嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由出世到依家過左滿月,都有好多啖。睇過醫生都話正常。食緊森永奶粉。成日夜晚訓覺都訓到好辛苦咁,發出d " ee ur ur" 咁聲。又成日都鼻塞。有鼻涕 。已經開稀左d奶粉&有比水比佢飲。尋晚開始,食奶只係食平時分量既一半。
有冇baby都係咁既case呀? 各位mami有冇d方法可以幫忙解決依個問題呀? thanks~~

男爵府

醫生話果 d 唔係痰,係胃液,因 bb 食道短 d 胃液好易返左上黎,所以好似成日都好多痰。

您敢唔敢試下,我兩個囡都係未滿月就開始: 用一小塊果皮 (要好老身果種,我買過百蚊一兩的),煲水開奶。果皮有化痰驅風作用,不止痰少左,連肚風都少 d。

至於鼻塞,要睇下係傷風定鼻敏感。我就用以下方法:

1) 用手巾仔 or 著企領衫,總之要包住條頸仔, 唔好涷
2) 餵奶前吸鼻鼻 (如果塞得好嚴重的話)
3) 餵奶前滴洗鼻水再吸鼻 - 如果極嚴重的話,不過不能長期做, 會有依賴性
4) 餵奶時 bb 少少側身,即面向外或內,總之面仔唔係向正上面。會冇咁塞。

原文章由 隆豬媽媽 於 08-12-2 11:29 發表
由出世到依家過左滿月,都有好多啖。睇過醫生都話正常。食緊森永奶粉。成日夜晚訓覺都訓到好辛苦咁,發出d " ee ur ur" 咁聲。又成日都鼻塞。有鼻涕 。已經開稀左d奶粉&有比水比佢飲。尋晚開始,食奶只係食平時分量既一半 ...

[ 本文章最後由 咕怪媽媽 於 08-12-2 12:35 編輯 ]

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

好多啖~點算??

請問d果皮洗唔洗浸軟去"郎"先?

原文章由 咕怪媽媽 於 08-12-2 12:15 發表
醫生話果 d 唔係痰,係胃液,因 bb 食道短 d 胃液好易返左上黎,所以好似成日都好多痰。

您敢唔敢試下,我兩個囡都係未滿月就開始: 用一小塊果皮 (要好老身果種,我買過百蚊一兩的),煲水開奶。果皮有化痰驅風作用,不止痰少左,連 ...

男爵府

去唔去都得。
老人家就話d 郎濕熱所以要去, 中醫就話 d 郎其實係有益的 (有乜益我忘了), 而且夠老身的果皮係唔會濕熱的。

但係去左郎會冇咁苦。我就冇去的, 反正 bb 咁細都未識品味乜野係苦, 咪等佢適應下囉。

原文章由 LAUGHT 於 08-12-2 13:40 發表
請問d果皮洗唔洗浸軟去"郎"先?

首頁

尾頁

跳至
熱門主題