車少的,生活节凑慢的,人的笑容都多的。

男爵府

car_li 發表於 16-11-29 14:21
Canberra!!
Canberra同其實states好唔同,環境配套都好啱小朋友成長。而且又無其他states咁多人,成個canbe ...

其實我都幾鐘意Canberra. 不過好似少啲自然風景同唔近海。

男爵府

car_li 發表於 16-11-30 04:39
其實澳洲每個城市都有佢個特式,所以你要問你自己鐘意咩環境的地方居住。例如有些城市比較熱鬧,如melbourne ...

我唔喜歡太熱鬧所以應該唔會揀悉尼同墨爾本,而且亦唔想再做樓奴!我去過其他州主要城市,不過只係遊客,好片面,所以點解想係呢度聽下大家想法,因為帶住小朋友唔想到時發覺唔適合又跨州搬

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-11-29 14:21 Canbe

原帖由 GentooMama 於 16-12-01 發表
其實我都幾鐘意Canberra. 不過好似少啲自然風景同唔近海。
唔係好明咩意思Canberra唔係好多自然風景,你意思係好出名的風景?
我很喜歡canberra,如果想熱鬧,揸3個鐘便可去到sydney玩下。冬天揸2個半鐘又可去雪山玩,夏天揸2個幾鐘又有靚海灘。平時的話留係canberra都有好多parks去玩,約下朋友去picnic, bbq等,又可去下 museums...

不過Canberra的天氣真係好差,好dry,呢到好多小朋友都有 因天氣而引起eczema 同 asthma 問題。冬天又太凍,去到零下。。。

你會否諗 Adelaide, 聽聞都好好 (除就業), 又或者會諗Brisbane/Sunshine coast嗎? 天氣好好,又多海灘,又多靚景。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:highfive+發表於+16-11-29+09:58+唔

原帖由 1mocha 於 16-11-30 發表

我有朋友講,gc 係遊客區,多地方夜浦,怕對青少年成長不好 ...
其實gc得surfers paradise 同southport既舖頭比較開得夜,其他suburb好鄉下...

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

car_li 發表於 16-12-1 12:57
唔係好明咩意思Canberra唔係好多自然風景,你意思係好出名的風景?
我很喜歡canberra,如果想熱鬧,揸3個鐘 ...

因為Canberra 係完全人工開發,連湖都係。咁乾又真係有啲問題,我個小孩eczema 都幾緊要,係香港夏天都間中會發!所以係度聽下大家睇法真係好有用。因為有好多野去一兩個星期真係唔知。Adelaide 都幾舒服不過我上次去夏天熱浪好勁!不過我諗大部分澳洲都有機會

公爵府

回覆樓主:

我中意Brisbane
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至