懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

是咁的
唔知係咪我太遲去醫院登記,
定係我未係高0,
醫院無排到oscar比我
只係排左中期唐氏比我

咁我就去問我產檢開嗰個私家醫生啦
佢開頭無講幾錢 又話我自己考慮做唔做
跟住我無喺佢度做 (嗰陣都唔打算做)
咁我又問過媽咪個護士朋友
佢話無遺傳唔係高0 建議我都唔洗做

咁我又心驚驚喎
咪自己出左去搵嗰啲化驗所做啦($1.8k)
結果出黎就係正常 低風險既

咁我第二次再去產檢
個私家醫生就問我做左oscar未
我就話比佢聽 我自己出左去做啦
佢就話: 下 你自己去化驗所做嗰啲係咪中大架
又話你嗰個係咩醫生黎架 你知唔知度錯左少少都好大影響架.............etc

咁其實我都知佢為我好既
佢驚我唔知搵左d咩醫生
佢之後就建議我
1)再喺佢度做多次oscar $2k
或者 2)做nifty $7k

但係 咁我已經做左一次oscar
無理由再做多次啦
但做nifty就好貴
錢都係其次 而我係咪真係有咁既需要呢?

5/12就去醫院做中唐

攪到我更加迷茫(emoji)(emoji)(emoji)
各位你地會點做好?

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你應該係太遲登記所以排左中唐,oscar冇必要做完又做,因為佢本身可以驗到既野就冇咁多,而且平啲定貴啲,個準確率都係比nifty低架啦。你上網睇下nifty資料再考慮做唔做埋啦。如果經濟許可我都suggest你做。

大宅

cammyccm 發表於 16-11-30 12:35
是咁的
定係我未係高0,

nifty婦健4千幾,如果錢唔係考慮因素,做nifty or T21比多個安心自己。ocsar 準確度around 8成,nifty or t21準確度9成,我睇開個醫生同照結構個醫生都話ocsar , nifty or t21 是但做一樣都得,通常做左nifty or t21就唔會做ocsar.
之前呢度有個jm 個妹在政府照ocsar 話低風險,但生左個唐氏bb,所以你唔考慮錢的因素就梗係驗個準確d 啦

禁止訪問

複式洋房

thank you你地先

我都係咁諗 驚驚地 不如去做啦
錢 無左可以搵番
但係萬一有乜差池就真係一世

大宅

做埋nifty安心D

別墅

cammyccm 發表於 16-11-30 12:35
是咁的
定係我未係高0,

NIFTY 點解要俾 7 k ? 俾得起7k 不如做T21, 而家做T21 都係6千幾有找。

男爵府

貴一貴都做啦,幾千蚊,一世架

別墅

早期唐氏得8-90%準, 中期仲低D , 好難會放心

大宅

MommyPanel勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 cammyccm 的帖子

唔好比醫生一兩句說話影響到
做左無事, 就無事架啦

別墅

去婦健做nifty啦,$4800買個安心

複式洋房

mombaibai 發表於 16-11-30 15:46
NIFTY 點解要俾 7 k ? 俾得起7k 不如做T21, 而家做T21 都係6千幾有找。

我問過醫生T21同nifty 有咩分別
佢就話無分別 只係唔同牌子
而佢診所只係做nifty 無做T21

婦健做平咁多既(emoji)(emoji)(emoji)
係咪同一樣野

好怕一陣出去做左
又話唔係咩咩咩認可咁
因為我做嗰個oscar
佢都話我唔係中大
之後又話 你嗰間唔係唔好 唔係唔得
只不過唔係中大lab確認
又係嗰d無寧兩可既答案(emoji)

男爵府

cammyccm 發表於 16-12-1 09:15

T21係中大/買咗中大專利既lab做~因為發現媽媽血内有bb DNA,從而發展到有t21 test, 係中大教授既團隊~
Nifty 就好似係BGI做,以前聽講係send去深圳做,而家就唔知係咪~
我睇開私家嗰個都只有nifty,夾埋檢查都要7000,所以我自己book咗威爾斯做t21 $5000,但因為我本身唔係威爾斯睇產前,所以要比多1800照超聲波~
加埋都比我私家醫生抵,所以我打算睇少次私家算,寧願貴啲,買個安心~

別墅

cammyccm 發表於 16-12-1 09:15

Nifty 都唔係中大

別墅

kittyartemis 發表於 16-12-1 21:46
T21係中大/買咗中大專利既lab做~因為發現媽媽血内有bb DNA,從而發展到有t21 test, 係中大教授既團隊~
N ...

想問:點樣可以去威爾斯排做T21? 我本身約左贊育果邊12月底先見姑娘,我驚佢排吾到我做初期唐氏,想早d做下準備

男爵府

回覆樓主:

先問自己,中咗係咪放棄佢? 自己有幾介意唐氏BB ? 咁就決定到做唔做貴檢查

首頁

尾頁

跳至